Bakigyanús holland-magyar drogellenes akció

Egy győri cég volt a címzettje annak a Kolumbiából Rotterdamba érkezett konténernek, amelyben kéttonnányi melasz volt - melybe a holland hatóságok vizsgálatai szerint kétmázsányi kokaint kevertek a feladók. A küldeményből a melasz jelentős részét bútorra cserélték, és továbbengedték. Sajnos azonban túl későn jelezték a gyanús küldemény érkezését a magyar hatóságoknak, és az sem biztos, hogy a konténerben hagyott drogos melasz mennyisége elegendő egy büntetőeljárás elindításához - írja a Népszabadság.

Két tonna melasszal megrakott konténer érkezett Kolumbiából Rotterdamba néhány hete, melynek címzettje egy Győrött működő kft. - írja a Népszabadság. A lap szerint a kikötői hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőrizték a szállítmányt, és megállapították, hogy kokaint kevertek a melaszba - a vizsgálat szerint összesen kétmázsányit. A holland hatóságok a konténer tartalmát használt bútorokra cserélték, majd vasúton továbbengedték a szállítmányt.

A lap hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint minderről csak akkor szerzett tudomást a magyar rendőrség, miután a konténer Magyarországra érkezett. A kései értesítés miatt sem az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, sem a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nem tudott felkészülni az elvileg egészen Magyarországig ellenőrzött szállítmányként továbbított kokainos melasz fogadására. A hollandok csereakciója folytán ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a konténerben hagyott súlyra csekély, büntetőjogi értelemben azonban jelentős mennyiségű kokain elegendő, hogy kábítószer-csempészet gyanújával eljárást indítsanak a címzett cég munkatársai ellen - tudta meg a Népszabadság névtelenséget kérő rendőrségi és pénzügyőri forrásoktól.

Csütörtök délután a magyar vámosok még szakértők bevonásával vizsgálták a konténert.

A lap úgy tudja, hogy az ügyben érintett céggel szemben eddig sem a rendőrségen, sem a vámőrségen nem merült fel a drogkereskedelem gyanúja.

A rendőrök szerint az összesen 200 kilósra becsült kokainszállítmányt nem a magyar piacra szánták. Az is kétséges, hogy Magyarországon létezik-e olyan illegális működő labor vagy vállalkozás, amely képes lett volna a melaszból kivonni a kábítószert.

Európában az idén ez volt az ötödik, mázsányi kokaint tartalmazó kolumbiai konténer, amelynek az útját a hatóságok megkísérelték a tényleges megrendelőig, a drogkereskedőkig követni. A többi sorsáról nem tudni, ebben az esetben azonban kétséges, hogy a szállítmány alapján milyen eljárás indulhat és feltérképezhető lesz-e a nemzetközi bűnszervezet itteni lerakata - írja a Népszabadság.