A csütörtökön kezdődő III. Budapesti Demográfiai Csúcsra magas rangú politikusok érkeztek, az ő jelenlétük pedig arra utal, hogy egyfajta családpárti szövetség alakul a világban, amely kimondja, hogy a családok erősítésével és támogatásával lehet kezelni a demográfiai problémákat. A Várkert Bazárban tartott rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök mellett beszédet mond többek között Andrej Babis, cseh miniszterelnök, és Aleksandar Vucic, szerb elnök is. A demográfiai csúcsról az Origo élőben tudósít.

Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a demográfiai csúcsot, csütörtökön és pénteken politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartanak előadásokat és cserélnek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról. A Várkert Bazárban rendezik meg - a 2015-ös és 2017-es találkozó folytatásaként - a III. Budapesti Demográfiai Csúcsot, amelyre minden kontinensről érkeznek előadók.

A rendezvény célja napirenden tartani korunk egyik legnagyobb problémáját, a demográfiai kérdést, mert a jövőt az határozza meg, kik fognak Európában élni, lesz-e keresztény Európa, a magyarok számára pedig ez különösen fontos kérdés, mert a magyarok sorsa itt, Európa szívében elválaszthatatlan Európa sorsától. 

A gyermekvállalás áll a konferencia középpontjábanForrás: childexpressions.photography

Novák Katalin: Mintha az emberek lemondanának a jövőről 

Novák Katalin korábban elmondta, vannak ugyan részei a Földnek, ahol túlnépesedésről beszélnek, de a fejlett világban csökken a születésszám, "üresek a bölcsők", mintha az emberek lemondanának a jövőről. Magyarország azonban nem kerülgeti a demográfiai kérdést, hanem szeretné orvosolni a problémát, ezért 2010 óta folyamatosan napirenden tartja a témát, és szeretne rá megoldást találni - emelte ki az Emmi államtitkára. Azt hangsúlyozta, hogy Magyarország válasza nem a tömeges bevándorlás támogatása, hanem a magyar családok segítése erős családpolitikával.
Úgy látják, hogy a magyar modell működik és megosztásra érdemes, "ezért teszik Budapestet immár harmadik alkalommal a családok fővárosává" - mondta az államtitkár.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Karmelita kolostorban munkavacsorán fogadta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnököt, valamint Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnököt. A kormányfők előadást is tartanak a konferencián. Előadást tart mások mellett Tony Abbott, Ausztrália korábbi miniszterelnöke és Bulgária miniszterelnök-helyettese is. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő  Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, Andrej Babis cseh és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök társaságában a Karmelita kolostor teraszán 2019. szeptember 4-én.Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A III. Budapesti Demográfiai Csúcsra több magas rangú politikus is érkezik, az ő jelenlétük pedig arra utal, hogy egyfajta családpárti szövetség alakul a világban, amely kimondja, hogy a családok erősítésével és támogatásával lehet kezelni a demográfiai problémákat - mondta korábban a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke. Fűrész Tünde kiemeltea konferenciát az együttgondolkodás jellemzi majd, izgalmassá teszi ugyanakkor, hogy öt kontinensről érkeznek előadók, így meg tudják vitatni a világ különböző részein jellemző demográfiai kihívásokat, hiszen míg Európában a népesség fogy és öregszik, addig máshol a túlnépesedés okoz gondokat.

A Kincs elnöke kitért arra is, hogy a magyar családpolitikai modellre egyre többen példaként tekintenek, és az intézet által nemrég készített európai családpolitikai rangsorban is az élen végzett a magyar modell, amely komplex, sokrétű és sok lehetőséget nyújt.