Spórolnia kell néhány amerikai államnak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok gazdaságának gyengélkedése miatt több amerikai szövetségi állam a derékszíj meghúzására kényszerül, ami viszont kedvezőtlen hathat vissza az ország gazdaságára.
Vágólapra másolva!

Az adójövedelmek lassúbb csordogálása miatt a keleti New Jersey-től a nyugati parti Kaliforniáig szerényebb életvitelre kell berendezkedni a kormányzóknak, megszorító intézkedések sorát fontolgatják.

Steve Beshear, Kentucky kormányzója például 3 százalékkal nyirbálta meg az állami szervezetek idei költségvetését. A New Jersey élén álló Jon Corzine adóemelést és a költségvetési kiadások befagyasztását helyezte kilátásba az államadósság csökkentésére.

Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója annak érdekében, hogy megelőzze a deficitet, kemény döntések előtt áll. Szükség esetén bezáratná az állami parkokat, megszüntetné a szegények fogorvosi kezeléséhez nyújtott állami támogatást és 4 milliárd dollárral csökkentené az oktatási költségvetést.

A New York Egyetem mellett működő Nelson Rockefeller Kormányzati Intézet adatai szerint a szövetségi államok adóbevételei a tavaly harmadik negyedévben 4,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értéket. Ezt azonban az infláció mínusz 0,6 százalékra változtatta. Négy éve először jutottak a megelőző évhez képest kevesebb adóbevételhez az államok.

Míg a személyi jövedelemadók mértéke a várakozásoknak megfelelően alakult, a forgalmi adók növekedése mérséklődni kezdett, mivel a fogyasztók visszafogták kiadásaikat. A forgalom csökkenésével ugyancsak visszaesett a vállalatok által befizetett jövedelmi adók összegeg. Elemzők szerint a szövetségi államok megszorító politikája kedvezőtlenül hathat vissza az ország gazdaságára. Az állami és helyi kormányok az amerikai GDP 9 százalékáért "felelősek", és az utóbbi években a hazai össztermék növekedésének biztos faktorát jelentették.