Kitiltották a kamerákat az Országház folyosóiról

Vágólapra másolva!
A parlament házbizottsága kitiltotta a kamerákat az Országház folyosóiról. A döntés azután született, hogy a tv2 nemrég rejtett kamerás felvételeket mutatott be, amelyek tanúsága szerint több képviselő tiltott helyen dohányzott a Parlamentben. Szili Katalin házelnök szerint azonban nincs összefüggés a döntés és a tévéműsor között. A teremőrök már a fotósokat sem engedték dolgozni a folyosókon.
Vágólapra másolva!

A nem megengedett folyosói dohányzásról készült televíziós felvételek levetítése után került sor arra a döntésre, amelyben a parlament házbizottsága megtiltotta a kamerázást az épület folyosóin. Az összefüggést Szili Katalin házelnök határozottan tagadta egy hétfői sajtótájékoztatón. A döntést azzal indokolta, hogy "a Ház méltóságát meg kell őrizni".

A testület ezzel a döntéssel egy korábbi rendeletet elevenített fel, amelyet még a Orbán-kormány ideje alatt hoztak. Szili szerint ez nem sérti a demokráciát, mert az angol, francia és német országgyűléseken sem szabad bárhol felvételt készíteni. A házelnök tagadta, hogy összefüggés állna fenn a folyosói dohányzással, a tv2-t azonban külön levélben értesítették a felvételkészítés tilalmáról.

Szili elmondta, hogy azzal a kérdéssel fordultak az adatvédelmi ombudsmanhoz, hogy szabad-e rejtett kamerát használni a Parlament épületében. A házelnök szerint a házbizottság tagjai, a frakcióvezetők kérték, hogy ismét rendeljék el a korábban már lefektetett, de eddig be nem tartott szabályt.

A jelenlévő televíziós újságírók közül többen méltatlankodtak, mondván, "a kamera a tévéseknek olyan, mint a jegyzetfüzet vagy a mikrofon" az írott sajtó képviselőinek, ezért szerintük a rendelkezés diszkriminatív. Herényi Károly MDF-es frakcióvezető szerint a döntés nem diszkriminatív, mert a kijelölt helyeken továbbra is lehet kamerázni. "Ez csak annyiban különbözteti meg a tévéseket, amennyiben az írott sajtó különbözik az elektronikustól" - mondta az [origo]-nak.

Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő "szerencsétlennek tartja", hogy ezt a lépést egy olyan riport váltotta ki, amely a képviselők szabálytalanságaira hívta fel a figyelmet. Szerinte a döntésben "van logika", ugyanis "nem fűződik elemi közérdek ahhoz, hogy ebédelő képviselőkről készítsenek televíziós felvételt". Soltész István, az Országgyűlés főtitkára szerint "ha egy képviselő bemegy a vécére, kimegy a vécéből, az nem parlamenti hír".

A döntést több teremőr is úgy értelmezte, hogy mostantól fotózni sem szabad a folyosón. Az [origo] tudósítójának a teremőrök azt mondták, ezt az utasítást kapták a főnökeiktől. Miközben több fotóriporter is a a teremőrökkel vitatkozott, egy MSZP-s képviselő éppen a folyosón dohányzott.