Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a kormány megszorító csomagja csökkenti majd a vállalkozások forrásigényét, az ingatlanalapú finanszírozásban azonban ez még nem érzékelhető az Erste Ingatlanlízing Zrt. szerint.
Vágólapra másolva!

Az Erste Ingatlanlízing tőkéjét fő tulajdonosa, az Erste Bank Hungary Nyrt. 150 millió forinttal megemelte, mert az idén az ingatlanlízing jelentős bővülésére számít.

Várkonyi Csaba, a társaság vezérigazgatója szerint mind a mikro-, mind a középvállalatok részéről komoly igény van az ingatlanlízingre. Nem tartja ugyan kizártnak, hogy a második félévben valamelyest visszaesik az ingatlanpiac, ám úgy véli, 2008-ban újra magához tér majd.

Mint elmondta, a lízingpiac az autófinanszírozás visszaesése miatt az egyéb területek felé nyit. A cégek főleg a lakosság, valamint a kkv-k irányába terjeszkednek, számukra vezetnek be új termékeket - nem utolsósorban azért, mert a jövedelmezőség e területeken nagyobb.

Ezt teszi az Erste Ingatlanlízing is, amely a tervek szerint február végén, március elején a mikro-, kis- és középvállalkozóknak szóló ingatlanlízing-konstrukciókkal is a piacra lép. Nyílt és zárt végű, valamint visszlízing jellegű terméket egyaránt kínálnak majd, valamennyi ingatlantípusra. Új ingatlanok építésének lízinggel történő finanszírozásán is gondolkodik a cég.

Az Erste Ingatlanlízing tavaly júliusban kapta meg a működési engedélyt. Az elmúlt hónapok a termékfejlesztéssel teltek, ennek gyümölcsei a vezérigazgató szerint mostanra értek be. Mint elmondta, a társaság tavaly új lakások megvásárlásához kínált finanszírozást nyílt végű pénzügyi lízing formájában (e konstrukciónál a futamidő lejártakor a lízingbe vevő vagy az általa kijelölt személy a maradványérték megfizetése után megszerezheti az ingatlan tulajdonjogát).

Eddig 42 ügyletet kötöttek, az átlagos finanszírozási érték 15-20 millió forint. Az idén januárban a magánszemélyeknek kínált termékpalettát a használt lakások lízingfinanszírozásával bővítették, és a lakáslízinget kiterjesztették a devizakülföldiekre.

Várkonyi Csaba arra számít, hogy az általa 15-20 milliárd forintra becsült idei lakáslízing-kihelyezésekből 2007 végére körülbelül 20 százalékos piaci részt sikerül kihasítaniuk. A gazdasági társaságoknak szóló ingatlanlízing-termékekkel az idén indulnak, és mintegy 5 százalékos piaci részesedés elérését tűzték ki a kkv-k ügyfélkörében.