Az MSZP szerint egy nap alatt kiküszöbölhető a csorba, ha alkotmányellenesnek találják a felsőoktatási törvénynek - többek között a tandíj bevezetését is tartalmazó - módosításait. A köztársasági elnök szerdán küldte meg a törvényt az Alkotmánybíróságnak. Az államfő nem a tandíjat, hanem a gazdasági tanácsok túlzott vétójogát kifogásolta, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája mégis abban bízik, hogy a kormány átgondolja a tandíjjal kapcsolatos terveit.

A tandíj jövő évi bevezetésére  is hatással lehet, hogy késik a felsőoktatási törvény módosításainak kihirdetése. Sólyom László köztársasági elnök ugyanis szerdán az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult a parlament által elfogadott módosítások miatt.

Az államfő nem a felsőoktatási részhozzájárulás, vagyis a tandíj bevezetését kifogásolta, amit ugyancsak tartalmaz a módosítás, hanem azt, hogy a gazdasági tanácsok túlzott vétójoga korlátozhatja a felsőoktatási intézmények autonómiáját. A gazdasági tanácsok ugyanis megakadályozhatnák a fejlesztési tervek jóváhagyását, valamint az egyetemi költségvetés elfogadását is.

A törvény kihirdetésének késlekedése azért jelent problémát a tandíj szempontjából, mert a jövő évi felvételi tájékoztatónak már tartalmaznia kell a tandíjjal kapcsolatos információkat, ennek nyomtatását azonban már az év végén megkezdik. Így, ha az Alkotmánybíróság megsemmisíti a tandíjat is tartalmazó passzust, problémás lehet a kiadvány összeállítása.

Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a testület sürgősséggel tárgyalja az államfő beadványát, ez azonban csak augusztus 20. után kezdődhet meg, mivel addig ítélkezési szünet van. Az ítélet megszületése viszont ezt követően csak hónapok múlva várható. Sereg hozzátette: az AB valószínűleg figyelembe veszi azt, hogy a törvény minél előbb érvénybe tudjon lépni, ítélethozási határidő azonban nincs.

Tatai-Tóth András, az MSZP országgyűlési képviselője szerint a késedelem nem veszélyezteti a tandíj bevezetését. A szocialista politikus elmondta: ha az AB kifogást emel a gazdasági tanácsokkal kapcsolatban, az erre vonatkozó módosító indítványt ősszel, akár egy nap alatt is el tudja fogadni az Országgyűlés. A határidőt - a szeptembertől egyetemre járók nagy részének másodévben már tandíjat kell fizetnie - így mindenképpen tudja tartani a kormány - tette hozzá Tatai-Tóth.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) abban bízik, hogy a késedelem miatt a kormány átgondolja a tandíjjal kapcsolatos terveit, ennek bevezetését ugyanis ellenzi a diák érdekképviselet. Nagy Zoltán, a HÖOK alelnöke elmondta: ennek ellenére továbbra is folynak az őszre tervezett tandíj ellenes demonstráció-sorozat előkészületei. Nagy hozzátette: szeptemberben két héten keresztül, több helyszínre is terveznek tüntetéseket, például a Kossuth térre, valamint számos vidéki egyetemi városba is.

Szabó András