Újságírókkal kezdik az átvilágítást<br/>

Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben az átvilágító bírák összesen 900 képviselő, illetve más, fontos tisztséget betöltő személy politikai múltját vizsgálták. Az ügynöki múltat bizonyító határozatot csak 8 képviselő esetében hozták nyilvánosságra. Az elkövetkezendő négy évben várhatóan 18 ezer vizsgálatot kell lefolytatnia az ellenőrző testületnek, nem beszélve az "önkéntesekről", akik száma a több tízezret is elérheti.
Vágólapra másolva!

A napokban döntöttek az átvilágító bírák arról, hogy az ORTT-től és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kérnek listát azokról a sajtóorgánumokról (rádiókról, televíziókról, lapokról), amelyek vezetőit az új ügynöktörvény szerint ellenőrizni kell. A költségvetési támogatásban részesülő pártokról - amelyek vezetőire ugyancsak kiterjed az ellenőrzés - a Pénzügyminisztériumtól kérnek információkat. Ha ezeket begyűjtötték, az átvilágító bíráknak arról is dönteniük kell, honnak szerzik be az érintett szervezetek alkalmazottainak névsorát. Ez elsősorban a "sajtómunkások" esetében jelent gondot, a törvény ugyanis csak azt mondja ki, hogy azokat kell ellenőrizni, akik alkalmasak arra, hogy a politikai közvéleményt közvetlenül vagy közvetve befolyásolják. De hogy kik ezek, azt egyelőre senki sem tudja. Így a bíráknak tisztázniuk kell majd, hogy például egy lakberendezési hetilap fotósa alkalmas-e a politikai befolyásolásra.

Miután a vitás kérdéseket tisztázták, az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottságok 2004-ig várhatóan 18 ezer személyt világítanak át. A munkát szeptember második felében, a közszolgálati média vezetőivel kezdik. Utána a kereskedelmi média, majd a bírák és ügyészek következnek. Az átvilágítást 10 bíró végzi, munkájukat könnyíti, hogy a jövőben nem kell megjelenniük a meghallgatáson azoknak, akikről egyébként nem találtak adatokat.

Ősszel sor kerül Mádl Ferenc köztársasági elnök, Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter, valamint az időközi választásokon parlamentbe jutott két képviselő, a kisgazda Lengyel János és a szocialista Molnár Albert átvilágítására. Rajtuk kívül két közigazgatási államtitkár és a legfőbb ügyész két helyettese is számíthat a vizsgálatra (és persze az új kinevezettek folyamatosan).

Ezzel párhuzamosan végzik az "önkéntesek" múltjának ellenőrzését. Ismert, hogy saját múltjáról nem kérhet bárki igazolást, ez az ügyvédek, közjegyzők, újságírók és az egyházi személyek kiváltsága (igaz, ez is több tízezer személyt jelent). Ez idáig heten kértek ilyen igazolást, közülük azonban hárman "egyszerű polgárok", őket tehát nem világíthatják át. Egyébként az egyházi személyek körének behatárolása sem lesz könnyű: ha például igazolást kér múltjáról a Magyarországi Biblia Szól Egyház titkára vagy a Nyújtsd Ki Kezed Krisztusért Szeretet Gyülekezet alelnöke, az átvilágító bírák igen nehéz helyzetbe kerülhetnek.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 23.)