Összecsapás a segély miatt az Országgyűlésben

Vágólapra másolva!
Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter az Országgyűlés keddi ülésén napirend előtti felszólalásában az új családtámogatási rendszert ismertette. A Fidesz részéről Pokorni Zoltán azzal támadta az elképzelést, hogy nem juttat elég támogatást az igazán rászorulóknak. Erre válaszul kormányoldali képviselők emlékeztetettek, hogy az előző ciklusban a Fidesz mostani megjegyzésével ellentétes támogatási rendszert dolgozott ki, amely a gazdagabb családoknak kedvezett.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés keddi ülésén napirend előtti felszólalásában Csehák Judit ismertette az új családtámogatási rendszert. Erre a Fidesz részéről Pokorni Zoltán pártelnök reagált, aki szerint nem biztos, hogy örülni kell egy ilyen intézkedésnek. Szerinte a rendszernek azt a célt kellene szolgálnia, hogy a támogatás eljusson az igazán rászorulókhoz, azonban ha mindenkinek egységesen 20 százalékos emelést adnak, az csupán 760 forint körüli összegre jön ki. Pokorni ehelyett saját javaslatuk előnyeit ecsetelte, miszerint a kiegészítő családi pótlékot kellene a duplájára emelni, így ez 4200 forint pluszt jelentene a rászorulóknak.

Az MDF részéről Font Sándor megjegyezte, hogy úgy látszik, az MSZP azzal, hogy segélyeket osztogat, segélyfüggővé akarja tenni a rendszert. Az MDF is a kiegészítő családi pótlék kétszeresére emelését támogatja - közölte a képviselő.

Kuncze Gábor (SZDSZ) arcátlanságnak nevezte az ellenzéki pártok felvetését. A szabad demokrata képviselő és vele együtt Ledvai Ildikó (MSZP) emlékeztetett: az elmúlt ciklusban ők ellenzékként többször is kifogásolták, hogy az akkori családtámogatási rendszer a tehetősebb családoknak kedvezett. A Fidesz annak idején azt mondta, hogy nem a rászorulókat kell támogatni, hanem azokat, akik egyszerre dolgoznak és gyereket is nevelnek - mondta Lendvai Ildikó, majd hozzátette: a mostani rendszer minden családhoz eljuttatja a támogatást, így a valódi rászorulókat is segíti, és az nem baj, ha a többieknek is jut belőle.

A családtámogatási rendszer változtatását is magába foglaló szociális csomagot külön javaslatként terjesztik az Országgyűlés elé. E szerint 2002-től minden augusztusban kéthavi családi pótlékot kapnak a szülők iskolakezdési támogatás gyanánt. Ez éves szinten több mint 11 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Emellett a javaslatban az is szerepel, hogy szeptembertől 20 százalékkal megemelnék a családi pótlék összegét. 2003. január 1-jétől 50 százalékkal emelnék az anyasági támogatást. Az ikreket nevelők pedig a javaslat szerint januártól a gyes összegének kétszeresét kapják, és nem három-, hanem hatéves korig.