Emelkedés várható a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A külföldi piacok kedvező hangulata alapján a Budapesti Értéktőzsdén is emelkedés várható pénteken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 227,43 pontos emelkedéssel, 21.484,14 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 1,07 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője emelkedésre számít a pozitív nemzetközi befektetői hangulat alapján, úgy véli, az amerikai tőzsdeindexek kirobbanóan jó teljesítménye magával húzhatja a magyar piacot is.

Ugyanakkor úgy látja, hogy középtávon nem túl jók a kilátások, a magyar tőkepiac megítélése a külföldi befektetők szemében egyre romlik. Ennek egyik oka az EKB kamatemelése, ami csökkenti a magyar piacon elérhető kamatfelárat. Emiatt egyre több külföldi elemző vár kamatemelést a Magyar Nemzeti Banktól is, ami negatívan hathat a részvénypiacra.

Az elemző szerint a Mol saját részvény vásárlásáról szóló csütörtöki bejelentést pozitívan értékelte a piac. Egyrészt kedvező, hogy a 10 százaléknyi részvénycsomag Molhoz kerülésével csökken egy esetleges ellenséges felvásárlás lehetősége, másrészt a saját részvény állomány növekedésével nő a higítatlan egy részvényre jutó eredmény.

A BUX csütörtökön 82,36 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 21.256,71 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 28,4 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama emelkedett az előző napi záráshoz viszonyítva. A Mol árfolyama 50 forinttal, 0,24 százalékkal emelkedett, 20.595 forinton fejezte be a kereskedést.

Az OTP árfolyama a nap során többször is irányt váltott, végül a szerdai záróárával megegyezően, 7.100 forinton zárt. A Richter 355 forinttal, 0,92 százalékkal 39.000 forintra erősödött. A Magyar Telekom papírjainak ára 8 forinttal, 0,83 százalékkal 976 forintra nőtt.