Az Európa Tanács jogi bizottsága kedden kezdte meg a magyar kedvezménytörvényről szóló jelentés vitáját Strasbourgban. Bár a vita során több ponton is közeledett egymáshoz az ET és a magyar kormány álláspontja, Erik Jürgens, az ET jelentéstevője továbbra is több kivetnivalót talál a státustörvényben - írja a Népszabadság. Tabajdi Csaba, a magyar delegáció vezetője az egyeztetést követően kijelentette: sajnálatos, hogy a magyar küldöttségnek magyarázkodnia kellett az Európa Tanácsban.

A keddi vita után zajló háttéregyeztetések során Erik Jürgens, az ET jelentéstevője több kérdésben is elfogadta a magyar álláspontot, így - a korábban kimaradt magyar - módosító javaslatok is bekerülhetnek a végleges szövegbe. A beszámolók szerint Jürgens elfogadja majd a kedvezménytörvényben megjelenő szabad identitásválasztás elvét. Amennyiben a magyar módosítás ténylegesen is bekerül a szövegbe, akkor alapjukat vesztik azok a kritikák, melyek etnicitással vádolják a kedvezménytörvényt.

Szintén bekerülhet a jelentés szövegébe az a kitétel, amely nem csak a magyar, hanem az ügyben érintett összes ország kormányát érdemi tárgyalásokra szólítja fel. A háttéregyeztetések során sem sikerült viszont elérni, hogy kikerüljön a szövegből Jürgens azon megállapítása, miszerint a kedvezménytörvényben megjelenő kultúrnemzet-elképzelés azt sugallja, hogy Magyarország nem fogadja el a meglévő államhatárokat.

Az ET magyar küldöttségének tagjai az egyeztetéseket követően a változások ellenére is kedvezőtlennek ítélték a Jürgens-jelentést. Kelemen András (MDF) a Népszabadságnak elmondta: mivel a ET jogi bizottságának tagjai a román és szlovák állásponttal azonosultak, a helyzetet tisztázó javaslat helyett a nemzetek közötti ellentéteket gerjesztő megoldás született. Tabajdi Csaba (MSZP), a delegáció vezetője sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar küldöttségnek 1991 óta először magyarázkodnia kellett. A bizottság várhatóan csütörtökön szavaz a jelentésről és diplomáciai források szerint elfogadja majd azt.