Behívják a tartalékosokat a menekültválság miatt

Események

menekültek migráns migránsok vonat Magyarbóly
Vágólapra másolva!
A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatott szét péntek este egy több száz fős migránscsoportot a horvát határnál, amely megpróbált áttörni a sorfalon. Közben megérkeztek Ausztriába az első menekültek, akiket Horvátországból szállítottak Magyarországra. A menekülteket horvát rendőrök is kísérték, amivel Zágráb súlyos határsértést követett el - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül173 bejegyzés
00:58
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

500 határsértő Baranyában

Mintegy félezer emberrel szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este 10 óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd rendőrségi objektumokban előállítják őket. Hozzátette, hogy a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyzetet, és ennek megfelelően reagálnak.

01:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Brüsszel kérése Zágrábhoz

Brüsszel kérte Zágrábtól, hogy védje meg a határait - tudósít az m1. Ez azt jelenti, hogy egy menekült se mehessen tovább úgy, hogy nem regisztrálták.

08:36
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Zárva a határ

A horvát rendőrség bejelentette csütörtök este, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség.

Menekültek tartanak a horvát-szerb határ felé Fotó: Polyák Attila - Origo
08:53
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovákiában is vannak menekültek

Megérkezett az első 24 ausztriai menedékkérő a bősi menekülttáborba – közölte Robert Kalinák, szlovák belügyminiszter. A táborban már várták a menedékkérőket, arab és angol információs táblákat helyeztek el a bejáratnál - írja az Új Szó.

09:04
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

35 millió migránsról beszélt Szijjártó

Harminc-harmincöt millió olyan emberről írnak az elemzésekben - emlékeztet a Magyar Időkben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter -, akik potenciálisan bevándorlókká válhatnak, ezért kulcsfontosságú a külső határok védelme, és ezt a kérdést az Európai Unió kissé elhanyagolta.

09:08
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Mélyponton a magyar-horvát viszony

Szijjártó Péter szerint a magyar-szerb együttműködés soha nem volt olyan jó, mint manapság, és ennek most különleges jelentősége van. A Magyar Időknek nyilatkozó külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: "Szomszédaink közül éppen azokkal vagyunk jóban, akikkel kapcsolatban ezt nem várnánk - ilyen Szlovákia vagy Szerbia -, de a természetesnek vett szövetségesünkkel, Horvátországgal soha nem voltak olyan mélyen a politikai kapcsolataink, mint manapság."

09:10
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

150 migráns beléphetett Szlovéniába

Beléphetett Szlovéniába az a 150 migráns, akik vonaton érkeztek csütörtök délután Dobova határállomásra a Zágráb és Zürich között közlekedő vonaton, és a hatóságok első terve szerint visszaküldték volna őket. A szlovén rendőrség közölte, hogy egy menekültközpontban helyezik el őket, Postojna városban.

09:12
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Összeomlott a horvát ellátórendszer

Aggódik a magyar és a szlovén külügyminiszter amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra. Szijjártó Péter és Karl Erjavec telefonon egyeztetett a migrációs helyzetről - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

09:40
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

41 km-es kerítés épül

A magyar-horvát határ 41 km-es szakaszán épül kerítés - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádióban. A miniszterelnök közölte: 500 katonát már az építkezéshez vezényeltek, őket hamarosan újabb 600 honvéd követi.

09:44
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Terroristák akcióztak Röszkén

Szervezett támadás történt szerda este Röszkénél - mondta Orbán Viktor. A kormányfő emlékeztetett: a magyar rendőrök megvédték a magyar határt szerb segítség nélkül úgy, hogy közben az emberiesség szabályait betartották. Az akciót szerinte terroristák irányították, közülük néhányat el is fogtak a magyar rendőrök.

10:29
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Migrációkutató Intézetet állított fel az ELTE

Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat is létrehoztak az ELTE karain. Mint írják, a migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.

 

10:40
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Többségi döntésről beszélnek az EU-ban

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szerint, ha nem lesz egységes álláspont a kvótarendszer ügyében, akkor meg kell fontolni a többségi döntés lehetőségét - írja a Spiegel. Az egyes tagállamok ugyanis most könnyen blokkolhatják a döntéshozatalt. A német politikus szerint nem lehet, hogy Németország, Ausztria, Svédország és Olaszország egyedül viselje a terheket, így ugyanis nem működik az európai szolidaritás. A szavazás során a tagállamok 55 százalékának hozzájárulása kellene, valamint az általuk képviselt lakosságnak el kell érnie a 65 százalékot. Ennek megfelelően a kelet-európai országok akaratának ellenére is be lehetne vezetni a kvótarendszert. 

11:06
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

"Magára hagyták Magyarországot"

Magyarországot túl sokáig magára hagyták a menekültválságban az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke szerint. Elmar Brok kiemelte: sok menekült erőszakosan próbált átjutni a határon. Hozzátette, hogy Magyarországon meghallgatják a Németországból érkező kritikát. Elmar Brok hangsúlyozta, hogy a válságot csak kialakulásának helyén lehet hatékonyan rendezni, és botrányosnak nevezte, hogy csökkentették a Szíriával szomszédos államokban működő menekülttáborok pénzügyi támogatását.

Oberwart, menekültközpont Fotó: Grimm Balázs - Origo
11:17
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Zala és Vas megyében is válsághelyzet

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A péntek reggel nyolc órától hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg.

11:25
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Senki nem jött át a kerítésen Baranyában

A rendőrség az elmúlt éjjel nem talált újonnan érkező határsértőket a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán. Csütörtökön éjfélig 453, magukat főként szír és afgán állampolgárnak valló illegális bevándorlót állítottak elő.

11:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőrzések a szlovén határon

Torlódás alakult ki az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál, a magyar-szlovén határszakaszon. A szlovén hatóságok minden járművet ellenőriznek átkelés előtt. A kezdetben kilométeres dugó hossza csökkent, jelenleg mintegy 500 méteres a kocsisor.

11:28
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Megsérült egy menekült

Ma reggel tíz menekült érkezett a Baranya megyei Lapáncsára. A közeli erdőben fogták el őket a rendőrök, az egyik férfi megsérült, kificamodott a bokája - írja a bama.hu.

11:38
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort megerősítette a menekültválság

Orbán Viktor azon kevés európai vezető közé tartozik, akinek a népszerűségét növelte a menekültválság – írta legújabb számában a Wall Street Journal, amely a szerdai röszkei eseményeket említi példaként a magyar kormányfő megosztó hatására. 

11:49
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is érkeznek a menekültek Horvátországba

A határlezárás ellenére folyamatosan érkeznek menekültek Horvátországba, akiket már nem Zágráb felé, hanem a magyar határ melletti Pélmonostor városába szállítják tovább. Vladimir Sisljagic, Eszék-Baranya megye elöljárója (zupan) kaotikusnak ítélte meg a városban kialakult helyzetet. "Nem tudjuk, mit csináljunk velük, azt sem tudjuk, hová mennek ezek az emberek, és ki döntött arról, hogy Tovarnikból Pélmonostorra hozzák őket" - fogalmazott.

Menekültek Tovarnikban Forrás: AFP/Str
12:01
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs víz, áram és étel

A horvát lapok szerint a menekültek Pélmonostorban nem kaptak enni és inni. A laktanyában, ahol el akarták szállásolni őket, nincs víz és áram sem. Több ezren töltötték a szabadban az éjszakát a földön, ruhadarabokon és kartonpapírokon heverve.

Menekültek Horvátországban Forrás: AFP/Alexa Stankovic
12:05
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Taxikkal indultak el a migránsok Zágrábba

A magyar határ melletti Pélmonostor (Beli Manastir) városából taxikkal indultak el a migránsok Eszék és Zágráb irányába - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap. A 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok. A horvát belügyminisztérium adatai szerint pénteken 8 óráig 13 300 illegális bevándorló lépett Horvátország területére.

12:24
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültek jelentek meg Szentgotthárdon

Több száz menekült lépte át a horvát-magyar határt Szentgotthárdon, hogy aztán kis kerülővel Ausztriába induljanak tovább - tudtuk meg Écsy Gábortól, a Katolikus Karitász igazgatójától.

A helyi menekülttáborban korábban is segítő szervezet most újra sátrat állított fel a településen: vizet, élelmet, gyógyszert osztanak a rászorulóknak. Écsy Gábor úgy tudja, hamarosan a magyar rendőrség buszai is megérkeznek a településre, hogy begyűjtsék a határon átlépő vándorokat.

12:29
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint sokan örülnek a magyar kerítésnek

Támogatja a menekülthullám korlátozását szolgáló magyar kerítés építését a Le Figaro című francia konzervatív napilap olvasóinak jelentős többsége a honlapon végzett közvélemény-kutatás szerint. Egyetért-e Magyarország azon döntésével, hogy kerítést épít a határain? - ezt a kérdést tette fel olvasóinak a francia lap.

