Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Családi agresszió: havonta két gyerek esik áldozatul

Vágólapra másolva!
Újabb negatív statisztika, melyben Magyarország az élre került: itthon havonta két gyerek esik áldozatul a családon belüli erőszaknak, vagyis minden második héten halálra vernek egy gyereket - áll az UNICEF jelentésében. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország az erősen agresszív szülők államának számít, és sem a törvények, sem a gyakorlat nem képes megfékezni a bántalmazásokat - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!
UNICEFhttp://www.unicef.org/Linkek a családon belüli erőszakrólhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/csalad,_hazassag,_gyermekneveles/csaladon_beluli_eroszak/

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF az OECD-országokban vizsgálta a gyerekek ellen elkövetett erőszakot. A munka a firenzei kutatóintézetben látott napvilágot. Az intézet vezetője szerint a magyar számoknak gazdasági-társadalmi okai vannak, ugyanis az erőszakos gyereknevelés elsősorban azokban a családokban tapasztalható, ahol a szülők jövedelme alacsony, munkahelyük bizonytalan, avagy már el is veszítették, nagy szerepet játszik továbbá a stressz, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás.

A magyar szakemberek szerint a verés a családok nyolcvan százalékában elfogadott nevelési eszköz, és nincs olyan törvény, mely tiltaná a gyerekek fizikai bántalmazását. Ráadásul, ha a szülő brutalitása nyilvánvalóvá válik, nem az elkövetőt, hanem az áldozatot, a gyereket távolítják el a családból.

Németországban és az Egyesült Királyságban hetente két, Franciaországban három, Japánban négy, míg az Egyesült Államokban 27 gyerek halálozik el a tettlegesség vagy a hanyag nevelés miatt. Néhány országban azonban - Spanyolország, Görögország, Írország és Norvégia - kivételesen alacsony az ilyen halálesetek száma. Belgiumban, Csehországban, Új-Zélandon, Franciaországban és Magyarországon - azonban négyszer vagy hatszor több haláleset fordul elő bántalmazás miatt, mint a fejlett országokban átlagosan. Az Egyesült Államokban, Mexikóban és Portugáliában azonban 10-15-ször több gyermek hal meg a rossz bánásmód következtében.

A rossz bánásmód miatti halálesetek kockázata hozzávetőlegesen háromszor nagyobb az egy évnél kisebbek körében, mint az egy-négyéves gyermekek között. Az utóbbi korosztály tagjainak azonban kétszer nagyobb esélyük van meghalni a szülői kegyetlenség következtében, mint az öt és 14 év közöttieknek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről