Lázár János maszatol a jövőjéről

Események

Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem válaszolt egyértelműen a lemondását firtató kérdésre a Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha Orbán Viktor kikéri majd a véleményét Rogán Antal kinevezéséről, a saját tanácsára fogja emlékeztetni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem zárta ki, hogy lesznek még összecsapások Röszkén, de a magyar rendőrség és katonaság arra is felkészült, ha a Horvátország irányából érkeznének a menekültek. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
15:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ez már a huszonharmadik

Huszonharmadik alkalommal tart Kormányinfót Lázár János a Parlamentben. A múlt héten a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: nő a terrorveszély Magyarországon. Az akkori tudósításunkat erre a linkre kattintva olvashatják.

Több találgatás megjelent a sajtóban arról, posztján marad-e, hol folytatja pályafutását Lázár János Forrás: MTI/Kovács Tamás
15:26
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lemond, vagy nem mond le

Különös apropót ad a sajtótájékoztatónak, hogy Rogán Antal szerdán bejelentette: Orbán Viktor kabinetfőnöke lesz, ezért távozik a Fidesz-frakció éléről. Sajtóértesülések szerint ezt Lázár János nagyon nem nézi jó szemmel, információink szerint ennek ellenére nem távozik a Miniszterelnökség éléről. A mostani csatározások részben már a novemberi Fidesz-kongresszusnak szólnak.

Rogán Antal a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz Fotó: Polyák Attila - Origo
15:36
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültválság percről percre

A Kormányinfó központi témája a menekültválság lesz. Szerdán könnygázt és vízágyút is bevetettek a rendőrök a határon, az akciót még az ENSZ-főtitkár is élesen bírálta. A jelenlegi helyzetet percről percre követheti tudósításunkban.

Könnygázt és vízágyút is bevetettek a rendőrök Röszkén Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:18
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Kormányinfó

Lázár János elmondta, hogy a legfontosabb téma a héten az, ami a déli határon történik, és ami Magyarországgal történik a világban. Ha hetekkel, hónapokkal később értelmezni fogják, hogy mi történt a déli határon, több tanulságot is levonhatnak majd. Az első, hogy a schengeni és a dublini egyezményhez is kell tartania magát Magyarországnak. Az elmúlt hetek azt bizonyítják, hogy egyedül Magyarország képes betartatni a schengeni egyezményt - mondta Lázár. 

16:20
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Schengent meg kellett védeni

Schengen betartása azt eredményezte, hogy a menekülttáborokban alig van ellátásra szoruló - fogalmazott Lázár János, aki szerint a magyar kormány a V4-es álláspontot betartva, a kvótarendszert ellenezve most már részt vehet egy vitában. Az észszerű vitának feltétele volt a határ megvédése - mondta.

Lázár János szerint a vita feltétele a határ megvédése volt Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:22
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem minden lépésünk volt hibátlan

A nemzetközi kritikákról Lázár János elmondta, hogy a külföldi megszólalók sokszor hamis, szereptévesztő módon jártak el, amikor Magyarországot a schengeni egyezmény betartása miatt próbálták megbélyegezni. „Nem minden lépésünk volt hibátlan, de sértő, ahogyan külföldi politikusok nyilatkoznak, különösen az osztrák kancellár szavai” - mondta. Szerinte Faymann gyűlöletbeszédet folytat minden magyar ember ellen. 

16:24
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Megrendült a Fidesz-frakció

Nem boldogítják az embert azok a képsorok, amelyeket tegnap láttunk, a Fidesz frakció tagjait megrendítették az események - mondta Lázár. Nincs ok az örömre, az ünneplésre, mert megrendítő, hogy olyan világban élünk, hogy szükség van erre - tette hozzá.

Egy férfi kővel a kezében a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, ahol menekültek csaptak össze szerdán a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel, akik könnygázt és vízágyút is bevetettek Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:26
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szervezett akció volt a menekülthullám

Lázár János szerint a kerítés eredményes volt, mert a korábbi 9300-ról 95-re csökkent a bevándorlók száma. Az európai blabla ellenére bebizonyosodott, hogy ez volt az egyetlen megoldás - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány a jövőben is él a határzár eszközével. Szerinte a bevándorlási hullám szervezett akció volt, nem véletlen, hogy a menekültek csak néhány kilométeres szakaszon lépték át a határt. 

16:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Eredményesek a rendőrök is

1139 embercsempészt fogtak el,

ami azt mutatja, hogy nemcsak a határzár, hanem a rendőrség is működik. Lázár szerint rendkívül szervezettek voltak az embercsempész-hálózatok is, ezek felszámolása a következő hetek feladata.

A röszkei határátkelő Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:29
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Felkészült a katonaság és a rendőrség

Ha Horvátország irányából Magyarország felé vennék az irányt a menekültek, akkor a rendőrség és a katonaság is felkészült - mondta Lázár János.

16:31
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Több mint 200 ezer menekült

Szeptember 14-én éjfélig több mint 200 ezer illegális bevándorló lépte át a magyar határt - fogalmazott Lázár János. Jelenleg 4300 honvéd teljesít szolgálatot a határon, az ő segítségük tette lehetővé, hogy 15-ére elkészüljön a biztonsági határzár.

Kétszázezren jöttek Forrás: AFP/Alexa Stankovic
16:33
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A többség nem szíriai

A tegnapi "támadással" kapcsolatban elmondta, hogy a képsorok magukért beszélnek, nem kell kommentálni. Hozzátette: a menekültek közül 170 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, ebből csak 63 ezer volt szíriai.

16:34
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyobb Magyarország kitettsége

Egymillió lakosra számolva a menekültek száma Magyarországon 3322, míg Németországban 905, így hazánk kitettsége jóval nagyobb. 

16:37
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet még támadás a határon

Nem zárom ki a lehetőségét, hogy lesz még olyan támadás, amelyet a magyar rendőrségnek ki kell védenie - mondta Lázár János. A menekültek ugyanis a miniszter szerint sokkal türelmetlenebbek és agresszívebbek, ráadásul együttműködni sem akarnak.

Lázár szerint lehetnek még hasonló jelenetek a határon Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:41
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Szakszerű volt a rendőrök fellépése

A kormány sem örül annak, ami tegnap történt, de a rendőrök fellépése szakszerű volt - mondta Lázár János, aki cáfolta, hogy Magyarország nem kért segítséget. Kértünk, csak nem kaptunk segítséget”, Magyarország kapta ugyanis a legkevesebb támogatást - összegezte. „200 millió eurót költöttünk eddig az EU szabályainak betartására, de csak 61 millió euró támogatást kaptunk, amelyet a magyar adófizetőknek kell állniuk” - mondta. 

16:43
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kormányt is megérintették az események

Nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy a kormányt nem érintik meg a tegnapi események - jelentette ki Lázár János, hozzátéve, hogy a következő kormányüléseken értékelik majd a 15-e utáni eseményeket.

Forrás: MTI/Sóki Tamás
16:45
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarországon nem lesz menekülttábor

Mi a V4-álláspontot képviseljük az uniós vitában, és kritikusak vagyunk a kvótarendszerrel - jelentette ki Lázár János, aki szerint előbb a határokat kell megvédeni. A hot spotokkal kapcsolatban nem alkuképes a magyar álláspont, Magyarországon nem lesz menekülttábor - szögezte le.

16:47
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kellett változtatni az útvonalat

A menekültek útvonalának megváltoztatása a határzár elsődleges célja, ebben nem szabad engednie a kormánynak - mondta.

16:50
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Új kormányablakok nyílnak

Mikor és mitől fog majd csökkenni a bürokrácia? - szögezi állítólag a kérdést Orbán Viktor mindig Lázár Jánosnak. Hárompontos a válasza: még idén 250 újabb kormányablakokat nyitnak majd. Nagy ügyintézési centrumok jönnek létre több tízmilliárdos uniós forrásból Navracsics Tibor tervei alapján. 2000-féle ügytípusból 455-öt el lehet intézni majd ezeknél a kormányablakoknál.

Még több kormányablak lesz Forrás: MTI/Kiss Dániel
16:53
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Legfeljebb 60 napon belül pont kerül az ügyek végére

107 törvény módosítására tesznek javaslatot jövő héten annak érdekében, hogy legfeljebb 60 napon belül az ügynek vége is legyen. Ez hatalmas konfliktust jelent a kormányon belül, mert mindenki védi a saját portfólióját, de a kormány jóváhagyta a döntést. Több, ügyintézésért fizetendő díjat is eltörölnek, Lázár János jövő héten ad majd erről részletes tájékoztatást, de megemlítette az erkölcsi bizonyítványt. 

16:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ötmilliós az új bérplafon

Lázár emlékeztetett: az állami cégvezetők esetében korábban kialakítottak egy 2 millió forintos bérplafont, de a prémiumok helyzetét nem rendezték. Emiatt pedig sokan beperelik az államot. Ezért új bérplafont vezetnek be 5-4-3 millió forint (sorban: állami cégek, energiával foglalkozó cégek, egyéb társaságok). Veszteséges cégnél nincs prémium, máshol legfeljebb 20%-os lehet a prémium. Ettől azonban az állam eltérhet, ha nemzetközi szaktekintélyt ültetnek egy pozícióba. 

16:59
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az uniós pénzek teljes lehívása a cél

Az uniós kifizetésekről szólva elmondta, hogy a teljes kifizetés megvalósulása a cél, eddig 8200 milliárd forintot fizettek ki. Ha a teljes összeg lehívása teljesülni fog, akár 8500-8600 milliárd forintot is kifizethetnek. 

17:04
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Saját sorsáról is beszél Lázár

Újságírói kérdések jönnek. „Minden politikai szappanopera fontos, de a kormány számára a déli határnál készült megrendítő képsorok voltak a legfontosabbak, ilyenkor az ember nem a saját sorsával foglalkozik” - mondta Lázár az ő jövőjét firtató kérdésre. Orbán Viktor a kormányülésen röviden értékelte a frakció egyéves teljesítményét, szerinte az alapvetően megfelelő volt. Bizonyos kérdésekben javulni kell, ezért javasolta Rogán Antal kinevezését a kabinetvezetői posztra. „Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük Rogán Antal munkáját” - mondta Lázár János. Szerinte a miniszterelnöknek szabad keze van abban, hogy változtasson, és ebbe a személyi változtatások is beletartoznak. 

17:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lázárnak van egy tanácsa

A hatalom mellé felelősség is jár - ennyit tanácsol csak Rogán Antalnak. Szerinte a legfontosabb, hogy a kormányzás munkája hatékonyan működjön, személyi kérdésekben Orbán Viktornak kell döntenie.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:08
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Átcsoportosítás a költségvetésen belül

Várható újabb rendőrök és honvédek átcsoportosítása, és ha igen, mennyibe kerül ez? - kérdezték Lázártól, aki szerint egyelőre átcsoportosítással oldják meg a pluszfeladatok finanszírozását. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy hány ember kell majd a védelemhez. A költségvetés megnyitása nincs napirenden - szögezte le. 

17:14
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

1,1 milliárd plakátkampányra

Nem tart Magyarország a politikai visszhangtól? Mi lesz a plakátkampánnyal? Mennyibe kerül a határzár? – záporoztak a kérdések Lázár János felé. A politikus elmondta, hogy Mezőhegyesig tart majd a kerítés, Csongrád megye teljes szakaszán megépítik a védelmi rendszert. Ennek tízmilliárdos költségei lehetnek. A horvát részen folyók választják el a két országot, de minden szakaszon milliárdos tételt jelent a telepítés. Pontos számot nem tudott mondani, viszont a plakátkampánnyal kapcsolatban igen: külföldre 800 millió forint, belföldre 300 millió az előirányzott összeg, összesen tehát 1,1 milliárd forint, amelyet a plakátkampányra költenek.

A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros XV. kerületében júniusban Forrás: MTI/Máthé Zoltán
17:21
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem úgy kelek minden reggel, hogy lemondok

Rogán Antal kabinetfőnöki kinevezésével kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy egy tét van a politikában: megnyerjük-e a választásokat, vagy sem, Orbán Viktor pedig ennek alárendelve hozza meg a döntéseit. Arra a felvetésre, hogy valóban mérlegeli-e a lemondást, elmondta, nem tartozik azok közé a hisztérikus politikusok közé, akik minden reggel fontolgatják a lemondásukat. „Én a munkámra koncentrálok. Ha a véleményemet kérdezi a miniszterelnök, akkor mindig el fogom mondani, de hűséges leszek a parlamenti eskümhöz, és a munkámra koncentrálok - fogalmazott, hozzátéve, hogy a legfontosabb, hogy az általa vezetett tárca átlátható legyen, és jól működjön. „Különben semmiben sem különböznék egy szocialista politikustól” - tette hozzá. 