Bevándorlók készülnek távozni párizsi sátortáborukból szeptember 17-én. A francia főváros önkormányzata több mint 500 menekültet költöztet szálláshelyre a sátorokból Forrás: MTI/AP/Jacques Brinon

A válaszadók 88 százaléka igennel válaszolt, 12 százaléka pedig nemmel. Az internetes szavazáson - amely szerda délután 4 órától csütörtök délután 4 óráig tartott - 56 250-en vettek részt.

12:32
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Eszék felé indultak a menekültek

Nyolcezer menekült van most Pélmonostoron, legalábbis erről beszélt a polgármester reggel a rádióban – mondta az Origónak Milánovics Lili. Az újvidéki Magyar Napló főszerkesztője úgy tudja, a migránsok egy csoportja elindult Eszék felé, többségük azonban változatlanul a vasútállomáson, illetve az oda vezető utcában várakozik arra, hogy vonatra szálljon.

12:38
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hogyan szavaznak a bevándorlók?

A baloldali politikusok azért állnak ki a bevándorlók mellett, mert így szereznének újabb szavazatokat – állítják elemzők és kormánypárti politikusok. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban a külföldön születettek valóban nagyobb arányban szavaznak a baloldalra, mint a jobboldalra, de ez éppen Magyarországon nem igaz. >>>Bővebben itt olvashatja el az Origo elemzését. 

12:39
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Strache szárnyal

Nagyon megerősödött az Osztrák Szabadságpárt, mivel a legfrissebb felmérések szerint a választók 32 százaléka támogatja őket.

Strache osztrák nacionalista politikus választási plakátja elcsúnyítva Hitler-bajusszal és Refugees Welcome matricákkal Bécs belvárosában Fotó: Szabó Gábor - Origo
12:45
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét meghalt egy menekült a Csalagútban

Halálos áramütést szenvedett egy menekült tegnap éjszaka a Csalagútban. Valószínűleg egy szíriai férfiról van szó – közölte a helyi hatóságokra hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

A férfit akkor érte a baleset, amikor megpróbált felmászni a Nagy-Britanniába tartó vonat tetejére.

A holttestére nem sokkal éjfél előtt bukkantak rá. Június vége óta ő a 10. menekült, aki a Csalagútban lelte halálát.

12:57
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ingyenes koncert a menekültekért

Ausztria vezető zenészei és együttesei ingyenes koncertet adnak a menekültekért Bécsben. A „Menekültek hangja” címet viselő segélykoncert két sztárja a Szigeten is többször fellépett Toten Hosen, valamint az Eurovíziós dalfesztivál osztrák győztese, Conchita Wurst. Koncertet ad majd a Zucchero, Seiler & Speer, Thomas David is. Közben az osztrákok aggódva figyelik a szélsőjobboldali Szabadságpárt erősödését, amelyet a menekültek elleni indulatok gerjesztésével ért el.

(Toten Hosen)

13:00
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét támadják a kvótarendszert

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint a menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer önmagában nem megoldás, egyszerre van szükség a határok megvédésére és a helyben történő segítésre. Kovács István az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában azt mondta, olyan intézkedések kellenek, amelyek "elapasztják" az emberáradatot.

Menekültek a szerb-horvát határon Fotó: Polyák Attila - Origo
13:07
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Csendes tüntetésbe kezdtek a tüntetők

Az M1 tudósítója szerint Horgosnál csendes tüntetésbe kezdtek a menekültek. 

13:09
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Sok újvidéki akar segíteni a menekülteknek

Van félelem, és a sok szemetelés miatt ellenérzés is az emberekben, mégis sokan akarnak segíteni a menekülteknek – magyarázta az Origónak Milánovics Lili. Az újvidéki Magyar Napló főszerkesztőjét a lap pélmonostori szerkesztőségében értük utol. A horvátországi kisváros polgármesterre arra kért mindenkit, hogy a nemrég a helyszínre érkezett Vöröskereszten keresztül jutassa el adományait a menekülteknek.

13:11
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Személyi vagy útlevél nélkül el se induljon!

A szlovén határokon elrendelt ellenőrzések miatt torlódás alakult ki az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál, a várakozási idő mintegy két óra. A tornyiszentmiklósi határátlépési ponton a Szlovénia felé vezető oldalon mintegy három kilométeres a kocsisor. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy érvényes, személyazonosításra szolgáló okmány, vagyis személyi igazolvány vagy útlevél nélkül senki ne induljon útnak.

13:12
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugalom van Röszkén

Alapvetően nyugalom van Röszke környékén - ezzel kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Kovács Zoltán kormányszóvivő. Megerősítette, hogy ma már hat megyében van válsághelyzet: Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére is kiterjesztették ma reggel a speciális szabályokat. 

13:13
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország nem készült fel

Új útvonalakat kezdenek találni a menekültek - ismerte el Kovács Zoltán, de szerinte a rendőrség felkészült a helyzetre. Horvátország viszont nem készült fel a helyzet kezelésére, ami alapvető kérdéseket vet fel. Ezzel szemben Magyarország kilenc hónapja állja a sarat - mondta a kormányszóvivő. 

13:14
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Az uniót is védik

A kormányszóvivő szerint készülnek arra, hogy a déli határszakasz többi, Horvátország felé eső részén is megvédjék az országot. Ezzel Kovács Zoltán szerint az uniót is védik. 

13:15
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

"Orbán az egyetlen európai politikus"

"Orbán Viktor az EU egyetlen európai politikusa, mivel a migráció ügyében a régi uniós elvek szerint cselekszik" - jelentette ki Ludwik Dorn egykori lengyel belügyminiszter, aki 2005 és 2007 között kormányfőhelyettes és belügyminiszter volt a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányában. Mint kifejtette, az egész unió érdekében áll, hogy ne engedjenek be olyanokat, "akik köveket dobálnak". "Ugyanazt tenném, amit Orbán Viktor tesz" - mondta a magyarországi határzárra utalva.

A drónnal készült felvételen menekültek a lezárt Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határon szeptember 16-án Forrás: MTI/Ruzsa István
13:16
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Bakondi a számokról beszélt

Csütörtök éjfélig a szerb határszakaszon 267 illegális migránst fogtak el, ezzel párhuzamosan a horvát határszakaszon 453 menekültet fogtak el. A mai napon 207 a szerb, a horvát szakaszon pedig 10 főt fogtak el - ismertette a számokat Bakondi György, a miniszterelnök tanácsadója. Eddig 107 büntetőeljárás indult tiltott határátlépés miatt szeptember 15-e óta, 264-en nyújtottak be menedékkérelmet, az elutasítottak száma 35, és 7 fellebbezést nyújtottak be. 

13:17
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

"Köszönet a magyaroknak"

Krystyna Pawlowicz, a lengyel konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának parlamenti képviselője egy Facebook-bejegyzésében a Bécset a török ostrom alól felszabadító Sobieski János lengyel királyhoz hasonlította Orbán Viktort. "Köszönet a magyaroknak!" - írta. Pawlowicz utalt Jaroslaw Kaczynski szerdai, a migrációs válsággal foglalkozó rendkívüli parlamenti ülésen elmondott beszédére, amelyben a Jog és Igazságosság elnöke egyetértését fejezte ki Orbán Viktor szeptember eleji nyilatkozatával, miszerint a menekültválság elsősorban Németország problémája.

13:19
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Már 600 katona van a horvát határon

Nagyfokú szervezettségről beszélt Bakondi is, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy buszokkal viszik a menekülteket a horvát határhoz.

A főtanácsadó elmondta: már az éjszaka megkezdődött a határzár építése, 600 katona tartózkodik a térségben, pénteken még további 500, a hétvégéig pedig még 700 katonát vezényelnek a horvát határhoz. A tervek szerint pénteken 41 kilométernyi kerítéssel akarnak elkészülni. 

13:20
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem egybefüggő a kerítés

Kérdésre válaszolva Bakondi György elmondta: a 41 kilométeres kerítés nem egybefüggő, hiszen a magyar–horvát határon sok az olyan terület, ahol erre nincs szükség. 

13:22
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem biztos, hogy 30 napig zárva lesz a határ

Kovács Zoltán megerősítette: nem biztos, hogy 30 napig zárva lesz a röszkei határátkelő. A helyzetet folyamatosan figyelik, a szerb hatóságokkal is tárgyalnak, de a határ megnyitását Orbán Viktor miniszterelnök rendelheti el. Az biztos, hogy a határátkelő csak akkor nyílik meg, ha a szerbek garanciát vállalnak arra, hogy nem ismétlődik meg a korábbi helyzet. 

13:23
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A szóvivők sem maradnak Csongrádban

Ez volt az utolsó sajtótájékoztató Csongrád megyében, Kovács Zoltán és Bakondi György még pénteken áttelepülnek a horvát határhoz, innentől kezdve onnan tájékoztatják majd a sajtót a menekülthelyzetről. 

13:25
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Német diplomáciai offenzíva Törökországban

Angela Merkel kancellár az utóbbi napokban több alkalommal konzultált az ankarai vezetéssel, pénteken pedig Frank-Walter Steinmeier tárgyal a török fővárosban. Berlin azt kéri a törököktől, hogy

- határozottabban lépjenek fel az embercsempészek ellen,

- győzzék meg a menekülteket, maradjanak közelebb Szíriához a háború végéig,

- győzzék meg az oroszokat, hogy az Aszad-rezsim stabilizálása helyett az IÁ visszaszorítására összpontosítsák az erőket.

