Vágólapra másolva!
A nyugati hatalmak 1956-ban játszott ellentmondásos szerepét is hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök az Európai Parlamentben mondott ünnepi beszédében. Sólyom a hétfői budapesti utcai zavargásokról nem tett említést az egyébként három nyelven - angolul, németül és magyarul - elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

Elsősorban nemzetközi szempontból beszélt az 1956-os forradalomról és a szabadságharcról Sólyom László köztársasági elnök szerdán délben az Európai Parlament strasbourgi ülésén. A magyar államfő megjegyezte, hogy a nyugati hatalmak ellentmondásosan viszonyultak a magyar eseményekhez.

Sem az amerikai, sem a francia, sem a brit kormány nem szándékozott beavatkozni - ezt egyértelművé is tették a szovjet vezetők számára - mondta Sólyom László. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a nyugati hatalmak hagyták, hogy a magyar kormány elszigetelt legyen, ne kapja meg a megfelelő információkat, miközben a népet és a szabadságharcosokat az általuk fenntartott rádióállomások abban a hitben ringatták, hogy felszabadító segítség érkezik Nyugatról.

Köszönetet mondott viszont Ausztriának és Németországnak, amiért befogadták és segítették a szabadságharc bukása után Magyarországot elhagyó embereket. Beszédének első részét angolul mondta el, ekkor azonban németre váltott. Végül magyarul fejezte be, egy Ottlik Géza-idézettel, amely azt írta le, milyen érzés uralkodott a forradalmárok és szabadságharcosok körében. Bár néhány képviselő láthatóan unatkozott a beszéd alatt, amikor Sólyom László befejezte, felállva tapsolták meg az európai parlamenti képviselők.

Sólyom nem tett említést a hétfői budapesti erőszakos történésekről. Magyar újságíróknak ugyanakkor később azt nyilatkozta, a külföldi vendégek mind azzal a benyomással távoztak, hogy méltó és szép ünnepség részesei lehettek. Szerinte ki kell emelni, hogy régóta most először az operai díszünnepségen ott volt minden politikai erő. "Tehát azt szeretném mondani, hogy nem maradhat meg csak a rossz, mert nagyon sok pozitívum volt az 1956-os évfordulóban" - mondta az államfő, aki kérdésekre nem kívánt válaszolni, így nem lehetett megtudni, mit gondol a hétfői budapesti erőszakos eseményekről.