Női és unisex órák a befektetés szemszögéből

Vágólapra másolva!
Női és unisex órák a befektetés szemszögéből
Vágólapra másolva!

Az utóbbi években egyre inkább elmosódott a férfi és női órák közötti határvonal, és ennek nem csak az unisex órák népszerűsége az oka. Azokat a hölgyeket, akik inkább ékszerként tekintenek a karórára, a legnagyobb divatházak, mint a Bulgari, Cartier, Chopard mellett a nagy svájci óragyárak, pl. a Rolex, Omega, IWC, Patek Philippe, Jaeger LeCoultre is kényeztetik. Ezek az órák jellemzően exkluzív anyaghasználatukkal és kivitelezésükkel, illetve a gyémánt minden árnyalatának felhasználásával veszik fel a versenyt a „hagyományos" ékszerekkel. A választásnál érdemes figyelmen kívül hagyni a változó trendeket és a klasszikus, vagy limitált kiadású modelleket keresni. Az ékszerórák esetében természetesen fontos értéknövelő az arany, a platina és a különböző drágakövek használata, de itt sem szabad elfeledkezni a megbízható márkákról. Nem érdemes ragaszkodni az új modellekhez, ár-érték arányban a vintage darabok verhetetlenek, velük ráadásul egy darabka történelemmel is gazdagodunk. Nézzük, hogy befektetési szempontból milyen órákat ajánlanak a szakértők a BÁV október 21-ei óraaukciójáról.

CARTIER

Az 1847-ben alakult francia Cartier divatház egy ékszerműhelyből indult, de alig 10 évvel később már királyi megrendelőkkel büszkélkedhetett. Kevesen tudják, de az ő nevükhöz fűződik az első ékszeróra megalkotása 1888-ban. Nem kétséges, hogy a Cartier tudja, hogy mi kell a nőknek, de a leghíresebb modelljük mégis egy unisex darab, amelynek ihletője egy Renault FT típusú tank volt. Nem tévedés, Louis Cartier a világ egyik leghíresebb órájának designját egy harckocsi felülnézeti sziluettjéről kölcsönözte 1917-ben. Az óratok két oldala a lánctalpnak, a számlap a testnek, a percbeosztás pedig a tank felső részének felel meg. A modell egyik, nem tankhoz kötődő jellegzetessége a felhúzó koronából kiemelkedő zafír drágakő. Maga a szerkezet Edmond Jaeger és Jacques-David LeCoultre közös munkájából (a későbbi Jaeger-LeCoultre) született.

A formájával úttörő Tankből számos változat készült. Ez volt Clark Gable, Fred Astaire, Jackie Kennedy és Diana hercegnő kedvenc órája is. Andy Warhol így vallott sajátjáról: „Nem azért viselem a Tanket, hogy megnézzem rajta az időt. Igazából soha nem húztam fel. Azért viselem, mert ez az óra arra született, hogy felvegyük.”

1976-ban a cég kikerült a családi kézből, a piacot elözönlötték az olcsó japán kvarcórák, az eredeti szerkezetet kvarcra cserélték, de a formát tovább vitték immár Must be Cartier néven. A kompromisszum még ismertebbé és elérhetőbbé tette a modellt, ezzel elősegítette a cég túlélését. A sportosabb órák kedvelőinek lehet érdekes a Santos modell, míg az unisex modellek iránt érdeklődők számára a Ballon Bleu sorozatban is találhatunk izgalmas darabokat.

Cartier Tank női aranyozott ezüst karóra, kvarc szerkezet, jelzett: Must be Cartier, kikiáltási ára: 280.000 Ft. Cartier Santos 100 női karóra, automata szerkezet, kikiáltási ára: 310.000 Ft. Cartier Ballon Bleu unisex karóra, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 480.000 Ft. Forrás: Báv

BVLGARI

Az 1884-ben, Rómában alapított Bvlgari egyet jelent a luxus világával. A jól felismerhető egyedi stílus a görög-római klasszicizmusból és az olasz reneszánszból merít ihletet. Bár a kezdetektől foglalkoztak ékszerekkel, az órakészítést csupán a '70-es években kezdték el, viszont szinte azonnal az élvonalba kerültek. Ennek az oka legfőképpen a teljes céget átható folyamatos fejlődés filozófiája. 2011-ben a céget megvásárolta a francia luxusóriás, az LVMH (Hennessy Louis Vuitton S.A), de a második legnagyobb részvényes még mindig a Bulgari család. A cég luxusórái évről évre elkápráztatják technikai innovációikkal az órakiállításokat.
A Montre Tubogas modelljük követi az ékszer-hagyományokat. A háromszínű aranyból megkomponált óratok a fekete számlapjával igazi különlegesség. Az Ergon modell a sportosabb hölgyek kedvence lehet, akik nem tudnak lemondani a gyémántokról. A 30 méterig vízálló órát viselve még a tengerben is elegánsak lehetünk.