Törökország várhatóan mindenekelőtt több anyagi támogatást kér,

és hangsúlyozza majd azt a korábbi - Nyugaton kétkedéssel fogadott - javaslatát, hogy alakítsanak ki a menekülteknek egy biztonságos övezetet Szíria északi részén.

13:25
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem dobálnak ételt

Bizarrnak és életszerűtlennek nevezte Kovács Zoltán azokat a sajtóhíreket, hogy horgosi szülők a kerítésen át dobálnak ételt a Szegeden tanuló, Magyarországon ragadt gyerekeiknek. A kormányszóvivő szerint ezt azért is nehéz elképzelni, mert nem lehet megközelíteni a kerítést. 

13:32
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan éjszakáztak Pélmonostornál

Menekültek a horvátországi Pélmonostor vasútállomásán szeptember 18-ra virradó éjjel Forrás: MTI/Mohai Balázs
13:39
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horgosnál néhány százra apadt a migránsok száma

Péntek délelőttre 150-200-ra apadt a menekültek száma a magyar-szerb határ szerbiai oldalán, a röszke-horgosi határátkelők közelében. Egy néhány tucat migránsból álló csoport továbbra is ülősztrájkot tart a régi határátkelő bejáratánál. Csütörtökön még sátrak borították az M5-ös autópálya a szerb és a magyar határpont közötti határcsíkját, péntekre eltűnt onnan a tábor, így várhatóan hamarosan újraindulhat a forgalom az autópályán található határátkelőhelyen.

A drónnal készült felvételen migránsok sátrai a lezárt Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán Forrás: AFP/Istvan Ruzsa

A belépési pontnál, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket, pénteken nem várakozott senki bebocsátásra.

13:41
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák készítik elő a határzár új szakaszait

Az M1 tudósítója szerint megkezdődött a horvát határra tervezett kerítés telepítésének előkészítése. Katonák jelentek meg a zöldhatáron, akik felmérik a helyszínt, így az építés is hamarosan megindulhat.

Rendőrök az ideiglenes biztonsági határzár mellett a magyar-szerb határon, Röszke közelében szeptember 15-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán
13:46
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Új trükköt találtak ki az embercsempészek

Román embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba menekülteket. Az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.

Osztrák rendőr ellenőriznek egy járművet az embercsempészek kiszűrése miatt az ausztriai Siegendorf közelében (illusztráció) Forrás: MTI/Nyikos Péter
13:55
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezer menekült Horvátországban

Reggel 9 óráig 14 052 menekült érkezett Horvátországba - közölte a horvát belügyminisztérium. 

14:21
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Az amerikaiakat aggasztják a szíriai menekültek

Az amerikaiak túlnyomó többsége támogatja a menekülteket, állítja a YouGov friss közvélemény-kutatása. A válaszadók 52 százaléka azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak menedéket kell nyújtania a háború és az elnyomás elől menekülő embereknek, ám amikor konkrétan a szíriai menekültekre kérdeztek rá, akkor már kevésbé voltak befogadók. 30 százalék azt mondta, kevesebb szíriai menekültet kellene befogadni, 26 százalék azt mondta, hogy többet, míg 19 százalék szeretné, hogy ne változzon a szíriai menekültek száma.

Infographic: How Do Americans Feel About Taking In Refugees?  | Statista
You will find more statistics at Statista

Barack Obama amerikai elnök korábban elrendelte, hogy a kormányzat készüljön fel legkevesebb 10 ezer szíriai menekült befogadására az október 1-jén kezdődő pénzügyi évben. A szíriai polgárháború több mint négy éve alatt az Egyesült Államok mindössze másfél ezer szíriai menekültet fogadott be.

14:24
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Kár lenne tönkretenni a szerb-magyar viszonyt

Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban; kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mielőtt Belgrádba utazott volna tárgyalni.

14:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmányok indultak a horvát határhoz

Négy, étellel-itallal megrakott kisteherautót küld Pélmonostorra a Magyar Máltai Szeretetszolgálat - tudta meg az Origo a szervezet szóvivőjétől. Romhányi Tamás szerint a visszajelzések alapján egyértelmű, hogy segíteniük kell a településen, a horvát hatóságok pedig gyorsan hozzájárultak helyi munkájukhoz. 

A határ magyar oldalán, csak épp Baranya és Somogy megyében "járőrözik" az Ökomenikus Segélyszervezet egy csapata is, mivel várható, hogy sok menekült ismét átléphet Magyarországra, hogy így közelítse meg Ausztriát. 

 A Vas megyei Szentgotthárdon már több százan jöttek át magyar területre, útban az osztrákok felé.

14:33
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátországban maradna egy nő a gyerekeivel

Eddig 13 500 menekült érkezett Horvátországba - közölte a horvát külügyminisztérium. Tájékoztatásuk szerint eddig egy nő kért menekültjogot a gyerekeivel. A Novi List horvát lap szerint nem indulnak vonatok Nyugat-Európa felé, a zágrábi főpályaudvar tele van menekültekkel. 

14:35
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarják "traumatizálni" a menekülteket

Magyarország és Szlovénia azt kérik Horvátországtól, hogy akaratuk ellenére ne engedjék továbbmenni a menekülteket, mondta Zoran Milanovic. A horvát kormányfő szerint „ez nem fog működni”. A menekülteket Horvátország nem akarja „traumatizálni”.

14:41
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudják már regisztrálni a menekülteket a horvátok

Zoran Milanovic horvát kormányfő kijelentette, hogy nem tudják a továbbiakban regisztrálni a menekülteket, így nem tudnak mit csinálni, engedik, hogy oda menjenek, ahová akarnak. 

14:46
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovéniának gondolkoznia kell a menekültekről

Szlovéniának el kell kezdenie gondolkoznia a menekültekről - mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő. Nem értem, ha Németország és Ausztria be tudja fogadni a menekülteket, akkor Szlovénia és Magyarország ezt miért ne tenné meg. 

14:48
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Átmehetnek Horvátországon a menekültek

Zoran Milanovic horvát kormányfő azt üzente a menekülteknek, hogy átmehetnek Horvátországon. Nem azért, mert nem szeretjük őket, hanem azért, mert úti céljuk északon van - tette hozzá. 

14:48
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem akarnak Magyarországra jönni többé

Már nemcsak Hegyeshalom, hanem Szentgotthárd, Körmend, Szombathely felől is érkeznek menekültek Ausztriába, ezért a magyar határ közelében ideiglenes menekültközpontot létesítettek, ahol az Origo újságíróját is migránsnak nézték. A tábor orvosa Magyarországon megvert nőkről beszélt, a menekülőknek pedig lidérces emlékei vannak a nálunk töltött időről.

Menekültek az oberwarti táborban. Rossz emlékeik vannak a magyarországi napokról Fotó: Grimm Balázs - Origo
14:51
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Összeverekedtek a menekültek

A pélmonostori pályaudvaron összeverekedtek, és kövekkel dobálták egymást a szírek és az afgánok, írja a Jutarnji List. A rendőrség egy óra elteltével tudta lecsillapítani őket. Nemrég Eszék felé indult el egy menetrend szerinti vonat, erre néhány száz menekült is felszállt. A 10 vagonból álló szerelvény, amely Zágrábba szállítaná a menekülteket, még a pélmonostori pályaudvaron áll.

14:53
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Fejetlenségről beszélnek a Drávaszögben

Bár a horvát kormány azt mondta, felkészült a menekülthullámra, tegnap óta óriási a fejetlenség a Drávaszögben – mondta az Origo kérdésére Jankovics Róbert. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnöke szerint a horvátok csalódottak a káosz miatt, és ez bizonyára befolyással lesz a két hónap múlva sorra kerülő országgyűlési választásokra is.

14:58
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog kelnek át a határfolyón a menekültek

Miután csütörtökön leállt a vasúti forgalom Szlovénia és Horvátország között, a migránsok a Zágráb–Ljubljana autópályától északra fekvő Szutla folyón gyalog átkelve próbálnak Szlovéniába jutni. Azokat a menekülteket viszont, akik nem kérnek Szlovéniában menedékjogot, a hatóságok visszatoloncolják Horvátországba.

15:01
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Két nap alatt 22 bírósági ítélet

Huszonkét ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán és csütörtökön. A bíróság a vádlottakat tíz esetben egy év, tizenkét ügyben két év Magyarország területéről való kiutasításra ítélte. A bűncselekmény elkövetését minden esetben beismerő vádlottak közül 12 iraki, kettő pakisztáni, egy afgán és hét szír állampolgárságúnak vallotta magát. Az ítéletek valamennyi esetben jogerőre emelkedtek, és a terheltek egyike sem kérte, hogy a tolmács által lefordított ítéletet neki az anyanyelvén írásban kézbesítsék.

15:06
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország nem akarja akadályozni a menekülteket

Jön a B terv, mondta a horvát miniszterelnök. Ezt a terhet Horvátország nem tudja és nem fogja többé vállalni. Az előírás szerinti regisztrációt nem fogjuk betartani, mondta Zoran Milanovic. A horvát kormányfő szerint a menekülteknek adnak inni, enni, ellátják őket, és aztán hadd menjenek tovább. Nem fogjuk megakadályozni, hogy belépjenek és azt sem, hogy kilépjenek. Horvátország nem lesz gyűjtőpont, mondta a kormányfő.

15:11
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Tarlós: Összevissza beszélnek az EU vezetői

Az EU vezetői kétnaponta mást mondanak és akarnak, láthatólag nem túl következetesek - mondta Tarlós István főpolgármester szokásos tájékoztatóján, a Budapestinfón a menekültkérdéssel összefüggésben.

A menekültkérdést még nem gondolja lezártnak a főpolgármester Fotó: Origo

A budapesti szociális blokkokat ugyan felszámolták, "mert most nyugalom van", és a Verseny utcában a menekülteknek tervezett bázis kiépítése is szünetel, de nem tudni, később mi lesz, ezért a közműcsatlakozási lehetőségeket például mindenhol meghagyták - mondta a főpolgármester.

15:16
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

100 millióért utaztatott menekülteket a BKV

Meghaladta a százmillió forintot az az összeg, amennyibe a BKV-nak eddig a menekültek buszoztatása, az országhatárra szállítása került - árulta el a főpolgármester.

BKV-buszokat is használtak a menekültek utaztatásához Fotó: Polyák Attila - Origo

Tarlós István jelezte, hogy kompenzációt szeretnének kapni a Belügyminisztériumtól ezért a többletköltségért.

15:20
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem aggódnak a villányi gazdák

Semmilyen módon nem veszélyezteti a déli határhoz közeli Villányban a szüretet a menekültválság – válaszolta az Origo kérdésére Bock József villányi borász. 

15:33
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Barátságos médiakampány a menekültekről

Országos médiakampánnyal csökkentenék a menekültekkel kapcsolatos félelmeket Lengyelországban. A Több tudás - kevesebb félelem elnevezésű akcióban mintegy 40 lengyelországi szerkesztőség, köztük a közszolgálati média és a legnagyobb országos napilapok vesznek részt. A kampány egy kérdés-válasz formájában megfogalmazott tájékoztató anyagon alapszik. 

15:45
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

EU: Úgy védik a tagállamok a határokat, ahogyan szükségesnek látják

A magyar–horvát határ a schengeni övezet külső határa, amelyet a tagállamok olyan módon ellenőriznek, ahogyan szükségesnek látják - reagált pénteken az Európai Bizottság szóvivője arra, hogy Magyarország egy másik uniós tagállammal szomszédos határán is kerítésépítésbe kezdett.

Menekültek a Szerb - Horvát határon Fotó: Polyák Attila - Origo
15:53
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugalom az osztrák határon

Nem volt nagy nyüzsgés a menekültválság miatt leginkább érintett osztrák határátkelőknél: hajnalban összesen 300 átutazó lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították.

Ausztriában jelenleg 1600 katona dolgozik a krízis enyhítésén: ezren a határok mentén teljesítenek szolgálatot, hatszázan pedig logisztikai-adminisztrációs munkát végeznek. A hadsereg felajánlott kétszáz járművet is e célra.

15:54
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar határra szállítják a horvátok a menekülteket

Az M1 tudósítása szerint a horvátok folyamatosan szállítják Tovarnikról a magyar határra a menekülteket. 

15:57
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A Baranya megyei Illocska teljesen csendes

Az Origo Illocskán tartózkodó tudósítója szerint a településen teljesen nyugodt a hangulat menekültek nincsenek.  

16:00
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

"Horvátországot legyőzték az embercsempészek"

Lázár János a Vásárhely24-nek azt nyilatkozta, hogy az lett volna a szerencsés, ha Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és hazánk közösen zárta volna le a határait, és épített volna fizikai és jogi kerítést. Ez megállította volna a balkáni migrációs, embercsempészhullámot. De egyelőre úgy tűnik, az embercsempészek legyőzték Horvátországot - tette hozzá.

Szerbián keresztül érkezett és őrizetbe vett illegális bevándorlókat őriznek horvát rendőrök a kelet-horvátországi Tovarnik rendőrsége előtt szeptember 16-án Forrás: MTI/AP/Darko Bandic
16:01
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Egy horvát-szlovén átkelőn még szabad az út

A BBC egyik producere feltett a Twitterre egy videót, amely szerint van még egy olyan horvát–szlovén határátkelő, ahol nincsenek rendőrök, így szabadon átkelhetnek a menekültek.

16:01
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Így épül a kerítés a horvát határon

Már húzzák a szögesdrótot a katonák a horvát–magyar határon. Bakondi György korábban arról beszélt: péntek estére már 41 kilométernyi kerítés fog állni.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
16:06
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A Vatikán is befogadott egy szír családot

Ferenc pápa nem csupán beszél, hanem cselekszik is: a Vatikán befogadott egy szír családot.

A kétgyermekes család Damaszkuszból indult útnak, és a melkita bizánci katolikus egyház tagja – számolt be a brit Guardian.

Ferenc pápa szeptember elején szólított fel minden európai plébániát, vallási közösséget, rendházat, hogy fogadjon be egy menekült családot, és bejelentette, hogy ebben példát fog mutatni.

16:07
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Arabul kértek segítséget a rendőrök

Angolul, németül és arabul is közzétette felhívását a magyar rendőrség, amelyben fényképek alapján próbálja azonosítani a röszkei zavargás helyszínén levőket - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája. A közleményben azt kérik: aki a felvételeken szereplő személyekkel kapcsolatban információval rendelkezik, vagy őket felismeri, tegyen bejelentést.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló menekültekkel szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél szeptember 16-án Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:27
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Kifakadt a horvát kormányfő

"A szomszédjaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország" - mondta Zoran Milanovic horvát kormányfő, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.

Zoran Milanovic kormányfő Forrás: AFP/Thierry Charlier

"Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak" - hangsúlyozta.

16:28
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Sky News: A magyarok szerint ez megszállás

A Sky News tudósítója szerint a magyarok "megszállásnak" tekintik a menekültek érkezését. Egy videót is mellékelt a Twitteren, fegyveres katonákkal a magyar–horvát határon.

16:34
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Svéd és francia bírálat Magyarországnak

A francia miniszterelnök felszólította Magyarországot, hogy "bánjon humánusan" a menekültekkel. Manuel Valls stockholmi sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány fellépését, valamint nyilatkozatait. A sajtótájékoztatón a svéd miniszterelnök is bírálta a magyar kormány hozzáállását.

Manuel Valls kritizálta a magyar kormányt Forrás: AFP/Nicolas Tucat

"A menekültek befogadásának módozatairól lehet vitatkozni, de válogatni közöttük és azt mondani, hogy a muzulmánokat nem engedjük be, elfogadhatatlan. Ez túlmegy egy határon" - fogalmazott Stefan Löfven.

16:35
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Milanovic: Majd meglátjuk, lesz-e rendbontás a határon

Zoran Milanovic horvát kormányfő burkoltan utalt arra, hogy a magyar határhoz irányítják a menekülteket. Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta:

Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van".

Az al-Dzsazíra pánarab televízió újságírója azt kérdezte tőle, hogy a horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz?

"Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?"

- válaszolta a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy lehet-e rendbontásra számítani a magyar-horvát határon, azt mondta: "Majd meglátjuk". 

Részleteket itt olvashat.

16:38
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök a horvát-szlovén határon

Megérkeztek a rendőrök a horvát–szlovén határra. A BBC tudósítója szerint az újságírókat elküldik a helyszínről, a horvát rendőrök szlovén kollégáikkal tárgyalnak.

16:38
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

1200 menekült a zágrábi rendező pályaudvaron

A zágrábi rendező pályaudvarról buszokkal szállítják az horvát expó területére a menekülteket, néhánynak orvosra volt szüksége, nagyobb rendbontás nem volt. 

16:40
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék segítségét kéri a Fidesz

A honvédelmi és a rendőrségi törvény módosításának hétfői parlamenti elfogadásához szükséges kétharmados többség biztosítására kérte az ellenzéket a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Most a baloldal is bizonyíthatná, hogy nem a bevándorlók pártján áll - fogalmazott Gulyás Gergely budapesti sajtótájékoztatóján, emlékeztetve: a törvénymódosítás megszavazása után a honvédség erői is részt vehetnek majd a határvédelemben.

16:42
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Tolmácsokat keresnek a horvátok

A horvát kormány arab, pastu, urdu, szomáli és fárszi nyelveket beszélő önkénteseket toboroz a Twitteren.

16:48
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Tanítási szünet a menekültek miatt

Kaotikusnak tartja a baranyai állapotokat az eszéki-baranyai megyei vezetés, és úgy véli, hogy az országos válságstáb felkészületlen volt, írja a Jutarnji list. A megyében úgy döntöttek, hogy tanítási szünetet rendelnek el néhány pélmonostori iskolában. Mivel a menekültek a lezárt határátkelők ellenére is folyamatosan érkeznek az országba, Zeljko Kraljicak, a megyei válságstáb vezetője úgy véli, hogy a „horvát hadseregnek a határra kell vonulnia”, hogy a helyi lakosok biztonságban érezzék magukat. 

