Demográfiai csúcs: Nem a tömeges bevándorlásra, igen a családra

Események

PELLEGRINI, Peter; ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej; VUCIC, Aleksandar
Budapest, 2019. szeptember 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (j2) fogadja Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt (b2), valamint Peter Pellegrini szlovák (b) és Andrej Babis cseh (j) miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2019. szeptember 4-én. Orbán Viktor, Aleksandar Vucic és Andrej Babis előadóként szerepel a III. Budapesti demográfiai csúcson, amelyet szeptember 5-én és 6-án a Várkert Bazárban rendeznek meg tudósok, politikusok, egyházi képviselők és más közszereplők részvételével. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
A III. Budapesti Demográfiai Csúcsra magas rangú politikusok érkeztek, az ő jelenlétük pedig arra utal, hogy egyfajta családpárti szövetség alakul a világban. A Várkert Bazárban tartott rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mond többek között Andrej Babis, cseh miniszterelnök, és Alekszandar Vucsis, szerb elnök is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
11:37
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Budapesten rendezik a III. demográfiai csúcsot

A csütörtökön kezdődő III. Budapesti Demográfiai Csúcsra magas rangú politikusok érkeztek, az ő jelenlétük pedig arra utal, hogy egyfajta családpárti szövetség alakul a világban, amely kimondja, hogy a családok erősítésével és támogatásával lehet kezelni a demográfiai problémákat. A Várkert Bazárban tartott rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mond többek között Andrej Babis, cseh miniszterelnök, és Aleksandar Vucic, szerb elnök is.

11:38
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

"Magyarország válasza nem a tömeges bevándorlás támogatása"

Novák Katalin korábban elmondta, vannak ugyan részei a Földnek, ahol túlnépesedésről beszélnek, de a fejlett világban csökken a születésszám, "üresek a bölcsők", mintha az emberek lemondanának a jövőről. Magyarország azonban nem kerülgeti a demográfiai kérdést, hanem szeretné orvosolni a problémát, ezért 2010 óta folyamatosan napirenden tartja a témát, és szeretne rá megoldást találni - emelte ki az Emmi államtitkára. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország válasza nem a tömeges bevándorlás támogatása, hanem a magyar családok segítése erős családpolitikával.

11:38
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor fogadta a környező országok vezetőit

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Karmelita kolostorban munkavacsorán fogadta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt, valamint Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnököt. A kormányfők előadást is tartanak a konferencián. Előadást tart mások mellett Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke és Bulgária miniszterelnök-helyettese is.

12:03
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Novák: Fontosnak tartjuk a családi kötelékeket

Novák Katalin bevezetőjében arról beszélt, hogy Magyarország számára fontos a családok ügye. Hagyományt teremtettünk a demográfiai csúcs nevezetű rendezvénnyel - tette hozzá. Az Emmi államtitkára szerint 2019-ben a demográfia a legfontosabb közös ügyünk lett. A nyugati világban nem születik elég gyermek, míg más kontinensen népességrobbanás zajlik. 

12:07
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Erdő Péter: A családok jogosultak a társadalom támogatására

Erdő Péter, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye bíboros-érseke arról beszélt, hogy a katolikus egyház világosan kimondja, hogy a szülők az élet szolgálatában állnak. A családok egyesítik az élet testi és lelki részét, és így helyettesíthetetlen módon segítik elő a társadalom fejlődését. Éppen ezért jogosult a társadalom támogatására a család - tette hozzá. 

12:10
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Sokan aggódnak az elöregedés miatt

Erdő Péter szólt arról is, hogy az európai országokban eltérően ítélik meg a népességcsökkenés problémáját. A legkevésbé Monacóban foglalkoznak vele, míg a legjobban Ukrajnában aggódnak - tette hozzá. A bíboros szerint sokan az elöregedés miatt aggódnak sok országban. Magyarországon sokan tisztában vannak a problémával, de nincsen igazán jelen a társadalomban - hangsúlyozta az egyházi vezető. 

12:15
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Viták a munkaerőpiac és az anyák helyzete között

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a szülők szerepének a megítélése is nagyon különbözik az európai országokban. Az anyaság kérdése is sok esetben olyan szempontból merül fel, hogy az anyát mennyire akadályozza a gyermekvállalás a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben - tette hozzá. 

12:18
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Sokan gondolkodnak a katolikus egyházzal megegyezően

Az esztergomi érsek elmondta, a 2010-es évek első felében végzett felmérések azt mutatják, hogy a demográfia és a család kérdése jelen van a közvéleményben, és a sok helyen lévő vélemények egyeznek a katolikus világnézettel. 

