A mérgező gyerekjátékokat kitiltja az EU

Vágólapra másolva!
Az egészségre veszélyes gyerekjátékok és gyerekgondozási cikkek ellen lép fel az új uniós irányelv, amely egyes termékek előállításánál korlátozza a felhasználható műanyagfajtákat - írja a Népszabadság. Néha még cumik is készülnek a káros anyagokból, tavaly a hazánkban bevizsgált gyerekjátékok több mint kilencven százaléka bizonyult veszélyesnek.
Vágólapra másolva!

Sok gyerekeknek szánt játék tartalmazhat az egészségre káros ftálsav-észtert. Pedig a lágy PVC-k gyártói gyakran használják e vegyületcsoportot, mert a termék így lesz puha és hajlékony. Ezért szigorította meg az Európai Unió a veszélyes anyagok felhasználását szabályozó irányelvet, amelyet a tagországoknak legkésőbb júliusig kell átvenniük, és jövő januártól kötelezően alkalmazniuk.

A magyarországi PVC-játék-gyártóknak így nemsokára a szigorított szabályozáshoz kell alkalmazkodniuk. Volt olyan cég, amely az EU-belépés után megszüntette a gyártást - mondta Csonkáné Kojnok Magdolna, a jelenleg is számos gyermekjátékot bevizsgáló Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezető főtanácsosa.

Nemcsak játékok, hanem néha még cumik is készülnek PVC-ből, ezekben a megengedettnél jóval több ftálsav-észtert találtak a magyarországi fogyasztóvédő szervek. Általában a 100 forintos vagy kínai üzletekben kapható, márkanév nélküli cumik tartalmazták a káros anyagot.

Az EU-irányelv nemcsak a játékokra, hanem a gyermekgondozási cikkekre is vonatkozik, így a járókákra, a pelenkázóasztalokra és műanyag tálkákra. A legújabb változat szerint háromféle ftálsavat tilos lesz 0,1 százalékosnál nagyobb koncentrációban használni a játékokban és gyermekápolási cikkekben. Másik három ftálsavat pedig korlátoznak olyan termékekben, amelyeket a gyermekek a szájukba vehetnek.

Mivel ezeknek a termékeknek a többsége külföldről érkezik, a piacfelügyeleti hatóságok együttműködnek a vámszervekkel, hogy azok már a határon lekapcsolják a gyanús szállítmányokat, amelyeket aztán a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség megvizsgál.

A súlyos kockázatú termékek kerülnek be a Rapex nevű uniós adatbázisba, amely tartalmazza az Európai Unió bármely tagállamában felbukkanó veszélyes vagy a jogszabályokban támasztott feltételeknek nem megfelelő termékekre vonatkozó adatokat. Tavaly Magyarország tette a legtöbb, szám szerint 122 bejelentést, hazánkban közel hatvanféle játékot vizsgáltak laboratóriumban, és ezek több mint kilencven százaléka bizonyult veszélyesnek.