A sportminisztérium felmentette a sportingatlanokért felelős Sportfolió Kht. vezérigazgatóját. A veszteségesen működő cég élére az ügyvezető mellé miniszteri megbízottat is kineveztek. A sporttárca néhány hét múlva pályázatot ír ki több sportingatlan értékesítésére.

Felmentették Papp Albertet, a sportingatlanokkal való gazdálkodásért felelős, a tulajdonos államot képviselő Sportfolió Kht. vezérigazgatóját. Helyét ügyvezetőként, ugyancsak szerdai hatállyal, Vass Károly sportszakmai és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes veszi át. A veszteségesen működő társaság élére Gyurcsány Ferenc, a sporttárca irányítója miniszteri megbízottat állított Király Gabriella személyében.

Mindezt a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumban lezajlott szerdai háttérbeszélgetésen közölte újságírókkal Benedek András, a GYISM közigazgatási államtitkára. Benedek közölte, hogy a minisztérium háttérintézményei közé tartozó Sportfolió Kht.-nál történő változás része a tárca tavaly megkezdett átalakításának, a korszerűsítéssel a sportszakmai célok érvényesítését, a hatékonyabb létesítményfejlesztést, a jobb ingatlanhasznosítást akarják elérni.

A feladat az, hogy lehetőleg már középtávon rentábilis legyen a Sportfolió, miközben változatlan cél, hogy az olimpiai felkészülést továbbra is maradéktalanul kiszolgálják. Tényként, egyúttal kritikaként említette, hogy a 2000 márciusában létrehozott társaságnál nagyon bonyolult belső gazdasági rendszer alakult ki. Ennél konkrétabb, és fontosabb az, hogy a kht. - miközben a tőkéje is fogyott - az elmúlt három évben 1 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel.

Néhány hét múlva írják ki azt az elidegenítési pályázatot, amelynek végeredményeként öt - mintegy 3,5-4 milliárd forint becsült összértékű, három budapesti és két vidéki - ingatlant akarnak értékesíteni. Olyan ingatlanokról van szó, amelyek nem stratégiai sportlétesítmények, s az olimpiai felkészülést sem befolyásolják, egyszersmind az eladásukból befolyó pénz az idei bevételként realizálni akart összeget együttesen meghaladja.