A Közbeszerzések Tanácsa is vizsgálódhat a Magyar Televíziónál

A Közbeszerzések Tanácsa szerint ha az érintettektől bejelentés érkezik, vizsgálat indulhat az Magyar Televíziónál. Ugyanis az MTV Rt.-nél figyelmen kívül hagyták a közpénzek felhasználására vonatkozó törvényt az intézmény vezetői, amikor az In Media Kft.-vel kötöttek szerződést a köztévé reklámidejének értékesítésére.

 A Magyar Televízió Rt. élére frissen kinevezett Mendreczky Károlynak máris magyaráznia kell bizonyítványát, hiszen mint a Magyar Hírlap megtudta, az In Media Kft.-vel kötött szerződés megkérdőjelezhető. Nem vették figyelembe ugyanis a közbeszerzési törvényt, amely szerint kilencmillió forint feletti szolgáltatásnál már közbeszerzési pályázatot kell kiírni. Emiatt könnyen elképzelhető, hogy a Közbeszerzések Tanácsa is vizsgálódik majd a Magyar Televízió háza táján.

Az MTV Rt. Magyar Hírlaphoz eljuttatott közleményéből kiderül: az In Media Kft.-vel kötött megállapodás szerint a szerződés akkor is automatikusan megszűnik, ha az annak alapján nyújtott ellenszolgáltatás eléri a közbeszerzési törvényben meghatározott értéket. Ez az összeg a tavalyi költségvetési törvény alapján a szolgáltatási tevékenységre vonatkozóan idén kilencmillió forint. A Magyar Televízió éves reklámbevétele tavaly 3,5 milliárd forint volt, és bár az In Media Kft. a köztévé reklámidejének értékesítését korábban végző ARBO Media Kft. 12,5 százalékos jutalékánál olcsóbban dolgozik, az egy hónapos bevétel vélhetőleg így is jelentősen meghaladja a jogszabályban foglalt értéket.

Cégbírósági adatokból kiderül, hogy az In Media Kft. jogelődjének tulajdonosai tavaly két alkalommal változtak. Először májusban, amikor az akkori tulajdonosok eladták az az időtájt még Lakmusznak nevezett kft. százszázalékos üzletrészét az Anders Kft. és Réti András budapesti vevőknek. A kft. új tulajdonosainak terve az volt, hogy lakásokat építenek, amelyeket bérbe adnak vagy értékesítenek majd. - célból megvásárolták a nyolcadik kerületi Bérkocsis utca 20. szám alatti építési telket.

A hirdetést - mint új és fő tevékenységet - csak a következő, 2000. december 1-jei tulajdonosváltáskor jelölte meg cég. Ekkor változott meg Lakmusz név In Media Kft.-re. Az egyik új tulajdonos, a Los Angeles-i székhelyű, Andromeda nevű cég azt állítja magáról: internetes vállalkozás, honlapját mégis hiába kerestük a világhálón. A cég egyébként a tavalyi mérleg szerint több mint 6 és fél millió veszteséggel zárta az évet.