Újra működik a győri hulladékégető. Kedden próbaégetést tartottak az égetőműben. A győri környezetvédelmi felügyelőség korábban betiltotta ugyan az égetőmű működését, miután azonban az üzemeltető cég javított a létesítmény műszaki állapotán, június 28-án ismét működési engedélyt kapott a hulladékégető.

Az égető működését az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség március 31-én felfüggesztette, mivel jelentős határérték-túllépéseket mért, majd három hónap múltán, június 28-án újból engedélyezte, miután úgy ítélte meg, hogy a cég jelentős beruházásokkal javított a mű állapotán.

A keddi próbaüzem során párhuzamos mérést végzett a Pécsi Környezetvédelmi Kft. mint a győri égetőmű-társaság tulajdonosának, a Palota Kft.-nek saját laboratóriuma, valamint egy független szakértőként felkért osztrák laboratórium is. Eredmény néhány héten belül várható.

A keddi bejáráson részt vett Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának kisgazda alelnöke is. Turi-Kovács a helyszínen elmondta: tapasztalatai alapján az égető berendezés modernnek mondható. Az alelnök felülbírálta korábbi álláspontját, miszerint jogellenes az égető működésének újbóli engedélyezése.

Az alelnök szerint akkor, amikor jogellenesnek minősítette a hulladékégető működését, nem volt a birtokában minden szükséges adatnak, és félretájékoztatták. Nem tudta ugyanis, hogy az új engedély kiadása egy másik jogi folyamat.

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnöke, Illés Zoltán hétfőn elmondta, hogy a Győri Hulladékégető Kft. kísérleti égetése törvénysértő, ezért azon nem vesz részt. Szerinte a megyei és a Legfőbb Ügyészség megállapította, hogy a győri hulladékégetőnek az elmúlt időszakban kiadott engedélyek mind törvénysértők, s mivel másodfokú határozat az ügyben nem született, a vállalat sem kísérleti, sem pedig egyéb hulladékégetést nem végezhet.

A bizottsági elnök "ócska trükknek" nevezte a hulladékégetést: nem mindegy, hogy a kísérleti égetés során milyen összetételű hulladékot semmisítenek meg. A győri hulladékégető alkalmatlan dioxintartalmú hulladékok megsemmisítésére.

(MTI)