A főváros több kerületében duplán büntetik a fizetett parkolási idejüket túllépőket. A jól ismert Mikulás-csomag mellett előfordulhat, hogy kerékbilincs is kerül az autókra. A pótdíj így - még ha aznap befizetik is - 15 ezer forint fölé emelkedhet.

Dupla bírságot fizettetnek a VI.,VII., VIII. kerület mellékutcáiban azokkal, akik a kifizetett parkolási időt túllépik. A tavaly óta életben lévő szabályozás alapján az az autós, aki parkolási idejét legalább negyed órával túllépte, a piros Mikulás-csomag mellé kerékbilincset is kaphat, így tehát kétszer kell bírságot fizetnie. Egyszer a területet felügyelő parkolási társaságnak - ha még aznap befizeti, akkor ez övezettől függően általában 1000 forint körüli összeg -, illetve a kerületi közterület-felügyelőknek: minimálisan 15 ezer forintot a kerékbilincs levételéért.

Bár hivatalosan 2001. május óta életben van a szabályozás, az [origo] információi szerint csupán néhány hónapja - a tavalyi év második felétől - működik élesben is. A kerékbilincset - a Mikulás-csomaggal ellentétben - nem rakják fel azonnal a kifizetett idő lejártával, hanem egyórai fizetett parkolás után 15 percet, kétórai után 20 percet (és így tovább) várnak. Ennek lejárta után azonban - akár van az autón Mikulás-csomag, akár nincs - felkerül a kerékbilincs.

Az [origo] információi szerint egy felháborodott autótulajdonos hamarosan az ombudsmanhoz fordul a parkolási bírságok ügyében. Azt kifogásolja, hogy ugyanazért a vétségért kétszer büntették meg. Egy orvosi rendelőben várakozott, ezért túllépte az előre kifizetett parkolási időkeretet. Mire visszaért autójához, már megkapta a Mikulás-csomagot, és a kerékbilincset is felszerelték. Így összesen 16 600 forintjába került az, hogy fél órával tovább parkolt a VI. kerületben, mint amennyi időre a parkolójegyet vette.