12:23
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Vucic: Orbán Viktornak köszönhető, hogy a magyar-szerb kapcsolatok soha nem látott magasságban vannak

Aleksandar Vucic szerb államelnök arról beszélt, hogy Orbán Viktornak köszönhető, hogy a magyar-szerb kapcsolatok soha nem látott magasságban vannak. Azért jöttem ide, hogy tanuljak, nem akarok kioktatni senkit - tette hozzá. A demográfiai problémákat a politika élére kell helyezni. 

12:26
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Súlyos a demográfiai helyzet Szerbiában

A szerb államelnök elmondta, egy Kikinda méretű város népességét vesztették el tavaly. Az országban nagyon magas az idősek száma, és nagyon kevés gyermek születik, akik a második világháború után születtek, nem voltak képesek reprodukálni magukat - mondta Vucic. Szólt arról is, hogy Magyarországon sikerült 1,2-ről majdnem 1.5-re növelni az egy nőre jutó gyermekek számát. 

12:30
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Vucic: Nincs elegendő bizalom a Nyugat jövőjével kapcsolatban

Vucic szólt arról is, hogy Szerbián belül a leggazdagabb részeken a legkevesebb a gyermek, míg a legszegényebb vidékeken a legtöbb. Minderre egyelőre nem tudunk magyarázattal szolgálni - tette hozzá. Senki nem tudja garantálni, hogy az egyes intézkedéseknek, milyen hatása lesz - mondta az államelnök. A Szerb Köztársaság vezetője szerint a céljuk, hogy egy modern és minőségi életet nyújtó államot építsenek ki, de egyszerűen képtelenek arra, hogy mindenen változtassanak.  Vucic szerint a problémák egyik fő oka, hogy nincs elegendő bizalom a Nyugat jövőjével kapcsolatban az emberekben. 

12:32
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

"Sajnos nem vagyok nagyon optimista"

Aleksandar Vucic szólt arról is, hogy hiába nagyon jók a szerb gazdaság adatai, de ennek ellenére a népesség területén nincsenek komoly eredmények. Júliusban fogadtuk el az új családtámogatási törvényt, és Szerbia legszegényebb térségeiben láthatóak az eredmények. Sajnos nem vagyok nagyon optimista, és szeretnék tanulni arról, hogy mit lehet tenni azért, hogy legalább csökkenjen a csökkenés üteme. Mára a legfőbb kérdés a szerbség fennmaradása a legfőbb kérdés - tette hozzá. 

12:37
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Vucic: Túl sok egyéb kérdéssel foglalkoztunk az elmúlt években

A szerb elnök szerint az egyik legfőbb probléma, hogy túl későn kötnek házasságot az emberek Szerbiában, és emiatt is csökken a népesség. Úgy látja, hogy rengeteg egyéb kérdéssel foglalkozott a politika az elmúlt években, így nem jutott elég idő a demográfiai kérdésekre. Olyan körülményeket kell teremteni, hogy a szülők minél több gyermeket vállaljanak - tette hozzá. 

12:44
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Babis: A demográfiai kérdés egy időzített bomba

Andrej Babis cseh miniszterelnök arról beszélt, hogy a demográfiai változások nem olyan népszerű téma, mint a klímaváltozás. Ez egy időzített bomba, ami több évtized múlva fog jelentkezni - tette közzé. Sajnos kihalóban vagyunk, annak ellenére, hogy az élet hossza nagyban növekszik. A népesedési helyzet nem túl jó, mivel folyamatosan növekszik a nyugdíjasok száma - mondta Babis.  

12:47
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Innen lehet felismerni a jó államot

Babis szólt arról is, hogy több európai országban meg fog többszöröződni a nyugdíjasok száma a következő évtizedekben. A jó államot onnan lehet felismerni, hogy növekszik a létszáma, és nem a külföldi migrációt támogatják. A cseh kormányfő szerint az egyik legfőbb kérdés, hogy az 1989 után született generációk minél több gyermeket vállaljanak. Csehországban 2011 óta enyhén növekedett a születések száma.  

12:50
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Babis: Nem a támogatás miatt vállalnak gyermeket a nők

A cseh kormányfő szerint az egyik legfontosabb lépés az kellene, hogy legyen, hogy minél több családban két gyermek legyen. A gyerek egy érték, és nem a támogatás miatt vállalnak gyermeket - tette hozzá. Babis kiemelte, hogy Csehországban négy évig tart a gyes, ami az egyik leghosszabb időszak a térségben. Elmondta, hogy a legtöbb szülő és vállalkozó nő Csehországban van.