17:25
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rendezni kell a sorokat

Orbán Viktor korábban felszólította a Miniszterelnökség államtitkárait, hogy "rendezzék soraikat" az üzleti életben. Giró-Szász András is érintett - aki szintén részt vesz a sajtótájékoztatón - egy szálloda tulajdonlása miatt, de elmondta, hogy már eladta a kérdéses 10 százalékos üzletrészét. 

17:28
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét a rendőrségi fellépés a téma

Ban Kimun vádjaira reagálva Lázár János elmondta, hogy szükséges és arányos volt a rendőrség fellépése. Görögországban és Macedóniában sokkal brutálisabbak a rendőrök - fogalmazott, hozzátéve, hogy természetesen mindenkit sokkolnak ezek a képsorok. A rendőrség mindent megtett, hogy minél kevesebb sérüléssel járjon a fellépése. Azt mondta, át kell gondolni a műveleti területnek nyilvánított helyszínek jogi szabályozását. Összességében a rendőrök és a katonák jól vizsgáztak - összegezte.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél Forrás: MTI/Sóki Tamás
17:30
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz Rogán feladata?

Még nem világos, hogy mi lesz Rogán Antal szerepköre? - kérdezték Lázártól, aki szerint Orbán Viktor tegnap röviden elmondta az elképzeléseit, így azt is, hogy milyen feladatai lesznek a volt frakcióvezetőnek. 

17:32
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Országépítés mellett a választás is fontos

Az Origo kérdésére Lázár János elmondta, hogy a politikának van egy dinamikája, amely a választások megnyerésére irányul. „Kár lenne álszentnek lennünk, az országépítés mellett a választók szimpátiájának megtartása is igen fontos” - tette hozzá. 

17:34
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Biztosan nem lesznek menekülttáborok

Nem lesz Magyarországon hot spot, ez egészen biztos, mert a magyar választók véleményét erről ki kell kérni, márpedig ők ehhez nem járulnak hozzá a konzultáció eredményei alapján - mondta szintén az Origo kérdésére Lázár János. Nem az Európai Unió területén kell ezeket a táborokat létrehozni - tette hozzá. 

17:36
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Én is tudnék mesélni...

Indul-e külön kormányzati vizsgálat a rendőrségi verések miatt? - kérdeztük a tárcavezetőtől, aki leszögezte: nem indul semmilyen vizsgálat, később viszont értékelik majd a meghozott lépéseket. „Én is tudnék mesélni, hogy hány államtitkárt lehetett pénteken elérni, amikor arról döntöttünk, hogy a Keleti pályaudvarról buszokkal szállítjuk Hegyeshalomig a menekülteket” - fakadt ki Lázár János.

Lázár János is tudna mesélni Forrás: Origo
17:38
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Elég ételt kaptak a katonák és a rendőrök

A honvédség megszervezte a rendőrség és a honvédek ellátását, így nem igazak az elégtelen élelemről és rossz viszonyokról szóló hírek - mondta Giró-Szász András.

Giró-Szász szerint nem igaz, hogy nincs elég étel a rendőröknek Fotó: Polyák Attila - Origo
17:41
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó feladatot kapott

A honvédség további mozgósításáról szólva Lázár János azt mondta, Simicskó István tájékoztatja majd a kormányt, egyelőre nem tudott bővebben reagálni. Az új határzárszakaszok építésével kapcsolatban elmondták, legfeljebb 3-4 nap alatt elkészülhetnek.

Simicskó István feladatot kapott Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:43
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tudják, kik utaztatták Magyarországra a menekülteket

„Van arról információnk, hogy kik szervezték a menekültek Magyarországra való utaztatását” - jelentette ki Lázár János, de továbbiakat nem árult el.

17:47
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Támogatjuk Szerbia uniós csatlakozását

Szerbiáról Lázár János annyit mondott, a tegnapi események ellenére továbbra is támogatják uniós tagságukat. 

