Tízszeres volt a porszennyezés Kolontáron

Vágólapra másolva!
Porkatasztrófa sújtja a települést minden szeles napon. Hétfőn ismét viharos szél lesz. Csütörtökön tizenegyszer több volt szálló vörösiszappor volt a levegőben, mint amekkora az egészségügyi határérték.
Vágólapra másolva!

Több mint tízszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket a szálló por mennyisége Kolontáron csütörtökön. Huszonnégy órás átlagban 553 mikrogramm por volt egy köbméter levegőben; a határérték 50 mikrogramm. Szerdán átlagosan 120 mikrogrammot rögzített az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat február óta Kolontárra telepített mobil mérőállomása.

A szennyezés olyan súlyos volt, hogy a kutyák szőre is pirosasra színeződött az ajkai vörösiszap-tározók felszínéről felkavart por miatt. A szennyezés összefüggésben van az erősen szeles időjárással. A jobbára szélcsendes hétfőn és kedden 15-25 mikrogramm szálló por volt csupán egy köbméter levegőben a településen.

Péntek estére egyre kevésbé lesz szeles az időjárás Kolontáron és környékén. Az Országos Meteorológiai Szolgálat modellszámításai szerint az átlagosan 25-35 kilométer/órás északnyugati szél 15-20 kilométer/óra sebességűre csökken. Szombat hajnalban már az egész Dunántúlon szélcsend lesz, de napközben ismét 20-30 kilométer/órás szélfúvásra kell számítani a településen.

Amíg be nem fedik a Mal Zrt. összes tározóját, a település minden erősen szeles napot megszenvedi. Március 30-án háromszorosan haladta meg az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja. Az ajkai timföldgyárban technológiát váltottak a 2010 októberi katasztrófa után, így a vörösiszapot már száraz állapotban helyezik el.