16:53
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a készültség a magyar határon

Tudósítónk a Baranya megyei Beremenden azt tapasztalta, hogy igen sok rendőr és katona van a településen. Ide várják a menekülteket.

16:54
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Online szótár segíti a menekülteket

Letölthető szótárral segíti a Horvátországon keresztül Szlovéniába, majd Ausztriába tartó menekülteket az InfoAid-alkalmazás. A Wikibookson is elérhető szószedet alapfogalmakat, kérdéseket tartalmaz, de hasznos a menekülteket támogató önkénteseknek is. 

Egy másik, az InfoAidről letölthető weboldal pedig azoknak lehet hasznos, akik a vándorlás közben veszítették el családtagjukat, esetleg maguk szakadtak el a rokonságtól. 

16:55
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Négyéves szír kislány holttestét találták meg a tengerparton

Négyéves szír kislány holttestét vetette partra a tenger Törökország nyugati részén – írta helyi lapokra hivatkozva az AFP. A gyermeket még nem sikerült azonosítani, testét Cesme város tengerpartján találták meg, miután elsüllyedt egy csónak, amely 15 szírrel tartott Görögország felé.

Az Anatolia hírügynökség szerint a török parti őrség a többi menekültet kimentette, a kislány az egyetlen áldozat. 

16:59
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Tízbusznyi menekült érkezett a magyar határra

Tudósítónk jelentése szerint tíz menekültekkel teli busz érkezett a horvát–magyar határra. A magyar oldalon, a baranyai Beremenden rendkívül nagy a rendőri és katonai jelenlét. A honvédek pajzsokkal, páncélmellénnyel és gépfegyverekkel is fel vannak fegyverkezve.

A rendőrség és a honvédség is felkészült a határon Forrás: Origo
17:04
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdtek kiszállni a menekültek a buszból

Tudósítónk jelentése szerint elkezdték leszállítani a menekülteket arról a buszról, amely a beremendi határátkelőhöz érkezett. Egyelőre nem tudni, hogy hova szállítják őket, vagy mi lesz a sorsuk, buszokat ugyanis nem lehet látni a magyar oldalon. Katonát és rendőrt annál többet, akik alakzatba álltak, és elkezdték elküldeni az újságírókat. 

17:17
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Tíz percük van a magyaroknak

"Siessetek, mert 10 percen belül mindenkit leszállítanak a buszokról" - csípett el egy rendőrségi beszélgetést tudósítónk. A magyar rendőrség feltehetően buszokra vár, a horvátok pedig nagyon türelmetlenek. 

17:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a buszok a határra

Tudósítónk jelentése szerint 5-10 csuklós busz érkezett Beremendre, úgy tűnik, tényleg elszállítják valahová a menekülteket. 

17:27
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Menekült kisgyerek halt meg egy német ünnepségen

Tragédiával végződött a menekülteket köszöntő ünnepség a németországi Eschweiler városában. A helyi lakosok bulit szerveztek, így fogadva a településre érkező jövevényeket, egy iraki család hároméves gyermeke pedig eközben két nagy virágcserép közé kifeszített kötélen hintázott. 

Az egyik cserép azonban felborult, és maga alá temette a kisfiút, akinek életét már nem lehetett megmenteni. A német hatóságok szerint nem történt bűncselekmény, az áldozat szüleit és kilenc éves testvérét pszichológusok segítik a haláleset feldolgozásában. 

A család egyébként egy hónapja érkezett meg Németországba, miután Irakból menekülve több mint 3 ezer kilométert zarándokoltak – írja az Independent.

17:28
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovénok sem engedik át őket

A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint több menekültet visszafordítottak Horvátországba a szlovén rendőrök a két ország határán. A szlovén belügyminisztérium államtitkára, Bostjan Sefic egy sajtótájékoztatón azt mondta: nem fognak folyosót biztosítani a menekülteknek, hogy átmenjenek az országon.  

17:29
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák Beremenden

Hatalmas a készültség Beremenden, pajzsos honvédek is vannak a térségben Forrás: Origo
17:30
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Azt hitték, Zágrábba viszik őket

A buszon lévő emberek nem tudták, hogy Magyarországra szállítják őket, azt hitték, hogy Zágrábba mennek – mondta el a Bama.hu helyszínen lévő tudósítójának az egyik szír menekült.

17:31
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokra szállnak a menekültek

Elkezdtek felszállni a menekültek a magyar oldalon lévő buszokra, tudósítónk rendőrök beszélgetéséből arra következtetett, hogy Siklósra viszik majd őket.

Menekültek a horvát-magyar határon Forrás: Origo

Közben az M6-oson újabb BKV buszok érkeznek Baranyába.

17:33
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Gépfegyveres Humveek a magyar oldalon

A Channel 4 News tudósítójának képe arról, milyen erők sorakoztak fel a magyar–horvát határon.

Jelentése szerint további magyar erősítés is érkezik, miközben egymás után távoznak a horvát buszok.

17:35
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Szánalmas a horvát kormányfő

Szánalmasnak minősítette a horvát miniszterelnök viselkedését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető közleményében azt írta: az után, hogy mindössze egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorlóellátó rendszer, Milanovic még mindig Magyarország hazug és méltatlan támadásával tölti idejét, alaptalan rágalmakat megfogalmazva.

Szijjártó Péter élesen bírálta a horvát miniszterelnököt Forrás: AFP/John Thys

"Talán inkább választ kellene adnia arra, hogy mit rontott el a bevándorlók érkezésére való felkészülés során, és hogy miért nem tudja Horvátország egyetlen nap után ellátni a bevándorlókat" - vetette fel, kiemelve: Horvátország megbukott a schengeni teszten, bebizonyosodott, hogy még hosszú évekre van szükségük a sikeres felkészüléshez.

17:41
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Készenlétben a könnygáz

Életkép a magyar-horvát határon: készenlétben a könnygáz.

17:43
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Így várják a menekülteket a magyar oldalon

17:50
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyveres katonák között mennek a menekültek a buszokhoz

Tudósítónk jelentése szerint egyesével szállítják le a buszokról a menekülteket, a rendőrök egy formanyomtatványt is kitöltenek. Három kérdés van rajta, melyik országból származik, gyerek-e vagy felnőtt, illetve hogy mi a neme. A menekültek miután átjutottak ezen, fegyveres katonák között mennek a magyar buszhoz, amely mindössze pár méterre áll a horvát buszoktól.

Rendőrök a magyar-horvát határon Beremendnél, ahová migránsokat szállító buszok érkeztek Forrás: MTI/Mohai Balázs
17:54
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Amerikai–orosz tárgyalások kezdődnek Szíriáról

„A közvetlen közeljövőben” amerikai–orosz katonai tárgyalások kezdődnek Szíriáról – jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter. Erről Barack Obama elnök döntött az után, hogy egyre nyilvánvalóbbá vált: Moszkva katonailag is beleavatkozott a konfliktusba – számolt be a BBC

A Pentagon a felelős a tárgyalásokért, amelyeknek a szintjéről, helyéről és idejéről azonban még nem született döntés – jelentette az AP. Az amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy a két fél közötti katonai párbeszédet felfüggesztették, miután Oroszországhoz csatolták a Krím-félszigetet.

17:59
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Segíthetnek az önkéntesek

Megengedték a rendőrök a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkénteseinek, hogy odamenjenek a sorfalhoz, és ételt, italt adjanak a menekülteknek. 

18:01
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult az első busz

A magyar buszok horvát területen veszik fel a menekülteket. Az első busz már visszatért a magyar oldalra.

Követte egy másik is, majd félreálltak, és konvojban fognak elindulni.

18:05
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát ellenzéket sokkolta a miniszterelnök bejelentése

A legnagyobb horvát ellenzéki pártot, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) sokkolta a miniszterelnök bejelentése a menekültválság megoldásáról. Gordan Jadrankovic szóvivő a Nova TV híradójának úgy nyilatkozott, hogy Horvátországot egy "eltévelyedett ember" vezeti, aki nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel.

18:07
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Többórás várakozás Tompánál

Hatalmas torlódás alakult ki péntek délutánra a tompai szerb–magyar határátkelőhely teherforgalmában: a rendőrség szerint a sofőröknek hat órát is kellett várniuk az átjutáshoz, és most is több kilométeres kamionsor áll az 53-as főúton.

18:16
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A finnek adót emelnek a menekültek miatt

A finn kormány azt tervezi, hogy felemeli a tőkejövedelmekre kivetett adót és a magas jövedelműek személyi jövedelemadóját, hogy fedezze a növekvő migráció költségeit. Ezenkívül csökkentené a menedékért folyamodóknak juttatott, felnőttenként 316 eurós készpénzjuttatást és a társadalmi beilleszkedési támogatásokat is megkurtítja. A recesszióval küzdő országba az idén már eddig 11 ezer menekült érkezett a szomszédos Svédországon keresztül, míg tavaly összesen 3600. 

