A kis pártok nem fizettetnek büntetést képviselőikkel

Valamennyi parlamenti frakció szabályzata rögzíti, hogy a szavazásról elkéső, illetve a frakciófegyelmet megsértő képviselőknek büntetést kell fizetniük. Az MSZP és a Fidesz ebben a ciklusban is szabott ki büntetést, míg az MDF és az SZDSZ nem. Pető Iván, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke közölte: történtek ugyan szabálysértések, de senki sem tartotta fontosnak büntetés kiszabását.

Pénzgyűjtést kezdeményezett az SZDSZ belső ellenzéke annak a három képviselőnek - Béki Gabriellának, Fodor Gábornak és Gusztos Péternek - a megsegítésére, akik a múlt héten nemmel szavaztak a PSZÁF-törvényre, és ezért pénzbüntetést kaphatnak a frakciótól - írta a Népszabadság. A frakciószabályzat értelmében ilyen esetben 20 ezer, a visszaesőknél 40 ezer forint a pénzbüntetés.

 

Pető Iván, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese, az Országos Tanács elnöke az [origo]-nak elmondta: a ciklus elején vezették be a büntetés kiszabását, korábban ezzel a módszerrel nem éltek. Az új szabályt viszont bevezetése óta nem is alkalmazták, így az említett három képviselőnek sem kell fizetnie. "A szabályok azért vannak, hogy fegyelmező erejük legyen" - mondta Pető. Hozzátette: elvileg a kiszavazás automatikusan pénzbüntetést von maga után, nincs olyan testület a frakcióban, amely döntene a pénzbírság kiszabásáról. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy még senki sem kezdeményezte büntetés kiszabását.

 

"Elenyésző a szabálysértések száma a frakcióban. A mostani talán az első, hogy egységes szavazásban állapodtunk meg, és azt három képviselő nem tartotta be" - mondta a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: ez esetben sem tartották ugyanakkor indokoltnak a pénzbírság kiszabását.

 

A többi frakcióban régebb óta, és következetesebben működik a bírságolás, mint az SZDSZ-nél. Igaz, az MDF-nél sem büntettek meg senkit ebben a ciklusban. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az [origo] kérdésére azt sem volt hajlandó elárulni, hogy mely esetekben mekkora összegű pénzbírságot szabhatnak ki a frakciószabályzat értelmében. Herényi arra hivatkozott, hogy ez a párt magánügye.

 

A Fideszben volt olyan képviselő, akinek ebben a ciklusban azért kellett pénzbüntetést fizetnie, mert sokszor távol maradt a szavazáskor - mondta az [origo]-nak Halász János, a legnagyobb ellenzéki frakció szóvivője. A Fideszben az összes szavazás 10-20 százalékának elmulasztása esetén 10-től 30 ezer forintig terjedő bírság jár. Halász szerint a kiszavazás náluk nem jellemző. (A legemlékezetesebb eset Simicskó Istváné volt, aki egy évvel ezelőtt egyedüliként nemmel szavazott az EU-csatlakozásra. Ezt követően minden tisztségéről lemondott.) A Fideszben a büntetést karitatív célú alapítványnak kell befizetni.

 

A legszigorúbb bírság az MSZP-nél van, ahol 50-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetik azokat, akik igazolatlanul távol maradnak bármilyen szavazástól. Varju László, a párt frakcióigazgatója az [origo]-nak elmondta: tavaly két alkalommal fordult elő, hogy egy-egy képviselő forgalmi dugóra hivatkozva elkésett, és ezt igazolatlan távolmaradásnak minősítette a frakció. Mindketten 50 ezer forintos pénzbírságot fizettek. Varju ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a frakcióval ellentétes szavazást nem büntetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK