Ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda a hétvégén interneten megjelentetett ügynöklista ügyében. Eddig két listán szereplő tett büntetőfeljelentést, amiért nevük szerepelt azon a listán, amelyet állítólag Németh Miklós adott át utódjának, Antall József miniszterelnöknek. 

Visszaélés személyes adatokkal megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda a hét végén nyilvánosságra került ügynöklista ügyében - közölte az MTI-vel a szervezet szóvivője, Horváczy Emese. A Nemzeti Nyomozó Iroda saját hatáskörében rendelt el még hétfőn nyomozást, ismeretlen tettes ellen.

A hét végén egy ingyenes internetes tárhelyen elhelyeztek egy 219 nevet tartalmazó, állítólag a rendszerváltás idején készült "ügynöklistát". Vasárnap délután Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére közölte: egyelőre nem érkezett a rendőrséghez feljelentés a lista miatt, de ha érkezik, akkor azt érdemben meg fogják vizsgálni. Megjegyezte: a listán olyan különleges, személyes adatok szerepelnek, amelyeket az adatvédelmi törvény véd, így nyilvánosságra hozataluk adatvédelmi szempontból aggályos lehet.

Azóta két katolikus egyházi személy is büntetőeljárást kezdeményezett, mert nevük szerepel az ügynöklistán.

Az anonim, ingyenes tárhelyen közölt lista bevezető- és kísérőszövegének végén a "Szakértő '90" aláírás szerepel. A dokumentum publikálója azt állítja, hiteles forrásból jutott az öt csoportra osztott névsorhoz, amely véleménye szerint "több mint valószínű", hogy azonos a Németh Miklós által készíttetett és a hivatalba lépő Antall Józsefnek átadott ügynöklistákkal, illetve annak a "nyers változata". 

A 17 lapból álló anyag valójában öt egymástól elkülönülő lista, amely a rendszerváltás előtt az országos sajtó, a kulturális és a művészeti élet, a helyi lapkiadás területén dolgozókból, a pártok és politikai szervezetek és a történelmi egyházak képviselőinek köréből áll. A listákon összesen 219 név és a személyazonosság megállapításához szükséges adat (születési hely, év és anyja neve) szerepel.