Vikidál beismerte, hogy ügynök volt

Egy tavaly megjelent könyv (Fonyódi Péter: Beatkorszak a pártállamban) függelékében számos, Dalos fedőnevű titkos megbízott (tmb.) jelentését közzétették. Az, hogy kit takar a Dalos fedőnév, a könyvből, illetve a jelentésekből nem derül ki, csupán egy jelentésben leírt elszólásból következtethető, hogy "Dalos" a Dinamit együttes tagja, amikor méltatlankodott a tartótisztjének, hogy az ő együttesének a koncertjét sem engedélyezték négy másik együttes miatt. Most már tudni lehet, hogy "Dalos" a Dinamit énekese, Vikidál Gyula volt.

A tmb. elvi meggyőződésből jelentett

A titkos megbízott a Történeti Hivatal definíciója szerint az elhárításnak az a tagja, aki elvi meggyőződésből működött együtt az állambiztonságiakkal. A tartótiszt a   jelentésekben megbízhatónak minősítette "Dalost". "Dalos" és a tartótiszt általában egy nyilvános helyen találkoztak, ahol "Dalos" szóban jelentett. A tartótiszt pedig a beszélgetés alapján készítette jelentéseit.

A könyv függelékében tíz jelentés (elsősorban beategyüttesekkel kapcsolatos) is található, amelyeket "Dalos" révén készítettek, de Szőnyei Tamás szerint (aki könyvet ír a korszakról) ötven felettire teszi a "Dalos" által súgott jelentések számát. "Dalos" az együttműködést 1981-ben kezdte, az utolsó jelentése pedig 1986-ból való a levéltári adatok szerint.

"Miért kapnak fellépési lehetőségeket az alternatívok?"

"Dalos" az egyik jelentés szerint azt kapta feladatul, hogy koncertjeik során vizsgálja a vele egy műsorban tevékenykedő együttesek tevékenységét, politikai megnyilvánulásait. Ennek alapján jelentett olyan alternatív együttesekről is, mint a Vágtázó Halottkémek, URH, Kontroll Csoport, Balaton, Neurotic. Ennek alapján a tartótiszt azt írta az értékelés rovatba: "operatív szempontból figyelmet érdemel az a tény, hogy hogy ezek az engedéllyel nem rendelkező együttesek már egy éve az állambiztonság látókörében vannak, és ennek ellenére egyre több helyen kapnak fellépési lehetőséget", ráadásul "ezek az együttesek 'balhés' magatartásukkal akarják magukkal ragadni a közönséget".

Erdős Péter saját zsebre dolgozott

Egy másik jelentésből az derül ki, legalábbis az állambiztonsági tiszt arra a következtetésre jutott, hogy az NSZK-ban tartott Magyar Kulturális Napokon fellépő együtteseknek nem fizette ki a teljes napidíjat a küldöttségvezető Erdős Péter, hanem saját céljaira fordította az így nála maradó összeget. A jelentés azonban nem tér ki arra, hogy bármit is kezdtek volna ezzel az információval (feljelentés, nyomozás), és arról sem tudni, hogy ennek az állítólagos sikkasztásnak bármilyen következménye lett volna a magyar könnyűzene akkori kiskirályára nézve.

Nagy Feró "jó anyagi körülmények között van"

Több jelentés is foglalkozik Nagy Feróval (a jelentésekben Nagy Ferenc). "Dalos" többek között arról is beszámol, hogy Nagy Feró "jó anyagi körülmények között van", saját gépkocsit is vásárolt. 1985-ben a tartótiszt megállapította, hogy Nagy Feró "magatartásában pozitív irányú változások tapasztalhatók". Intézkedett is, hogy  Nagy Feró kikerüljön a nyilvántartásból.

"Dalos" jelentett a KFT együttesről is, meg kellett figyelnie az Omegát és sleppjét egy koncertsorozat alkalmából. Feladatul kapta többek között, hogy kísérje figyelemmel az István, a király című rockopera szereplőit és a közreműködők közönségtalálkozóit.

"Dalos eredményes tevékenységet végzett"

"Dalos" munkáját a következőképpen értékelték az állambiztonságiak: "'Dalos' fn. tmb. beszervezése utáni időszakban a kulturális területen elhelyezkedő ellenséges tevékenységet kifejtő személyek, csoportok ellenőrzését végezte. Eredményes tevékenységet végzett bizalmas nyomozásokban, előzetes ellenőrzésekben, "F" dossziés személyek ellenőrzésében, jelöltek tanulmányozásában. Jelentéseinek többsége operatív szempontból értékesek, párhuzamos hálózatok útján ellenőrzöttek voltak. Több olyan személyről, csoportról jelentett, akik operatív szempontból a jövőben mint ellenséges személyek felmerülhetnek."

KAPCSOLÓDÓ CIKK