Igazi vagy mű karácsonyfa: melyik a jó megoldás?

karácsonyfa dísz
Vágólapra másolva!
Továbbra is rengeteg vita folyik arról, hogy az élő fenyőfa kivágása, felállítása és kidobása éri meg jobban, vagy a műfenyő. Cikkünkben abban igyekszünk tanácsot adni, hogy melyik az igazán környezettudatos választás, az igazi, vagy a mű karácsonyfa. Így válasszunk környezettudatos karácsonyfát, ha fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem az ünnepek idején is!
Vágólapra másolva!

A mai napig nem zárult le az a több évtizedes vita, hogy igazi vagy mű fenyőfát válasszunk karácsonyra: melyik a jobb megoldás a környezettudatosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az esztétikum szempontjából? A válasz nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Tény, hogy a műfenyők évről évre történő újrafelhasználása kényelmes, ám ha alaposabban megvizsgáljuk a kérdést, akkor kiderül: mégsem a legelőnyösebbek a fenntarthatóságot tekintve.

"A hosszú élettartam nem minden" - nyilatkozta Rosa Rivera, a One Tree Planted nonprofit szervezet szakértője az ABC Newsnak. "Sok évig kitartanak, ha jól kezelik őket, ami nyilvánvalóan fenntartható választásnak tűnik, ugyanakkor vannak hátrányaik a mű karácsonyfáknak."

Melyik a legkörnyezetbarátabb karácsonyfa?

A karácsonyfafarmok segítenek az oxigéntermelésben és a szén-dioxid megkötésében, a fákból felszabaduló oxigén mennyisége az előállításukhoz szükséges viszonylag alacsony energiamennyiséghez képest fenntarthatóbbá teszi a valódi karácsonyfákat, mint a műfenyőket. A fotoszintézis során ugyanis a fák szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, vízzel egyesítik, majd tiszta oxigént bocsátanak ki.

Igazi vagy mű karácsonyfa: melyik a jobb választás a fenntarthatóságot tekintve? Forrás: Shutterstock

Az igazi karácsonyfáknál megvalósul a fenntarthatóság, hiszen minden kitermelt fa után a termelők általában legalább egy palántát ültetnek újra, néha többet is.

A fát hét-tíz évig nevelik, mielőtt kivágják, ez alatt az idő alatt pedig folyamatosan szenet köt meg és oxigént szabadít fel a légkörből.

A az élő karácsonyfa vásárlása emellett a helyi gazdaságot is erősíti.

Mekkora a műfenyő karbonlábnyoma?

Míg az igazi karácsonyfák ültetésük és növekedésük során környezeti előnyökkel járnak, addig a legtöbb műanyagból és fémből készült mű fenyőfa előállítása sok energiát igénylő folyamat, ráadásul az ennek során kibocsátott üvegházhatású gázok aktívan hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Ennek alapján a műfenyő nem környezetbarát megoldás.

Egy mű karácsonyfa előállítása során tízszer annyi szén-dioxid keletkezik, mint a fenntarthatóan termelt igazi karácsonyfánál, és egy műfenyőt legalább 10 évig meg kell őrizni, ha azt szeretnénk, hogy ugyanolyan alacsony legyen a karbonlábnyoma, mint az évente megvásárolt igazi karácsonyfáé.

Egy mű karácsonyfa előállítása során tízszer annyi szén-dioxid keletkezik, mint a fenntarthatóan termelt igazi karácsonyfánál Forrás: Shutterstock

S miközben a valódi fenyőfák újrahasznosíthatók és biológiailag lebomlanak, ezzel szemben egy műfenyőnél több ezer évbe telhet, amíg lebomlik, és még több szennyező anyag kerül vele a hulladéklerakókba és az óceánokba.

Egy harmadik megoldás

Az utóbbi időszakban egyre jobban terjed az élő fenyőfa kölcsönzése, amely környezettudatos és fenntartható megoldást jelent karácsonykor. Erre ma már több helyen is kínálnak lehetőséget: a megvásárolt cserepes élő fenyőfát január elején vissza lehet vinni, és az árát le lehet vásárolni. A vásárláskor egyébként még nem kell eldönteni, hogy a fát megtartja valaki, vagy csak kölcsönözni szeretné. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság szempontjából talán ez jelentheti a legjobb választást, ha vállaljuk a fa visszaszállítását és a plusz autóutat vele.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.