18:18
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar buszokat csodálhatnak az angol nézők

A Sky News élőben közvetíti, ahogy a Beremendre szállított menekültek felszállnak a magyar buszokra. A BBC is néha a helyszínre kapcsol. A CNN honlapján pedig az ásotthalmi polgármester, Toroczkai László menekülteknek szóló videóüzenete az induló anyag.

BKV-busz és katona Fotó: Polyák Attila - Origo
18:22
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hétszáz menekült léphet be Magyarországra

Tíz busszal hoztak menekülteket a horvát rendőrök Beremendre, már a horvát–magyar határon magyar buszokra ültetik őket a helyi hatóságok, egy-egy járművön pedig átlagosan 70 ember ül.

Eddig öt teli busz indítottak el a magyar oldalról, egyelőre ismeretlen úti céllal - tudtuk meg Rétfalvi Dorottyától, az Ökumenikus Segélyszervezet helyszínen dolgozó munkatársától.

Elmondása szerint a magyar rendőrök segítőkészek, a folyamat pedig gyorsan zajlik.

BKV-busz érkezik a határátkelőhöz Fotó: Polyák Attila - Origo
18:22
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia nem nyit folyosót a menekülteknek

Szlovénia az Európai Unió és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg pénteken Horvátországot, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy országában a továbbiakban nem tudják regisztrálni és elszállásolni az újonnan érkező menekülteket. Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár elmondta, Szlovénia jelen pillanatban nem tervezi, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok számára "folyosót" nyit, amelyen keresztül egyszerűen áthaladhatnának az országon keresztül Ausztriába - tudatta az illetékes.

Menekülteket szállítottak buszokkal a magyar határra Forrás: Origo

18:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Külügy: Szervezett volt a röszkei zavargás

A röszkei zavargásokról tart sajtótájékoztatót a külügyminiszter szóvivője. Menczer Tamás szerint egyértelmű, hogy szervezett támadás volt. Erre utal az is szerinte, hogy hangosbemondót használtak a szír menekültek.  

"Kitől kapta, és milyen utasításra?" – tette fel a kérdést Menczer. 

18:28
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorcselekményt követtek el

Menczer Tamás szerint ha valaki megtámadja a határt, az terrorcselekményt követ el. A Külügyminisztérium és a Belügyminiszérium is feltette a honlapjára a megafonos menekültek képét, és várják a külföldi szakszolgálatok segítségét is az azonosításban - tették hozzá. 

18:34
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Még több mint egy tucat busz jön a horvátoktól

Tudósítónk jelentése szerint még több mint egy tucat busz érkezik a horvát oldalról a magyar határra.

Közben menekültek szállnak a buszokra Fotó: Polyák Attila - Origo
18:40
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Integetnek a menekülteknek a magyar autósok

Tudósítónk az egyik menekülteket szállító magyar busz után eredt, hogy kiderüljön, a hatóságok hová viszik őket. Az úton azt tapasztalta, hogy sok szembejövő autós kedvesen integet és dudál a menekülteknek.

BKV-buszokkal szállítják a menekülteket Forrás: Origo
18:46
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Már Zágráb is a menekültek szállításáról beszél

A horvát hatóságok elkezdték Magyarország határára szállítani a Szerbia felől érkező migránsokat - közölte a zágrábi belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese. "Egyelőre" buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát–szerb határ menti Tovarnikból. Mint ahogyan arról az Origo is beszámolt, az első buszok délután háromkor jelentek meg a határnál.

19:02
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Gyurcsány szerint a rendőrök támadtak Röszkén

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint Röszkénél előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, minden bizonnyal a miniszterelnök utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök "tudatosan megszervezte a menekültek elleni támadást".

Rendőrök lefognak egy migránst, aki korábban hangosbeszélőn szólt társaihoz a Horgos-Röszke határátkelőhely magyar oldalán Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szerinte a rendőrség hátrébb vonta a sorfalat, kinyitották a határzárat, hogy később a Magyarországra érkező ünneplő, boldog tömeget minden előzetes figyelmeztetés nélkül megtámadják.

19:08
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A szakállast és a táskást keresi a külügy

Felkerültek a Külügyminisztérium a honlapjára azoknak a menekülteknek a képei, akik Menczer Tamás szóvivő szerint terrorcselekményt követtek el. A szóvivő korábban azt közölte: a szervezettséget az is bizonyítja, hogy megafonokkal buzdították a társaikat. A fotókat a "táskás" és a "szakállas" fájlnevekkel töltötték fel a minisztérium honlapjára.

Ő a táskás Forrás: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda azt kéri, hogy aki a felvételeken látható civil ruhás személyekkel kapcsolatban információval rendelkezik, vagy őket felismeri, tegyen bejelentést az [email protected] e-mail-címen.

Ő pedig a szakállas Forrás: Police.hu
19:11
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Több helyszín felé viszik a menekülteket

Tudósítónk két menekülteket szállító autóbusz között haladt, amikor a hátrébb lévő járat lemaradt. Arról úgy tudni, hogy Harkány felé tart, az első busz viszont Budapest felé halad az M6-os autópályán. Minden buszon van két rendőr is. 

19:55
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem hajtanak gyorsan a BKV-buszokkal

Az egyik menekülteket szállító BKV-buszt követő tudósítónk elmondta, hogy hosszú útra készül, mert a maximum sebesség 70 km/h. "Nem irigylem a menekülteket, sok pihenőhely mellett elmentünk már, de egyiknél sem álltak meg, pedig már több órája úton vannak" - mondta. Az irány továbbra is Budapest, jelenleg 140 kilométerre vannak.

Beremendről indultak a buszok Fotó: Polyák Attila - Origo
20:18
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A terveink működnek - állítják a horvátok

A terveink működnek, mondta Zoran Milanovic a horvát nemzetbiztonsági tanács ülése után. A kérdésre, hogy az emlegetett B terv az lenne, hogy a menekülteket átszállítják Magyarországra, a horvát kormányfő azt mondta, hogy „annak nevezhetnénk”. Szerinte tévednek, „akik azt gondolják, hogy Európát drótkerítéssel kell bekeríteni”. „Ezek az emberek nem akarnak Horvátországban maradni, és azok állítják meg őket, akik megakadályoznák, hogy eljussanak a befogadásukra kész Németországba.”

20:23
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Beremendnél 30 busznyi menekült vár

Beremendnél, a magyar–horvát határ horvát oldalán 30 emeletes busz várakozik, egyenként 70-80 menekülttel a fedélzetén – tudtuk meg a Máltai Szeretetszolgálat egyik helyszínen tartózkodó segítőjétől.

Menekültek Beremendnél Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekültek arra várnak, hogy magyar buszokra szállhassanak át. Az átszállás előtt a helyszínen előzetes regisztráción kell átesniük a menekülteknek, ami egy egyszerű egyoldalas papírlap kitöltését jelenti. A máltaiak vizet, kekszet, szendvicset és gyümölcsöt osztanak a menekülteknek.

20:42
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Valaki hazudik

Horvátország, ahelyett, hogy ellátná a bevándorlókat, regisztráció nélkül, tehát nem megfelelve az uniós jogszabályoknak, autóbuszokkal a magyar határra szállítja őket, mondta Szijjártó Péter Belgrádban. 

A politikus a szerb vezetőkkel folytatott megbeszélést követően közölte: a horvát rendőrtisztek azt mondják, hogy erről az intézkedésről a horvát és a magyar belügyminiszter megegyezett. 

 "Ez hazugság, soha nem egyeztünk meg ilyenben" – mondta Szijjártó, majd hozzátette: "Kértük a horvát külügyminisztériumot, hogy a horvát kormány és a rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését."

20:59
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Több száz menekült érkezett Magyarbólyba

Két vonattal több száz menekült érkezett Magyarbólyba, közölte tudósítónk. A vasútállomáson rendőrök és fegyveres katonák várták őket.

Szervezik az átszállást Fotó: Polyák Attila - Origo
21:06
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A busz nyomában

60 km-re Budapesttől 70-nel követjük a menekültekkel teli buszt.

21:16
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Messze van még Németország?

Az ezret is elérheti azoknak a menekülteknek a száma, akik pénteken kora este – feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt – Zala megyébe érkeztek. 

A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár. 

Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.

21:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Várakoznak a menekültekkel zsúfolt vonatok

A Magyarbólyba érkezett menekültek nagy részét átültették két másik vonatra, a 10 kocsiból álló szerelvények egyelőre várakoznak. A vonatokat rendőrök, katonák őrzik, a már ismert Humvee terepjárók kíséretében.

Várakozás a vonaton Fotó: Polyák Attila - Origo
21:30
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt pisiszünet

Százhalombatta előtt egy pihenőhelynél megállt a menekülteket szállító busz, de nem szállt le senki. Két rendőr tanakodott egy rövid ideig, majd a busz ismét elindult. 

21:46
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A menekült gyerekek védelmére szólították fel Magyarországot

A menekült és migráns gyermekek védelmére és a méltó bánásmód biztosítására szólította fel Magyarországot az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). 

