TNS Modus: Kiegyenlített küzdelem az élen - javuló kormánymegítélés

Vágólapra másolva!
A 38-41. hetek mérlege szerint (melyet a 2001. szeptember 17. és október 14. között megkérdezett 950 fő válaszain alapján számítottak) kiegyenlített a küzdelem állása az MSZP és a Fidesz-MDF között. Miután az egy héttel korábban közölt adatokhoz képest a pártszövetség szavazóbázisa 3%-kal növekedett, míg az szocialistáké 1%-kal csökkent a biztos szavazó pártválasztók körében, így jelenleg 43% szavazna a Fidesz-MDF-re és 42% az MSZP-re. Közel egy éve tart az állóháború a két nagy párt között - és a TNS Modus adatai szerint a legutóbbi hetek eseményei sem lendítették ki egyik pártot sem a patthelyzetből.
Vágólapra másolva!

Valamelyest csökkentek a kisebb támogatottságú pártok esélyei, hiszen újra 15%-nyi szavazaton osztoznak. Míg korábban a két nagy párt szavazóbázisa heteken keresztül együtt csökkent, megállni látszik ez a folyamat. A - kisebb támogatottságú pártok szempontjából - kedvezőtlen viszonyok elsősorban a szabad demokratákat érintették: a 38. hétre vonatkozó adatok szerint - 6%-os szavazati aránnyal - a legerősebb kispárt volt az SZDSZ, mostanra esélymutatójuk ennek a felére - 3%-ra - olvadt (az időbeli elmozdulások esetükben elérték a mérési hibahatárokat). Időközben megelőzte őket a MIÉP (jelenleg 4%-on állnak) és egy szinten vannak a kisgazdákkal. A Munkáspárt hetek óta tartja 2%-nyi szavazóbázisát, míg a KDNP már nem éri el az 1%-ot.

Alig változtak a pártok szimpátia mutatói a korábbiakban közölt adatokhoz képest. Valamelyest emelkedett a fiatal demokraták népszerűsége (a százfokú skálán jelenleg 49 ponton állnak, ami egypontos emelkedést jelent az elmúlt alkalommal közöltekhez képest), de megmaradt a szocialisták szignifikáns előnye a versenyben (az MSZP mutatója változatlanul 53 ponton áll). Hónapok óta egy-két pontos a különbség a harmadik helyért folytatott versenyben az SZDSZ és az MDF között. A legutóbbi adatok szerint a szabad demokraták népszerűségi mutatója 42 ponton áll, míg az MDF-é 41 pont - csak úgy, mint egy héttel korábban. Változatlan a helyzet az "alsóbb régiókban" is: a független kisgazdák 14 pontjukkal továbbra is az utolsó helyen állnak, míg a MIÉP egy árnyalattal kedvezőbb pozíciót foglal el 21 ponttal.

Javított eredményén Orbán Viktor: elérte az 50 pontos küszöbértéket (a 29. hétre vonatkozóan ennél 4 ponttal alacsonyabb értéket regisztráltak - az időbeli elmozdulás mértéke meghaladja a hibahatárokat). Miután Medgyessy Péter esetében is egy ponttal magasabb értéket mértek, mint legutóbb (jelenleg 57 ponton áll), a két nagy párt meghatározó személyiségeinek versenyében változatlanul szignifikáns előnnyel vezet a szocialisták kormányfő-jelöltje.

Tovább emelkedett a kormány megítélésének mutatója is: az összes megkérdezett esetében a százfokú skálán már 41 pont, amely az eddig mért legmagasabb érték. A 35. héten közölt 37 ponthoz képest a javulás szignifikáns. Kedvezően alakul a kormány munkájának megítélése a biztos szavazó pártválasztók (a lakosságnak mintegy harmadát kitevő csoportja) körében is: a 45 pontos érték egy - a mérési hibahatárokat meghaladó - trendszerű emelkedés eredménye (a 30. hét volt a mélypont: ekkor 40 ponton állt a vizsgált mutató).

Ajánlat:

TNS Modus