Meghalhatott egy rejtélyes amerikai milliárdos, akiről senki nem tudott semmit

dollár, bankjegy, papírpénz, lóvé, pénzhalom, pénz
Cash hundred dollar bills, dollar background image. Scattered dollars. A big pile of dollars. Background of North American dollar bills. Black and white style.
Vágólapra másolva!
A közelmúltban egy hatalmas és rejtélyes összeg jelent meg az amerikai Pénzügyminisztérium számláján. Elképzelhető, hogy meghalt egy milliárdos, akiről senki nem tudott, és csak most fizették be utána az örökösödési adót.
Vágólapra másolva!

A milliárdosok élete és halála általában jelentős sajtónyilvánosságot kap. Most azonban elképzelhető, hogy meghalt egy amerikai milliárdos, és erről eddig senki nem tudott semmit.

A Quartz.com beszámolója szerint egészen különös adatot közölt február 28-án az USA Pénzügyminisztériuma.

A minisztérium számláján ugyanis, a hagyatéki és ajándékozási adók kategória alatt, aznap megjelent egy 7 milliárd dolláros tétel.

Ez az összeg legalább 2005 óta legmagasabb, és bőven meghaladja az átlagos napi adatot, amely normális esetben csak néhány tíz- vagy százmillió dollár.

Nem kizárt, hogy aznap több jelentős, de egymástól független befizetés történt, ám ennek igen a kicsi valószínűsége.

Felmerül tehát a kérdés, hogy esetleg meghalhatott-e egy amerikai milliárdos, viszont erről senki nem hallott.

A Pénzügyminisztérium csupán azt erősítette meg, hogy az adat nem téves, azonban az összeg forrásait, a szabályok szerint, nem közölhették.

Meghalhatott egy ismeretlen milliárdos az Egyesült Államokban Forrás: shutterstock

Egy 2017-es törvénymódosítás óta

az amerikai örökösödési adó hivatalosan 40 százalékos, ám a gazdag magánszemélyek számára több kiskapu is lehetőséget biztosít ennek csökkentésére.

Egy enyhítés alapján például a hagyaték első 11,58 millió dollárja adómentes, ezt követően pedig különböző csatornákon keresztül lehet úgy kezelni a pénzt, hogy az csökkentse az adófizetési kötelezettséget. A washingtoni Tax Policy Center becslései szerint a gazdagok tipikusan 17 százalékos adót fizetnek meg ténylegesen az örökösödés után.

A február 28-i befolyó összeg forrása tehát akár örökre rejtély maradhat, azonban van néhány lehetséges magyarázat. Gabriel Zucman, a Berkeley Egyetem közgazdászprofesszora szerint

négy forgatókönyv lehetséges.

Az egyik szerint nemrég meghalt egy milliárdos, aki valamiért lemaradt minden listáról, amely a milliárdos magánszemélyeket tömöríti. A másik lehetőség, hogy valaki ajándékozott egy hatalmas összeget. A harmadik forgatókönyv, hogy most fizették be vagy hajtották be az örökösödési adót egy milliárdos után, aki évekkel ezelőtt halt meg. Végül a negyedik opció, hogy valaki elvált egy nem amerikai állampolgárságú házastársától, akinek a vagyon felosztása után adóznia kellett a rá eső részösszeg után.

A spekulációk szerint nem kizárt, hogy a 2021 januárjában meghalt Sheldon Adelson hagyatékához köthető a befizetés.

A kaszinómágnás becsült vagyona ugyanis 35 milliárd dollár volt, ami reális nagyságrend egy ekkora összegű adóbefizetés mellé. Mindazonáltal elképzelhető, hogy soha nem tudjuk meg, honnan származott a kirívóan magas összeg.