"A szerdán látott jeleneteknek, amelyek során gyermekek erőszak, illetve zavargások középpontjába kerültek, nem szabad megismétlődniük" - írta a szervezet közleményében, utalva a Röszkénél szerdán történt eseményekre. 

Az UNICEF azt is közölte,  a gyermekeket nem szabad büntethetővé tenni azért, mert menekültek vagy migránsok, és nem szabad őket elszakítani a családjuktól. "Ezek a gyermekek már így is rendkívüli szenvedésen mentek keresztül útjuk során, ezért most méltósággal kell bánni velük, és biztosítani kell számukra a szükséges ellátást, védelmet és együttérzést" - fogalmazott a szervezet.

21:53
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Bicskére mehet a menekültekkel a busz

Időközben az M0-son halad a menekülteket szállító busz, Győr, Balaton, M7-es – valószínűleg Bicske lesz a busz végállomása – jelenti tudósítónk.

22:07
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztriába mennének Magyarbólyból

Egyelőre várakoznak a vonatok Magyarbólyban, azt egyelőre nem tudni, hova indulnak el. A menekültek mindenesetre Ausztriában reménykednek.

Várakoznak a menekültekkel teli vonatok Fotó: Polyák Attila - Origo
22:09
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hegyeshalom 155 km

Megyünk az M1-esen, Hegyeshalom már csak 155 kilométer. "Úgy gondolom, nem lesznek ennyire jó fejek a magyar hatóságok" - jelenti tudósítónk. 

22:14
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorúbb ellenőrzés Barcsnál

Jelentősen szigorították a határellenőrzést Barcsnál, ahol a biztonságra már nemcsak a megerősített rendőri szolgálat figyel, hanem a rendőrség bevetési osztálya is - közölte pénteken a Sonline.

A településre egy busznyi rendőr érkezett, lezárták a Horvátország felé vezető híd közepét, ahol a megszokott határellenőrzés után még egy kontroll vár az arra közlekedőkre. A hídon mobil vaskerítés áll kétoldalt, a tucatnyi rendőr minden áthaladó járművet tüzetesen átvizsgál. 

22:46
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai konvoj az M6-oson

Legalább húsz járműből álló katonai konvojt látott tudósítónk az M6-oson Szekszárd közelében. Csapatszállító, páncélozott járművek is vannak a kötelékben. 

22:56
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Lefegyverezték a magyarok a horvát rendőröket

Horvátország menekültügyi rendszere összeomlott, az embercsempészek gyakorlatilag egy nap alatt legyűrték Horvátországot, mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő Beremenden tartott tájékoztatóján. Kovács Zoltán azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben egyébként a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt letartóztatták.

Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést  követett el. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják. 

Bakondi György azt mondta, éjfélre 41 km-en készül el a gyoda. Példátlannak nevezte, hogy  előzetes értesítés nélkül 40 felfegyverzett horvát rendőr lépett be Magyarország területére, őket a magyar rendőrök lefegyverezték. 

23:21
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Hegyeshalom 87 km

A menekülteket szállító busz pedig halad tovább, azt tudjuk, hogy nem Bicskére, Hegyeshalom látszik a reálisabb úti célnak, tudósítónk legalább is úgy véli. 87 km-re van a település, addig talán kitart a benzin.

23:28
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültekkel teli vonat várható

A horvátországi Tovarnikban újabb menekültekkel teli vonat várakozik, nem kizárt, hogy az is Magyarország felé jön. A menekülteket szállító busz pedig Győr-Vámosszabadi felé tért le, tehát Vámosszabadiba mehet a busz, ott majd regisztrálják a menekülteket. 

23:32
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovén rendőrök akcióban

Szlovén rohamrendőrök útját állták péntek este a menekültek egy több száz fős csoportjának, amely Horvátországból egy kisebb hídon keresztül akart bejutni az országba.

Szlovén aktivisták egy csoportja korábban átlépett a határ horvát oldalára, és ott üdvözölték a migránsokat.

00:10
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Kollégánktól kértek útbaigazítást a rendőrök

A menekülteket szállító busz megérkezett Vámosszabadiba. Ott a faluháznál megállt, majd a menekülteket kísérő rendőrök egyike kollégánktól kért tájékoztatást, meg tudná-e mondani, merre van a menekülttábor. Mivel ő sem járt ott még, így együtt keresik majd meg. A menekülteket Vámosszabadiban regisztrálják. 

00:14
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Cáfolják a horvátok rendőreik letartóztatását

A horvát belügyminisztérium cáfolta, hogy rendőreikkel szemben eljárás indult volna Magyarországon - értesült az Origo.

00:16
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Mozgósít a szlovén hadsereg

A Szlovén Nemzetbiztonsági Tanács úgy döntött, hogy a szlovén–horvát határon kialakult helyzet miatt mozgósítja hadseregét.

00:22
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

4400 menekült érkezett Horvátországból

Csak ma 4400 menekült érkezett eddig Horvátországból magyar területre, és a horvátok folytatják tovább a szállítást buszokon, vonaton. Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó is megerősítette, hogy valamennyi menekültet tranzitzónába vitték, ahol regisztrálják őket. Egyelőre nem tisztázott, mi lesz a 40 lefegyverzett horvát rendőrrel.

Menekültekkel teli vonat Magyarbólyon Fotó: Polyák Attila - Origo
00:25
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Taxit hívnak a menekültek Vámosszabadiban

Öt busz érkezett a vámosszabadi befogadóközpontba, de a rendőrök nem csinálnak nagy ügyet a regisztrációból. A menekülteket kirakják a tábor előtt, aki akar, bemegy, aki pedig nem, az mehet, amerre akar. Több menekült már taxit rendelt - jelentette tudósítónk. 

Az öt buszból egy nem találta meg korábban a befogadóközpontot, a menekülteket kirakta a település közepén. Őket polgárőrök szedték össze, és irányították a befogadóközponthoz. 

00:30
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

40 horvát busz Letenyén

Mintegy negyven, menekültekkel - többségében férfiakkal - teli horvát autóbusz áll a Letenye-Muracsány autópálya-határátkelőnél, ahol több tucatnyi rendőr, illetve magyar buszok is várakoznak. A horvát buszok zágrábi rendszámúak, többön a horvát főváros közlekedési vállalatának rövidítése, a ZET is jól olvasható. A határátkelő forgalma ennek ellenére zavartalan.

00:32
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horvát belügyminiszter: Volt valamilyen incidens

"Valamilyen incidens volt, de elengedték őket. Ilyen az eljárás" - mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter így reagált a rendőrök lefegyverzésére. A zágrábi belügy eddig tagadta, hogy bármi is történt volna, azt állítva, hogy a "rendőröket nem tartóztatták le".

00:41
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek köszönik, és mennek Németországba

A rendőröktől kérnek tájékoztatást a Vámosszabadiba szállított menekültek, merre találják a győri vasútállomást, illetve azt kérdezik, hogyan indulnak onnan a vonatok. A rendőrök készségesek, de nem tudnak tájékoztatást adni ezekről. Tudósítónk megkérdezett egy szír fiatalokból álló csoportot, mi a céljuk a továbbiakban. Azt mondták, embertelen volt az útjuk, és hálásak a magyar hatóságoknak, hogy idáig is elhozták őket, mert így közelebb van Németország. 

00:50
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

2000 menekült vár Tovarniknál

Cepin és Pélmonostor üres, Tovarniknál még 2000 menekült várja, hogy vonatra szállhasson, áll a horvát kormány Twitter-üzenetében.

00:57
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Káosz a horvát pályaudvaron

Tumultuózus jelenetekről tudósítanak a tovarniki pályaudvarról a horvát lapok. A menekültek óriási rohammal próbálnak feljutni a vonatra. A nőknek és gyerekeknek nem jutott hely. A belügyminiszter szerint órákon belül rendeződhet a helyzet.

01:23
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Viszatérhettek Horvátországba a lefegyverzett rendőrök

Az Euronews Facebook-oldalán látható a videó:

22:35 BeremendVisszatérhettek Horvátországba a lefegyverzett horvát rendőrök!

Posted by euronews on 2015. szeptember 18.
01:26
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Horvát belügyminiszter: A tervünk bevált!

A horvát kormány B terve teljes siker, közölte Ranko Ostojic belügyminiszter. A zágrábi kormány terve az volt, hogy a menekülteket Magyarországra és Szlovéniába szállítják. Zoran Milanovic kormányfő korábban bejelentette, hogy senkit sem regisztrálnak, és szabad átvonulást biztosítanak a menekülteknek, "mert úti céljuk északon van", Németországban.

01:38
szeptember 18, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztriában ébredhet ezer menekült

Péntek éjszaka, pár perccel 11 óra előtt elindult a nagykanizsai vasútállomásról az a vonat, amelyre a magyar-horvát határtól mintegy 20 kilométert gyalogló menekülteket ültették a rendőrök.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a teherperonok mellett álló személyvonatra körülbelül ezer embert szállítottak fel. A gyékényesi vasúti határátkelőtől Surdon át Nagykanizsára mintegy 20 kilométert gyaloglók - többségében férfiak, csak néhány nő és gyerek akadt köztük - szinte szó nélkül szálltak fel a vasúti kocsikra. Többek kérdésére, hogy hová viszik őket, a rendőröktől azt lehetett válaszként hallani, hogy "Ausztria".