Bvlgari Montre Tubogas női karóra, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 1.200.000 Ft. Bvlgari Ergon arany női karóra, automata szerkezet, kikiáltási ára: 520.000 Ft. Forrás: BÁV

JAEGER-LECOULTRE

1833-ban Antoine LeCoultre alapította óramanufaktúra nevéhez több száz, az órához köthető találmány fűződik. Jelenleg is ők tartják a világ legvékonyabb órájának rekordját az 1907-ben megalkotott, 1,38 mm vastaga Calibre 145 zsebórájukkal, ezzel gyakorlatilag megágyaztak a finom női órák készítésének.
A női modellek közül biztos befutó az Ideale, amely gazdag brill díszítésével egy igazi klasszikus ékszeróra. Aki kedveli az automata szerkezeteket, mindenképpen szeretni fogja ezt az ovális modellt, amely letisztult eleganciájával hódít.

Jaeger-LeCoultre Ideale női karóra, 24 db briliáns díszítéssel, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 220.000 Ft. Jaeger-LeCoultre arany női karóra, kézi felhúzású szerkezet, kikiáltási ára: 110.000 Ft. Forrás: BÁV

ROLEX

Az 1915-ben alapított, máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra modelljei amellett, hogy státuszszimbólumok, rövid és hosszútávon is jó befektetésnek számítanak. Ár-érték arányban előnyt élveznek a vintage modellek, amely kifejezetten jó hír a hölgyeknek, hiszen a néhány évtizeddel ezelőtti luxusmárkák férfi karórái ma éppen a női, avagy unisex méretnek felelnek meg. Emiatt a gyűjtők és a finom órák kedvelői az utóbbi években a hölgyekkel is versenybe kell, hogy szálljanak a vintage férfi karórákért.
Amikor tehát arról beszélünk, hogy a hölgyek számára milyen jó befektetés egy Rolex, akkor nem kell feltétlenül egy női modellre gondolnunk! Érdemes a korábbi évtizedek férfi modelljeiből is felpróbálni. Ha a méreteket nézzük, az itt látható Datejust női arany karóra átmérője 24 mm, míg a 70-es évekbeli arany-acél modellé 36 mm, a Cellini pedig csupán 32 mm. Csak összehasonlításként egy modern férfi Rolex Sky-Dweller 42 mm, egy női Chanel J12 karóra 38 mm, egy női Tag Heuer Formula 1 pedig 35 mm átmérőjű.
További izgalmas férfi/női modellek lehetnek még az Omega Speedmaster vagy Constellation, illetve a Longines 70-80-90-es évek modelljei is.

Rolex Datejust arany női karóra, automata szerkezet, kikiáltási ára 220.000 Ft. Rolex Datejust Oyster Quartz férfi karóra, arany-acél tok, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 380.000 Ft. Rolex Cellini arany férfi karóra, kikiáltási ára: 510.000 Ft. Forrás: BÁV

+3 UNISEX ÓRA

A kifejezetten unisex modellek között is érdemes válogatni, mind a hölgyek, mind az urak számára. Az 1853-ban, Svájcban alapított Revue Thommen az elnökök óragyártójaként ismert. Az első Cricket modellt Harry S. Truman kapta ajándékba, magától a szerkezet feltalálójától. Truman szinte minden nyilvános szereplésekor használta, így nem véletlen, hogy ez lett az amerikai elnökök elsőszámú kiegészítője, olyan illusztris viselőkkel, mint Eisenhowert vagy John F. Kennedy. A letisztult design igazán unisex, ráadásul ezt a 34 mm átmérőjű arany karórát nem csak az elnökök engedhetik meg maguknak.
Az 1860-ban alapított svájci Chopard Divatház luxus órákat, ékszereket és kiegészítőket készít. Kevesen tudják, hogy eredetileg óramanufaktúraként kezdték, és mindig is műalkotásként tekintettek az óráikra. Egyik híres megrendelőjük maga az orosz cári család volt. A Chopard Classique különleges formájával és 32x30 mm-es, arany óratokjával igazi jolly joker választás.
Az Omega márkát egyetlen órarajongónak sem kell bemutatni. A svájci óragyár 1848-ban kezdte meg a működését. Számos híres modell fűződik a nevükhöz, köztük a Constellation is. A sorozatban bőven találunk női és férfi, illetve unisex modelleket is. Ez az arany-acél találkozásának sportos eleganciájára építő kvarcóra, a maga 32 mm-es átmérőjével bármelyik nem tökéletes kiegészítője lehet.

Chopard Classique unisex arany karóra, kézi felhúzású szerkezet, kikiáltási ára: 380.000 Ft. Revue Thommen Cricket arany karóra, kikiáltási ára: 340.000 Ft. Omega Constellation, kvarc szerkezet, kikiáltási ára: 240.000 Ft. Forrás: BÁV

Az árverést 2019. október 21-én 18 órakor a MOM Kulturális Központban rendezik meg. Az aukciós kiállítás alatt az órákat a BÁV Aukciósházban (1053 Budapest, Bécsi utca 1.) próbálhatják fel október 12-20. között. További információ és katalógus: www.bavaukcio.hu