12:55
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Csehországban a harmadik gyermek sajnos luxus lett

Andrej Babis szólt arról is, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a munkavállalást és a gyermekvállalást egymással. Elmondta, hogy kulcskérdés a harmadik gyermek megszületése, azonban Csehországban csak tavaly 5 ezer olyan művi vetélés történt, amikor a harmadik gyermeket nem vállalták az érintettek. Babis arra is rámutatott, hogy az 1990-es években eleve kevesebb gyermek született, így a következő években mindenképpen csökkenni fog a születések száma. Sajnos a harmadik gyermek luxus lett, és ezt kell támogatni a következő években - tette hozzá. 

12:57
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

A családpolitikának a gyermekszám-növekedés érdekében kell állnia

Babis kijelentette, hogy a legfőbb cél, hogy minél jobb családpolitikai lépések legyenek, amik hozzájárulnak a tervezett gyermekek megszületéséhez. 

13:03
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Tony Abbot: Igenis számít a népesség mérete

Tony Abbot, Ausztrália volt konzervatív miniszterelnöke arról beszélt, hogy Magyarországon nagyon erős önbizalom van, és erre érdemes az egész világnak figyelnie. Úgy látja, hogy a kevesebb születés nem segíti majd a klímát, de így gyengébbek lesznek a nyugati országok. Minden ország versenyez egymással, és ezért is számít a méret - tette hozzá. 

13:06
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Folyamatosan veszíti el a pozícióit a Nyugat

Abbot szólt arról is, hogy Ázsiában Kína egy hatalmas fejlődést hajtott végre, 500 millió ember lett a középosztály része. Mára nem az a fő probléma Nyugaton, hogy mekkora a népesség, hanem hogy sok nagy népességű ország nagyon gyors növekedést hajt végre - tette hozzá. Abbot szerint a Nyugat folyamatosan veszít a demográfiai és a gazdasági súlyából. 

13:09
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

A nyugati összezsugorodás csak folytatódni fog

A Nyugat összezsugorodása csak gyorsulni fog - hívta fel a figyelmet a volt ausztrál kormányfő. Példaként hozta fel, hogy 2075-re az USA lakossága 400 millió lesz, míg Nigériáé 600 millió. Ausztrália a szerény népességnövekedését a bevándorlásnak köszönheti - tette hozzá. A migráció során kiderült, hogy a bevándorlók egy részét nem lehet integrálni - mondta a politikus. 

13:14
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Abbot: A legjobb bevándorló a saját gyermekünk

Tony Abbot szerint a legjobb bevándorló a saját gyermekünk. Az egyik legfontosabb politika az lenne, hogy a jól képzett nők minél több gyermeket vállaljanak - tette hozzá, azonban az ausztrál költségvetés nem tette ezt lehetővé. A kormányfő szerint minél nagyobb a családok támogatása, annál nagyobb lesz a családok mérete. Magyarország családpolitikája valóban egyedi abból a szempontból, hogy a növekedést támogatja. Nem a klímaváltozás és a terrorizmus a legnagyobb  probléma a világon, hanem a gyermekek számának a csökkenése, mivel így egész országok halhatnak ki - hívta fel a figyelmet a politikus. 

13:22
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ausztrália képes volt határozottan fellépni a migrációval szemben

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a demográfiai csúcson, hogy külön öröm Ausztrália jelenléte, akik képesek voltak erőteljesen fellépni a migrációval szemben. A kormányfő külön köszöntötte a szerb államelnököt és a cseh kormányfőt. 

13:26
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Az élet végességének három megoldása

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar családpolitika szellemi alapja ott keresendő, amikor régen egy ilyen konferencia meglepetést keltett volna. Az élet végességének a problémáját több módon lehet elfelejteni, az egyik út a szenvedélyek habzsolása, a másik út a vallási élet, míg a harmadik életünk evilági létének a meghosszabbítása, ez pedig a családalapítás. Orbán kijelentette, hogy ezeket a dolgokat régen mindenki tudta, de nagy változások történtek. 

13:30
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

A népességfogyás Európára jellemző probléma

Orbán Viktor elmondta, hogy a népességfogyás esetén először magát a problémát kellett megnézni. Kiderült, hogy nem civilizációs, és nem a kereszténységhez köthető baj a népességfogyás. A fogyásról kiderült, hogy csak Európára jellemző probléma - tette hozzá. Mindennek több oka van: az egyik a két világháború megvívása, ami egy nyugati polgárháború volt - hangsúlyozta a kormányfő. Csak a két világháborúban 50 millió embert vesztett Európa, és ebből máig nem sikerült felállni. 