17:49
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hétfőig kidolgozza a részleteket

„Hétfőre kidolgoz egy konstrukciót Orbán Viktor Rogán Antal szerepével kapcsolatban, ha ez nem konvergál az én elképzeléseimmel, akkor szólni fogok önöknek” - mondta Lázár János, akit továbbra is gyakran kérdeznek jövőjéről. Szerinte a kormányfő megfelelő koncepciót dolgoz majd ki.

Orbán Viktor hétfőn dönt Fotó: Hajdú D. András - Origo
17:53
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jó a kvótarendszer

”Amikor azt hallom, hogy Magyarországtól 54 ezer embert vennének át, akkor nem tudom, hol vannak ezek a menekültek, mert jelenleg csak ezren vannak Magyarországon” - mondta Lázár János, aki szerint egyelőre nem tisztázott a kvóta kérdése. „Erre mondjuk, hogy a kvóta nem jó megoldás, nincs végiggondolva. A jó megoldás az lenne, ha nem jönnének be. Ki a megélhetési bevándorló, ki a politikai menekült, ki a háborús menekült?” - sorolta a problémákat Lázár, aki szerint a gyakorlatban nem lehet megakadályozni, hogy egy bevándorló egy másik ország területére menjen.  

17:55
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ember tervez, miniszterelnök végez

Az Ügyvédek a jogállamért nevű Facebook-csoport felhívásával kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy a Btk. módosítása minden kritériumnak megfelel. Kérdés, hogy a bírók hogyan alkalmazzák majd a szabályokat. Lázár egyébként elárulta, hogy régi vágya volt, hogy ügyvéd legyen, ki tudja, mikor válhat ez valóra. "Ember tervez, miniszterelnök végez" - viccelődött. 

17:57
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Bezárják az ideiglenes központokat

Nincs szükség ekkora kapacitásra, az ideiglenes menekültközpontok számát lehetőség szerint csökkenteni fogják - mondta a tárcavezető.  

18:02
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Fair eljárást kell biztosítani

Mi kell ahhoz, hogy valaki menekült legyen? - kérdezte az egyik újságíró, de Giró-Szász András szerint nagy baj lenne, ha ezt meg tudnák mondani, ennek eldöntése ugyanis a bíróság feladata. Fair eljárást kell biztosítani, el kell látni a menekültet, biztosítani kell a jogi védelmet - sorolta az állam feladatait Lázár János, aki nem tudja megítélni, hogyan döntenek majd a bírók. A nyelvi visszásságról szólva azt mondta, hogy fellebbezni kell, ha a menekült nem értette meg az elé tett papírokat.

Fair eljárás jár nekik Fotó: Polyák Attila - Origo
18:06
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar nyelvű végzést kapnak a menekültek

A végzés, amit kapnak, magyar nyelvű, de bent, a hivatal területén tolmácsok segítik a menekülteket - mondta Giró-Szász András, aki szerint az ítéletet is lefordítják, ha kéri valaki, de nem szokták kérni.  

18:10
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Tájékoztatták a szerbeket

Lázár János szerint a menekültekkel kapcsolatos jogalkalmazásról az igazságügyi miniszternek kell átfogó tájékoztatást adnia. Határozottan kijelentette, hogy hazugság az a szerb álláspont, miszerint a magyarok nem tájékoztatták a szerbeket a határ 15-ei lezárásáról. Szerbia egy kommunikációs játékot űz Magyarországgal - tette hozzá. 

18:12
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt más lehetősége a kormánynak

Mit kell a magyar néppel csinálni? Lágerbe zárni? - kérdezte gúnyosan Lázár János a nemzetközi negatív visszhang miatt, amely szerinte érthetetlen. A magyar nép azt kérte a kormánytól, hogy védje meg a határokat, így a kabinetnek nem is volt más lehetősége - utalt a nemzeti konzultációra. 

18:17
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Hajrá, Tarlós István!

Az utolsó kérdés Tarlós Istvánról szól, aki szintén tart sajtótájékoztatókat kéthetente. Hajrá - kommentálta Lázár János a főpolgármester ötletét, majd hozzátette, szerinte az Orbán-kormány tette a legtöbbet Budapestért. 

18:18
szeptember 17, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 23. Kormányinfó, Lázár János ügyesen hárította a jövőjét firtató kérdéseket.