Tömeges szalmonellafertőzés történt Somogyváron a megyei diákotthonban a múlt héten. A fertőzést valószínűleg vaníliasodó okozta. Öt gyermeket kórházba kellett szállítani, hárman már jobban vannak.

Koncz Gábor Somogy megyei tiszti főorvos szerint a fertőzést valószínűleg a múlt keddi vacsora egyik fogása, a vaníliasodó okozhatta. Az ételből 217-en ettek, közülük másnapra 127 gyerek és 12 felnőtt betegedett meg, öt diákot kórházba kellett szállítani, ketten még hétfőn is lázasak voltak, és hasmenésük volt - közölte a tiszti főorvos. A 90 bejáró közül senki sem vacsorázott az otthonban, így senki sem betegedett meg. Koncz Gábor megítélése szerint ez utóbbi is azt bizonyítja, hogy az este elfogyasztott étel volt a fertőzés okozója.

Az időközben lefolytatott vizsgálatok alapján az egészségügyi szakemberek valószínűsítették, hogy a diákotthon konyhájában vétettek az előírások ellen. A tiszti főorvos információi szerint a sodó elkészítéséhez nyers tojást használtak, s bár kívülről fertőtlenítették, ez nem megengedett egy közintézményben. Hőkezelés nélküli tojásfehérjét sem szabad az ételhez keverni. Fokozta a bajt, hogy a sodót az elkészítést követően két-három óra múlva szolgálták fel.

A megyei tiszti főorvos a hét végére nem engedte haza a gyerekeket az otthonból, nehogy tovább terjedjen a fertőzés, amíg az ételminta ellenőrzése tart. A diákoknak diétát írtak elő, de a legtöbben már jól vannak, és hétfőn a szokott módon ebédelhettek. Az otthon konyháját fertőtlenítették.

(MTI)

Ajánló: