Szerelemre, gazdaságra osztott áldást a csodarabbi utódja

Vágólapra másolva!
Budapesten járt a nagykállói csodarabbi egyenes ági leszármazottja, Taub Mózes, a New York-i haszid rebbe. A XVIII. századi legendás csodarabbi hetedik generációs leszármazottját nagy tisztelet övezi egy kis közösségben. Amikor Budepesten áldást osztott, többen úgy érezték, hogy ismeretlenül is belelát lelkükbe.
Vágólapra másolva!

Magyarországon járt a héten Taub Mózes, a nagykállói haszid közösség vezetője. A magyarországi haszidok Wesselényi utcai központjában hétfőn, egy könyvtárszobában fogadott híveket. Magyarországon nincs már haszid közösség, a tucatnyi érdeklődő nem is tudta pontosan, mit jelent a látogatás. A rebbe Bodrogkeresztúrról származó segítője arra bíztatta az iroda előszobájában az egyik érdeklődőt, hogy kérje munkahelyi gondjainak megoldását a rebbétől. "Kérjen áldást, hogy találjon új munkahelyet, ahol nem kell havat takarítania. Nem biztos, hogy megadja, de ha megadja, biztosan teljesül. Amire a rebbe áldást kér, az teljesül." - mondta a zavartan álldogáló középkorú férfinak, aki már nem mert visszamenni külön az általános áldás után munkahelyi gondjai miatt. A segítő fekete kaftánjával, szőrme süvegével láthatóan zavarba hozta azt a néhány budapesti zsidót, akiket inkább a kíváncsiság vitt a nagy hírű rebbe megnézésére. A segítő gyerekként, 1963-ban ment ki Amerikába, és az egyik utolsó tagja volt a kelet-magyarországi haszidoknak, akik a nagykállói rabbikat tekintették vezetőjüknek. Tökéletesen beszél azonban magyarul, szabolcsi tájszólással. New Yorkban néhány ezer ember tartozik a nagykállói közösséghez.

A híres rabbi két másik segítője szintén hagyományos viseletben várakozott, és kis űrlapokat töltetett ki az áldásért érkezőkkel. Jiddisül beszélgettek egymás között, ami a Kelet-Európából származó haszidoknak továbbra is anyanyelve Amerikában is. Mindenkinek be kellett vinnie a rabbihoz egy kis cetlit, rajta név, házastárs, gyerekek, testvérek, életkor, iskolai végzettség, e-mail cím, telefonszám rubrikák voltak.

Taub Mózes közel két méter magas, termetével is tekintélyt sugárzó ember. Őse az első magyar haszid közösség megteremtője, a legendás Eisik Taub volt, akinek Szól a kakas már című verse a magyarországi zsidóság himnuszává vált. Az ő halálának évfordulójára látogatott Magyarországra Taub Mózes, és ellátogatott őse nagykállói sírjához is. Taub kék mintával hímzett kaftánjában az asztalfőnél ülve fogadta egyenként az áldásért érkezőket. Hosszú, ősz szakálla mögül kis mosollyal fogadott minden érkezőt. Hellyel kínálta az embereket, rápillantott a kitöltött űrlapra, megfogta az illető bal kezét, és beszélni kezdett vendége tulajdonságairól, problémáiról. A meglepett hívek közül többen úgy érezték, hogy ráhibázott arra, hogy a mi gondjuk. "Túlságosan magadban tartod, ha bánt valami. Kiabálsz belül, de nem hallatszik, és ettől feszült vagy." - mondta többek között az [origo] tudósítójának. Egy nemrégiben megözvegyült asszony fájdalmát is felismerte. Rövid tanácsokat adott, sikeres üzletet kívánt a vállalkozónak, és áldást osztott. Mindenkinek felajánlotta, hogy kérdezzen, de többen a megilletődöttségtől nem éltek ezzel a lehetőséggel.

A segítők szerint a rebbe áldáskor mondott jókívánságai mindig teljesülnek. Baruch Oberlander, Budapesten élő lubavicsi haszid rabbi szerint elképzelhető, hogy egyesek Taub Mózest is csodarabbinak tartják. "Isten odafigyel mindenkinek az imáira, de elképzelhető, hogy olyan emberére, aki egész életét neki szentelte, talán kicsit jobban figyel." - mondta a rebbe csodás képességével kapcsolatban az [origo]-nak.