Nem alkotmányellenesek a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvény kifogásolt rendelkezései<br/>

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvénynek azon rendelkezései, amelyek a személyhez fűződő jogokat, a kegyeleti jogot vagy a személyes adatok védelméhez való jogokat sértő reklámok közzétételét tiltja.
Vágólapra másolva!

Nem alkotmányellenes a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvénynek az a rendelkezése, amely megtiltja a személyhez fűződő jogokat, illetve a kegyeleti jogot sértő reklám közzétételét, mert ezzel az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése érdekében korlátozza a közlés szabadságát - tartalmazza az Alkotmánybíróság határozata. A testület alkotmányosnak találta azt a tilalmat is, amely szerint tilos közzétenni a személyes adatok védelméhez való jogokat sértő reklámokat.

"Nemcsak szükséges a korlátozás, hanem arányos is, hiszen a törvényhozó polgári jogi eszközöket alkalmazva, az elkerülhetetlenül szükséges mértékben korlátozta a reklámot közzétevők szabad véleménynyilvánítását" - áll a határozatban. Az Alkotmánybíróság szerint a törvénynek az a szakasza, amely - a személyiségi jogok bíróság előtti érvényesítését ki nem zárva - lehetővé teszi a reklámtevékenységgel kapcsolatos jogviták bíróságon kívüli elintézését, éppen a fogyasztók jogainak hatékonyabb védelmét szolgálja, hiszen az elhúzódó bírósági eljárás mellett lehetőséget ad a közigazgatáson keresztüli jogérvényesítésre is.

A testület megállapította: nem korlátozza szükségtelen és aránytalan mértékben az egyén önrendelkezési jogát a törvénynek az a rendelkezése, amely rendkívül széles körben biztosítja a reklámfelügyeleti eljárás megindításának lehetőségét. A törvény szerint bármely magánszemély, jogi személyiségű vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság kérheti a reklámfelügyeleti eljárás megindítását, ha a reklám valamely jogát, vagy jogos érdekét sérti.

(MTI)

Ajánló: