Zsugorodott a német külkereskedelem

Hamburg Port TOURISM travel CONTAINER PORT IFO shipping ECONOMY
The container ship "Maersk Nimes" drives by headed north within the port in Hamburg, Germany, 13 November 2016. Photographed from a balcony of the Elbphilharmonie. Photo: Christian Charisius/dpa
Vágólapra másolva!
Szűkült a német áruforgalmi külkereskedelmi többlet szeptemberben, így az négyhónapos mélypontra süllyedt – derült ki a német szövetségi statisztikai hivatal adataiból.
Vágólapra másolva!

A német export szeptemberben naptári-, szezonális- és árfolyamkiigazítással

2,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a várt 1,1 százalékos csökkenés helyett.

Augusztusban 0,1 százalékkal nőtt az export havi bázison.

A behozatal a hónap során havi bázison 1,7 százalékkal csökkent szeptemberben a várt 0,5 százalékos növekedés helyett. Augusztusban pedig 0,3 százalékkal csökkent a német import az előző havihoz képest.

A német export így szeptemberben 7,5 százalékkal, az import pedig 16,6 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Mindez elég tetemes csökkenésnek tűnik. Ráadásul az adatokban jól látszanak a rendkívül magas tavalyi energiaárak is.

A német kivitel értéke így szeptemberben 126,5 milliárd euró, a behozatalé 110,0 milliárd euró volt, tehát a többlet 16,5 milliárd eurót tett ki, ami május óta a legalacsonyabbnak számít. Ugyanakkor meghaladja a 16,3 milliárd eurós várakozásokat.

A szeptemberi exportból 69,8 milliárd euró az Európai Unió országaiba irányult, míg a behozatalból 58,7 milliárd euró érkezett az unióból.

Az előző havihoz képest a naptári és szezonálisan kiigazított export 2,1 százalékkal, az onnan származó import pedig 2,6 százalékkal csökkent.

Ami az euróövezeti országokba irányult kivitelt illeti, ott jobb a helyzet, szeptemberben 2,4 százalékos havi csökkenéssel 48,8 milliárd euró értékben exportált, és 3,8 százalékos csökkenéssel 38,9 milliárd euró értékben importált Németország árucikkeket.

A nem euróövezeti uniós országokba 20,9 milliárd euró értékben exportált szeptemberben Németország és az országcsoportból 19,8 milliárd euró értékben importált. A kivitel 1,3 százalékkal, a behozatal 0,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az unión kívülre 56,7 milliárd euró értékben exportált szeptemberben Németország naptári és szezonális kiigazítással, az import pedig 51,3 milliárd eurót tett ki. Az előző havihoz képest az export 2,8 százalékkal, az import 0,6 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államokba irányuló német export 12,8 milliárd euró volt, 4,0 százalékkal alacsonyabb az előző havinál. A Kínába tartó export 7,7 milliárd eurót tett ki, 7,3 százalékos csökkenés után. Nőtt ugyanakkor az Egyesült Királyságba tartó export, mégpedig 2,3 százalékkal 6,3 milliárd euróra.

A behozatal Kína felől 13,0 milliárd euró volt, 0,9 százalékkal elmaradva az előző havitól. Az Egyesült Államokból érkező import ugyanakkor 0,5 százalékkal 7,7 milliárd euróra nőtt. Az Egyesült Királyságból a német behozatal 5,2 százalékkal emelkedett 3,2 milliárd euróra.

Az Oroszországba tartó kivitel 11,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, így mindössze 0,6 milliárd eurót tett ki, ami 41,7 százalékkal marad el a tavalyitól. Az oroszországi eredetű import 7,5 százalékot csökkent az előző havihoz képest, így 0,2 milliárd eurót tett ki, de 89,4 százalékot csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.