Törvénymódosítást kezdeményez a Fidesz annak érdekében, hogy szigorodjon a reklámtilalom az oktatási intézményekben. A Fidesz kezdeményezésének oka: az oktatási tárca azon javaslata, hogy az iskolai szekrények költségeit reklámozó cégek fedezzék, a reklámfelületért cserébe.

Törvénymódosítást kezdeményez a Fidesz annak érdekében, hogy erősödjön az oktatási intézményekben s reklámtevékenység tilalma, mert a szakminisztérium ezzel ellentétes koncepciót dolgozott ki - jelentette ki csütörtökön Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke elmondta: a törvénymódosítást az Oktatási Minisztérium azon ötlete miatt kezdeményzi a Fidesz, melynek értelmében a pénzszűkében lévő iskolákban a szükséges szekrényeket reklámozó cégek biztosítsák, a reklámfelületért cserébe. A koncepció szerint a tárca közvetítőként működne, összehozná a iskolákat és a reklámozni kívánó cégeket.

Pokorni szerint a fogyasztásra ösztökélő reklám az iskolákban nem elfogadható, mert a tankötelezettség miatt kikerülhetetlen és kontrollálhatatlan a gyermek és a szülő számára. A fideszes politikus elmondta: a jelenlegi szabályozás szerint, amelyet az Orbán-kormány ideje alatt fogadtak el, az általános iskolákban egyáltalán nem lehet reklámtevékenységet végezni, a középiskolákban viszont ezt az igazgató mérlegelésére bízzák.

A Fidesz javaslata nem venné ki a döntést az igazgatók kezéből, hanem egy olyan, pedagógusokból, szülőkből és reklámszakemberekből álló tanácsadó testületet hozna létre, amely segítené az intézményvezetőket annak megítélésében, hogy mi számít társadalmi, illetve gazdasági reklámnak - közölte Pokorni.