A beregi árvízben károsult ingatlanok és tulajdonosaik kevesebb mint 60 százalékának rendeződött eddig a helyzete. Szeptember 30-ig, a felújítások eredetileg kitűzött, később módosított határidejéig 404 új épületettel készültek el, hátra van még 212 ház befejezése. Nagyobb mennyiségben vannak készen a felújított házak. Eddig 2376 fő költözött be felújított vagy újjáépített otthonába.

A beregi árvízkárok helyreállításának helyzetéről tartottak ma sajtótájékoztatót, a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságán. Bakondi György a helyreállítási és újjáépítési tárcaközi bizottság elnöke, a testület ülése után elmondta, a kormány teljesítette a felújítással kapcsolatos ígéreteit, és az előre tervezett határidőktől sem tértek el.

Az árvíz okozta károk végleges mértékét jóval az ár levonulása után lehetett csak megállapítani. E szerint 46 településen 3067 ingatlan, ebből 2883 lakóépület, 1743 önkormányzati ingatlan és 61 egyéb rendeltetésű - egyházi vagy műemlék - épület sérült meg.

A tájékoztatás szerint szeptember 30-ig 404 új építésű lakást készített és 1093 (magántulajdonú és önkormányzati) épületet újított fel a hat cégből és körülbelül 240 alvállalkozóból álló konzorcium. Az új vagy megújult 1497 darab lakóingatlanba összesen 2376-an költöztek be, 127 esetben új lakást vásároltak, ezekből 99-be költözött be 354 ember, 144 esetben kártérítést fizettek. Szeptember 30. utánra maradt 894 ház újjáépítése vagy helyreállítása, valamint 183 lakás vásárlása, illetve 181 esetben kártérítés fizetése.

A települések viszonylatában nincs jelentős eltérés, a felújítás állásának aránya hasonló az átlaghoz, egyedül Tákos újjáépítése múlta felül a 90 százalékot - mondta el az [origo] kérdésére Bakondi György. Azoknak, akiknek a tulajdoni helyzet tisztázatlansága miatt még nem került sor ingatlanjuk felújítására, illetve helyzetük rendezésére, átmenetileg önkormányzati bérlakást vásárolnak.

Lassította a felújításokat, illetve a károsultak helyzetének rendezését a tulajdoni viszonyok gyakori rendezetlensége, a lakcímbejelentések elmulasztása és a tulajdonostársak eltérő nyilatkozatai (több tulajdonos esetén). Az újjáépítések előtt településrendezési terveket készíttettek, hogy elkerüljék az árvíz- vagy belvízveszélyes helyeken való építkezést. Az új otthonhoz jutó károsultak 17 tervből választhattak, melyet 170 pályamunkából jelölt ki a bírálóbizottság. Az építési engedélyek kiadását is meggyorsították.

A százszázalékosan költségvetési keretből finanszírozott felújításba a károsultaknak nem kellett magánerővel beszállniuk, a biztosítottak is arra költhetik a biztosítótól kapott összeget, amire akarják. A még nem hazaköltözötteknek 90 százalékos utazási kedvezményt és személyenként napi 600 forint étkezési hozzájárulást biztosítanak, kapnak emellett még 10 000 forint lakhatási támogatást is családonként. A közelmúltban felmerült ennek a támogatásnak az emelése, ezt az újjáépítési bizottság fontolóra veszi - közölte Bakondi György, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szeretnék, ha a már lakáshoz jutottak fedél biztosításával segítenék szomszédaikat és családtagjaikat, amíg nekik is rendeződik a helyzetük.

Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke kijelentette, hogy az árvíz utáni felújításoknak köszönhetően több évtizedes előrelépés történt a főleg elmaradottságáról ismert térségben. Az elnök kritizálta a helyi önkormányzatokat, amelyek szerinte sok esetben nem állnak a helyzet magaslatán. Helmeczy László kitért arra, hogy kezdeményezik a katasztrófavédelmi törvény módosítását.

[origo]