A tévévita boríthatta a kutatók jóslatait

Vágólapra másolva!
A Tárki szociológusa szerint túlbecslésnek hihették az MDF feltörését mutató eredményeket a közvélemény-kutatók, ezért jósolta csaknem mindegyikük, hogy Dávid Ibolya pártja nem jut be a parlamentbe. A Medián kutatásvezetője a viták hatásával és a taktikai szavazással magyarázza, hogy az előrejelzések nem bizonyultak pontosnak. A Capital Research igazgatója az MDF-szavazók politikaellenességből fakadó bizonytalanságra, a Századvég munkatársa pedig a rejtőzködőkre hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Ahogy a négy évvel ezelőtti választásokkor, az utolsó közvélemény-kutatási adatok most sem jelezték előre pontosan a szavazás első fordulójának eredményeit. A felmérések legjobban az MDF-et illetően trafáltak mellé: a párt táborát 5 százalék, a parlamentbe jutási küszöb alá becsülték, Dávid Ibolyáék viszont végül az összes listás voks 5,04 százalékát szerezték meg.

"Tény, hogy az MDF jött föl, mint a talajvíz, de előtte sok-sok hónapon keresztül sehol sem volt" - kommentálta a történteket az [origo]-nak Sík Endre, a Tárki szociológusa. Szerinte ez lehet az MDF-re vonatkozó borús jóslatok oka, a közvélemény-kutatók a korábbi tapasztalataik alapján azt hihették, hogy most csak túlbecsülték a párt támogatottságát.

A Tárki exit pollja egyébként Fidesz-győzelmet jósolt. Úgy becsülték, hogy a nagyobbik ellenzéki párt 45, az MSZP 43, az SZDSZ 6 százalékot szerez, az MDF pedig 4 százalékkal nem jut be a parlamentbe.

A Medián álláspontja szerint az exit poll - amikor a választás napján kérdezik a szavazókörből távozókat - nem igazán jó módszer, ezért nem is végeztek ilyen kutatást. "Az az előnye megvan, hogy azokat kérdezik meg, akik valóban elmentek szavazni, viszont a mintavételt nem lehet jól megcsinálni" - mondta az [origo]-nak Karácsony Gergely, a Medián Közvélemény-kutató Intézet kutatásvezetője.

Exit poll helyett a Medián pénteken és szombaton készített kutatást viszonylag nagy mintán. "Nagyon nagy szórás volt a közvélemény-kutatók közt, a Mediánét közepesen jó becslésnek nevezném" - állapította meg a kutatásvezető.

Taktikai átszavazás és hatásos vita

Karácsony szerint az előrejelzés pontatlanságát részben a taktikai szavazás okozta. Sokan az utolsó pillanatban inkább az SZDSZ-re szavaztak az MSZP helyett, ők szombaton még a szocialista tábor erősítőinek mondták magukat.

A Medián kutatásvezetője úgy látja, az MDF-szavazóinak egy része is az MSZP-től pártolt át vasárnap. "Az MDF tábora nagyon hasonlít a négy évvel ezelőtti Centrum táborához, nem feltétlenül voltak ők jobboldali szavazók" - magyarázta az [origo]-nak Karácsony, aki szerint az MDF felfutása jórészt a négypárti vitának volt köszönhető, amit a legjobban Dávid Ibolya tudott kihasználni. A Medián felmérése szerint az MSZP-nek 46, a Fidesznek 41 százalékot kellett volna szereznie. Az SZDSZ-nek 5,5, az MDF-nek 4,5 százalékot jósoltak.

A Tárki és a Medián összességében elégedett a két nagy pártra vonatkozó becsléseikkel. "Ami a nagyokat illeti, ott mindenki szocialista előnyt mondott, és az is lett" - jelentette ki Sík Endre, aki az eltérésekért "a jó öreg statisztikai hibát" okolja. Karácsony szerint a kormánypárti-ellenzéki arányt viszonylag jól becsülte meg a Medián.

Ingadoztak a politikából kiábrándult MDF-szavazók

Fotó: Hajdú D. András
Dávid Ibolya az eredmény bejelentésekor

"Az MSZP-t magasabbra mértük, az SZDSZ-t meg kicsit alacsonyabbra. Ennek az lehet az oka, hogy még több taktikai átszavazás keletkezett, mint amennyire számítottunk" - nyilatkozta az [origo]-nak Kincses Péter, a Capital Research igazgatója.

A Capital Research március végén elsőként jósolta a parlamentbe jutási küszöb fölé az MDF-et egy 1200 fős reprezentatív felmérés alapján. Április 7-i kutatásukban viszont csak 4,1 százaléknyi szavazatot becsültek a Magyar Demokrata Fórumnak.

Kincses abban látja az ingadozás okát, hogy az összes párt közül az MDF táborában a leggyengébb a kötődés a kiszemelt párthoz. Emiatt bizonytalan, hogy elég elszántak-e ahhoz, hogy elmenjenek szavazni. Az MDF azokat szólítja meg, akik szerint a két nagy párt uralja nagyon erősen a politikai életet, és ez így nem jó. Csakhogy azoknak a szavazóknak, akik fogékonyak erre a gondolatra, az egész politikából van elegük, ezért ingadozik Kincses szerint a választási hajlandóságuk.

A rejtőzködőkön is sok múlhatott

A Fidesz-győzelmet jósoló Századvégtől Gazsó Tibor kutatási igazgató azzal magyarázta a Forsense közvélemény-kutató céggel végzett exit poll felmérésük pontatlanságát, hogy Budapesten 30 százalék felett volt a válaszmegtagadók aránya, a rejtőzködőknél pedig az MSZP-szavazók voltak többségben. A Századvég egyébként meglehetősen pontos becslést közölt a kis pártokra vonatkozóan: az MDF-nek 5, az SZDSZ-nek 6,4 százalékot jósolt.

A közvélemény-kutatók a részvételi arányt is alábecsülték. "Ez történt négy évvel ezelőtt is, csak akkor még nagyobb volt a különbség. Nincs szépítenivalónk, vonjuk le a következtetést: ezt szakmailag is nehezebb megbecsülni, mivel nem véleményről van szó, hanem viselkedésről, és ezekre sokkal jobban hatnak a nem mérhető, eseti dolgok" - mondta az [origo]-nak a Tárki szociológusa.

Janecskó Kata