13:32
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Politikákat építenek Európában arra, hogy lakosságcserét akarnak

A politikának egy ilyen érzékeny kérdésben, mint a demográfia, lépnie kell, mert maga a politika idézte elő a bajt - mondta a magyar miniszterelnök. Éppen ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy erőteljes demográfiai politikát kell folytatnia - tette hozzá. A migrációról azt mondta, hogy az európai népességcsökkenés esetében nem lehet elfogadni, hogy a globális migráció majd megoldja ezt a problémát. Politikákat építenek Európában arra, hogy lakosságcserét akarnak - mutatott rá a magyar kormányfő. Ha demográfiai politikát akarunk csinálni, akkor a migrációs megoldást távol kell tartani - tette hozzá.

13:35
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni

Orbán Viktor arról a nézetről is beszélt, amik azt hirdetik, hogy a kevesebb gyermekkel fel lehet lépni a klímaváltozás ellen. Ezeket a nézeteket esztelenségnek nevezte. Nem lehet a természetet szembefordítani az emberi élettel - mondta Orbán Viktor. Mi a hagyományos családmodellt védjük, és nemzeti keretekben gondolkozunk. Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint egy szerb, egy cseh és egy magyar nézőpontból nézve valóságos veszély, hogy olyan kicsire csökken le a népesség, hogy a nemzeti identitás fenntartása lehetetlenné válik. Egy nemzet eltűnésével egy pótolhatatlan dolog tűnik el a világból - mondta Orbán Viktor. 

13:39
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A jó családpolitikához kellenek erős gazdasági alapok is

Orbán Viktor a magyar családpolitikáról azt mondta, hogy annak alkotmányos alapja van. Mindezen alap nélkül az államon kívüli családellenes szereplők be tudnak lépni az adott állam terébe - tette hozzá. A jó családpolitikához kellenek erős gazdasági alapok is - mondta Orbán Viktor. A sikeres családpolitikához pénz is kell - tette hozzá. 2010 óta kétszeresére nőttek a családoknak juttatott források - hívta fel a figyelmet a kormányfő. 

13:41
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Magyar tapasztalat, hogy a családtámogatási juttatásokat mindig össze kell kötni a munkavállalással

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a korábbi magyar kormányok idejében a családtámogatási forrásokat kurtították meg. Magyar tapasztalat, hogy a családtámogatási juttatásokat mindig össze kell kötni a munkavállalással - tette hozzá. A családtámogatás minél több elemét össze kell kötni a munkavállalással - hangsúlyozta a kormányfő. Ha a szülő nem teljesíti a kötelességeit, így nem küldi a gyermeket óvodába, vagy iskolába, akkor nem várhatja, hogy támogatást kap az államtól. 

13:44
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ekkor lesz sikeres a magyar családpolitika

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hazánkban a közoktatás 3-4 éves kortól kezdődik, így pedig meghosszabbították a közoktatás idejét. Sajnos mindennek ellenére még nem érkezett el a fordulópont a demográfiai területen - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Akkor győztünk, ha olyan családtámogatási rendszert tudunk felépíteni, hogy a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mint azok, akik nem vállalnak gyermeket - mondta el Orbán Viktor. Ezt a pontot keressük, és itt fog átbilleni a magyar családtámogatási rendszer - tette hozzá.

13:48
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Három feltétel kell a magyar demográfiai politika sikeréhez

Vajon sikeres lesz-e ez a magyar politika? - tette fel a kérdést a kormányfő. 10-ből 9 vezető európai vezető azt mondta, hogy nem. Korábban az IMF hazaküldése esetén, a bankadó bevezetése, a rezsicsökkentés esetében is azt mondták, hogy nem lehetséges. Orbán felidézte, hogy a migráció megállítása esetében is azt mondták, hogy nem lehet. Persze nem lehet tudni, hogy most sikeresek leszünk-e, de meg kell próbálni - hangsúlyozta a kormányfő. A magyar demográfiai politika sikerességének vannak feltételei: az első, hogy a kereszténységnek vissza kell erősödnie Európában, legyenek társak, és a magyar nemzeti össztermék 2030-ig legalább kettő százalékponttal haladja meg az EU átlagát. Mindezek kellenek a sikerhez. 

13:50
szeptember 05, 2019
Vágólapra másolva!

Véget ért Orbán Viktor beszéde

Véget ért Orbán Viktor beszéde. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.