Paks: radioaktív szennyezés csak nyomokban

Az Országos Atomenergia Hivatal szerint Paks környékén a csernobili katasztrófa idején Magyarországon mért sugárzásnak csupán ezredrészét lehetett kimutatni. A radioaktivitás mérésére összehangolt programot indítottak. A Greenpeace szerint az erőmű belsejében jelentős lehetett a sugárzás, az ott tartózkodó alkalmazottak sugárfertőzést szenvedhettek. Az erőmű közben hazai és nemzetközi szakemberek segítségével tervezi a kiégett fűtőelemek eltávolítását az üzemzavart okozó tisztítóberendezésből.

Radioaktív szennyezést csak nyomokban lehet kimutatni Pakson, a legnagyobb érték - amelyet az erőmű közvetlen környezetében mértek - körülbelül ezredrésze a csernobili esemény idején Magyarországot ért szennyeződésnek. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) pénteki tájékoztatása szerint a környezeti kibocsátások az elmúlt órákban sem növekedtek. A háttérsugárzás sem emelkedett az április 10-én kezdődött, a nemzetközi INES-skálán 3-mas fokozatúnak minősített üzemzavar következtében.

Az OAH kezdeményezésére összehangolt program indult a környezeti radioaktivitás mérésére. A mérésekben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési-, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium mérőhálózatai, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Atomenergia Kutató Intézet mozgó-laboratóriumai vesznek részt.

Méréseket végeznek az atomerőmű közvetlen környezetében és nagyobb távolságban is. Az eddigi mérések alapján a vizsgált tejmintákban az üzemzavari kibocsátásból eredő radioaktivitás egyáltalán nem található - állítja az OAH közleményében.

Eltávolítják a sérült fűtőelemeket

Hazai és küföldi szaktekintélyek értékelik a helyzetet és közösen tervezik meg, hogy hogyan távolítsák el a megsérült burkolatú kiégett fűtőelemeket az ideiglenesen telepített tisztítóberendezésből - tudatta a Paksi Atomerőmű Rt. közleményében pénteken. A kiégett fűtőelemek burkolata feltehetően a francia FRAMATOME ANP által ideiglenesen telepített tisztítóberendezés elégtelen hűtése miatt sérült meg és így szabadulhatott ki radioaktív gáz az erőműből.

A közlemény szerint a tisztítóberendezéshez addig is több, egymástól független hűtőrendszert építettek ki, hogy biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet, és az elmúlt napokban újabb ellenőrző és kiértékelő mérőeszközöket is telepítettek a tartály környezetében. A sérült fűtőelemeket tartalmazó különálló tisztítótartály egy több száz köbméteres térfogatú vízzel teli medence alján áll.

Az ideiglenes tisztítóberendezést a 2-es blokk szokásos évi karbantartását kihasználva telepítették. A berendezést eredetileg csak néhány hétig használták volna. Az üzemzavar az erőmű 2. blokkját nem érintette, mivel az az amúgy sem üzemelő reaktoron kívül történt - áll a közleményben.

Az atomerőmű szerint a környezeti kibocsátási értékek a megengedett határok alatt vannak, az erőmű körüli régióban a természetes háttérsugárzáshoz képest mérhető eltérés továbbra sincs. A paksiak tudatták azt is, hogy korrektnek tartják az osztrák Global 2000, nemzetközileg is ismert környezetvédő szervezet nyilatkozatát, amelyet a tegnapi, erőmű körüli mérések alapján tettek.

A Greenpeace a paksi alkalmazottakért aggódik

A Greenpace nemzetközi környezetvédő szervezet aggódik, hogy a paksi atomerőműben bekövetkezett meghibásodás folytán az erőmű alkalmazottai esetleg sugárfertőzést szenvedhettek. Erwin Mayer, a Greenpeace ausztriai irodájának nukleáris ügyekkel foglalkozó szóvivője szerint az a tény, hogy a hétfokú nemzetközi skálán a kettesről a hármas fokozatra sorolták át a balesetet, azt jelenti, hogy a hiba forrását még nem találták meg, és nem tudták kijavítani.

A Greenpeace gyanúja szerint a paksi atomerőmű belsejében veszélyes lehet a radioaktív sugárzás mértéke, amelynek következtében az elmúlt napokban az alkalmazottakat sugárterhelés érhette. Kalovits Judit, a nemzetközi környezetvédő szervezet magyarországi egyesületének szóvivője pénteken elmondta: feltételezésüket azok az információk támasztják alá, miszerint a reaktorban dolgozók közül több embert az erőmű vezetői hazaküldtek azzal a kéréssel, hogy mosakodjanak meg és vágják le a hajukat.

A Greenpeace gyanúját erősíti az a tény is, hogy az erőmű belsejében mért sugárzásról nincsen információ, s szervezetük is csak légmintát vehetett az erőmű közvetlen közelében, talajmintát nem engedélyeztek számukra - fűzte hozzá. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a levegőből vett minták alapján nem állapítható meg veszélyes sugárzás a környéken.

 

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK