Nincs már az árvíz miatt megközelíthetetlen település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Péntek reggeltől már az utolsó, eddig körbezárt faluba is be lehet jutni közúton, a legtöbb folyón már levonulóban van az árhullám.

Csütörtök estétől Hernádszentandrásra, péntektől pedig Kiskinizsre is be lehet menni közúton, ez pedig azt jelenti, a Hernád árvize miatt az eddig elzárt települések ismét elérhetők - közölte a Magyar Közút Kht. megyei ügyeletese, Sajgó Tamás.

Ugyanakkor több közút egy-egy, hosszabb-rövidebb szakasza vízátfolyás miatt továbbra is járhatatlan. Nem lehet közlekedni a Sajólád-Bőcs, a Muhi-Köröm, a Köröm-Girincs és a Tiszaújváros-Kesznyéten közötti út egyes részein, valamint Ároktőn, a komphoz vezető úton.

A Hernád vízszintje az országhatár térségében, Hidasnémetinél a szerdai tetőzés óta 280 centimétert csökkent, az alsó szakaszon Gesztelynél 91 centiméterrel kevesebbet mutat a vízmérce, mint a csütörtöki tetőzéskor - közölte a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szóvivője.A Sajón is folyamatos az apadás, a készültségi fokozatot másodfokúra mérsékelte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - mondta Csont Csaba.

A Sajó és Hernád árvize miatt a Tisza egyébként is magas vízállása tovább emelkedett, ezért Tokaj alatt Sarudig másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Megnyitották a Hernád töltését a Gönci- és a Garadna-patakok mentén, így vezetik vissza a földeken megrekedt vizet a mederbe - tette hozzá a szóvivő.

Levonulóban az árhullám a Tisza felső szakaszáról is, a folyó szabolcsi részén Tiszabercelnél 719 centiméteren tetőzött az ár és megindult az apadás - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője pénteken. Megkezdődött az apadás a Krasznán is, ahol Kocsordnál 580 centiméteres a vízszint - mondta Dajka István.