02:01
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mennyi? 40!

Valójában lehet, hogy nem is 40 rendőrt fegyvereztek le a magyarok. A horvát sajtó csak 36 horvát rendőrről tud.

02:10
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Letenyére hordják a migránsokat

Még mindig tömött buszokkal érkeznek a migránsok Letenyére egyenesen Zágrábból - legalábbis zágrábi rendszám van a járatokon. Erről az m1 számolt be a helyszínről. 

09:05
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovén rendőrség könnygázt vetett be

A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatta szét péntek este azt a több száz fős migránscsoportot, amely harcos horvát és szlovén jogvédők támogatásával Horvátországból át akart jutni Szlovéniába Harmica átkelőhelynél.

09:05
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Tusk sürgősen pénzt kér

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal a felhívással fordult az Európai Unió tagországaihoz, hogy sürgősen adakozzanak az ENSZ Élelmezési Világprogramjának, mert pénzhiány miatt a szervezetnek csökkentenie kellett a menekülteknek adandó segély mennyiségét. 

09:06
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztriában az első menekültek a magyar-horvát határról

Mintegy ezer menekült érkezett szombatra virradó éjjel a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Miklóshalmára (Nickelsdorfba) is - közölte a tartományi rendőrség.

09:49
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nyolcezer menekült érkezett

Csaknem nyolcezer menekültet fogtak el tegnap a magyar hatóságok - állítja az M1.

A szentgotthárdi tudósító szerint mintegy négyezer menekült érkezett oda az éjszaka.

Sátortábort állítottak fel, de a migránsok nem mentek be a befogadóállomásra, hanem átsétáltak Ausztriába.

Egy Horvátországból Magyarbólyra befutott vonat tele menekültekkel Fotó: Polyák Attila - Origo
Szijjártó: Szánalmas a horvát miniszterelnökhttp://www.origo.hu/itthon/20150918-menekultek-szijjarto-peter-hiorvatorszag.html1800 katonát vezényelnek Röszkéről a horvát határhozhttp://www.origo.hu/itthon/20150918-bakondi-gyorgy-kovacs-zoltan-hatarzar-horvat-hatar-kerites-sajtotajekoztato-katona.html
10:05
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elkészült a horvát védvonal

Elkészült éjszaka az ideiglenes határzár a magyar-horvát határ magyar oldalán, 41 kilométer hosszan.

Ez a röszkei kerítés, ilyet építenek a horvát határon is Forrás: MTI/Sóki Tamás
10:20
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Özönlenek a menekültek Horvátországba

A horvát sajtó értesülése szerint csak pénteken 12 ezer menekült lépte át a szerb-horvát határt. Özönlenek Szerbiából a menekültek, a horvátok továbbra is szervezetten, buszokkal, vonaton hozzák őket a magyar határhoz.

10:56
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Élelmiszert gyűjtenek a rendőröknek

Civilek gyűjtenek élelmiszert a magyar-horvát határon szolgáló rendőröknek, Bajáról máris több száz szendvicset ajánlottak fel – számolt be a bama.hu.

11:12
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Új tranzitzóna

A szokásos adatsorolással kezdődik az ORFK tájékoztatója, megugrott a menekültek száma, miután a magyar határra hozták a menekülteket a horvátok. Emiatt új tranzitzónát állítottak fel. A befogadóállomásokon semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

11:35
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Behívják a tartalékos katonákat

Az önkéntes tartalékos katonák egy részét mozgósítja Simicskó István honvédelmi miniszter a menekültválság miatt – jelentette be szombaton a honvédelmi tárca.

 

A tartalékos katonák elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik most a határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlaton vesznek részt -  de a rendészeti feladatok kivételével más munkát is kaphatnak majd.

11:41
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Volker Kauder megvédte Orbán Viktort

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője szerint nem lehet bírálni Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós külső határ ellenőrzése miatt. A drótkerítés építése alapvetően összhangban van a joggal – mondta egy lapinterjúban.

12:07
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Milanovic: Rákényszerítjük a menekülteket a magyarokra

"Nem volt megállapodásunk Magyarországgal" - mondta a horvát kormányfő azzal kapcsolatban, hogy péntek este előzetes egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett egy vonattal Magyarbólyra, az utasokat pedig negyven horvát rendőr is átkísérte a magyar oldalra.

Zoran Milanovic szerint "úgy kényszerítettük rá őket, hogy fogadják a menekülteket, hogy felküldtük az embereket, ezt fogjuk tenni továbbra is". A horvát  rendőröket a magyar hatóságok eljárás alá vonták, de péntek éjjel el is engedték, a vasúti személyzet viszont csak szombaton térhetett vissza Horvátországba. Milanovic ma reggel találkozott az elengedett rendőrökkel és a mozdonyvezetőkkel.

12:41
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét nyitva az ásotthalmi határátkelő

Ismét nyitva van az ásotthalmi határátkelőhely. Az utasok naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe. A Röszke Autópálya-határátkelőhely és a Röszke II Közúti Határátkelőhely továbbra is zárva van.

12:51
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

15 busz vár Beremenden

Beremendre órák óta nem jött utánpótlás Horvátországból. Jelenleg 15, busz, több tucatnyi rendőrautó, sok katona, tucatnyi mobil-wc, két mentő várja az újabb migránshullámot - ha lesz. A határ mindkét oldalán szemetet szednek, írja a bama.hu.

12:55
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából

Folyamatosan érkeznek a menekültek a szerb-horvát határon a horvát lapok szerint. Jelenleg becslés sincs arra, hányan érkeztek a mezőkön és kukoricásokon át. Egy részüket a rendőrség Tovarnikra szállítja, de a buszok már közvetlenül a határon is megjelentek.

12:57
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hoppon maradtak a magyar taxisok

Magyar taxisok jelentek meg Pélmonostoron, írja a Jutarnji List. De csalódniuk kellett, már csak nagyjából 15 menekült maradt a városban, és fuvar nélkül indultak vissza Magyarországra.

12:59
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Volt-nincs pisztoly a horvát határon

Volt fegyver, illetve mégsem a Magyarországon elfogott, menekülteket kísérő horvát rendőröknél, akik negyvenen - vagy kevesebben - voltak – ellentmondásosan nyilatkoznak a magyar és horvát hatóságok a pénteki határincidensről. A horvát miniszterelnök viszont egyértelműen fogalmaz: Zoran Milanovic szerint rákényszerítik a magyarokra a menekülteket.

13:27
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Európa nem tud milliókat befogadni

Európa nincs abban az állapotban, hogy gazdasági bevándorlók millióit befogadja. Mert most még ugyan "csak" százezrekről beszélünk, Magyarország esetében az idén eddig kétszázkétezer embert regisztráltak, de nem kell ahhoz nagy előrelátó tehetség, hogy megjósoljuk, ez a szám el fogja érni a milliós nagyságrendet, ha valamit nem lépünk – ezt mondta többek között Szijjártó Péter külügyminiszter a Népszavának adott interjúban.

14:02
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempésznek állt a menekült

Újabb embercsempész ügyében járt el a Nemzeti Nyomozó Iroda: a magyar menekült/oltalmazó státuszt élvező szír gyanúsított 2013 áprilisa és decembere között rendszeresen csempészett szír, koszovói és tunéziai menekülteket Magyarországon át Ausztriába vagy Németországba.

A csempész 15 társával együtt bonyolította az üzletet: sétáltatókat, szállítókat szervezett be, de alkalmanként maga is vállalt fuvart. Kiderült az is, hogy

a 16 fős banda csak egy kisebb egysége volt egy nemzetközi csempészhálózatnak,

és magyarországi működésük során 50-60 menekültet vittek illegálisan Nyugat-Európába. A szír gyanúsított ellen az NNI szeptember 17-én vádemelési javaslatot tett, ügyét a kecskeméti járási ügyészség vizsgálja majd.

14:11
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia nőket és gyerekeket engedett be

Szlovénia ma reggel száz embert, elsősorban nőket és gyerekeket beengedett abból a tömegből, amely péntek este óta várt a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – adta hírül a horvát sajtó. 

14:16
szeptember 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az EBESZ-hez fordultak a Röszkén megvert újságírók miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírókat ért szerdai röszkei bántalmazás miatt a Demokratikus Koalíció. Kakuk György, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton emlékeztetett, a rendőrök szerdán egy szlovák, egy svájci, egy lengyel és egy ausztrál újságírót, valamint egy teljes szerb TV-stábot vertek meg Röszkén.

 

"A kormány először arról beszélt, hogy az újságírók rossz helyen voltak, ma már a rendőrséggel együtt tagadnak le mindent" - fogalmazott a politikus, aki szerint hasonló eset egyik uniós országban sem történhetett volna meg.