Védi társait a százszázalékos képviselő

Vágólapra másolva!
Összesen egy olyan képviselő van, aki a  parlament őszi ülésszakának összes szavazásán részt vett - derül ki az Országgyűlés adataiból. A legszorgalmasabb szavazó, az MSZP-s Rózsa Endre szerint ugyanakkor az is becsületesen végezte feladatait, aki csak a szavazások 30 százalékán nyomott gombot.
Vágólapra másolva!

Nem kifejezetten büszke 100 százalékos teljesítményére, de célnak tartja a jó részvételi arányt Rózsa Endre, az egyetlen képviselő, aki minden szavazáson részt vett a parlament őszi ülésszakán. Az MSZP-s politikus szerint minden képviselőnek törekednie kell arra, hogy ott legyen a lehető legtöbb szavazáson, de hangsúlyozta azt is, hogy mindenkinek közbejöhetnek halaszthatatlan programok.

"Előfordult, hogy nekem is máshol kellett volna lennem a szavazás idején, de én akkor megkértem egy képviselőtársamat, hogy helyettesítsen a találkozón, és így el tudtam menni szavazni" - magyarázta saját eredményét. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem a szavazáson való részvétel a képviselői munka egyetlen mutatója: mint mondta, ő is nagyobb eredménynek tartja politikusi munkáját, mint a hiányzásmentes félévet.

Az őszi ülésszakon a 386 képviselő között Rózsán kívül is sokan voltak ott majdnem minden döntésnél, akadt azonban olyan is, aki csak a szavazások 30-40 százalékánál nyomott gombot. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 78, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig 68 százalékot teljesített, de mindkettejüket alulmúlta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki a szavazások harmadán sem volt bent.

Arányaiban az MSZP képviselőcsoportjából hiányoztak a legkevesebben: a 190 szocialista közül 133 képviselő ott volt a szavazások több mint 95 százalékán. Ugyanilyen részvételt a Fidesz-frakcióban 141 főből csak 24 teljesített, míg az MDF politikusai közül mindenki többet hiányzott a szavazások 5 százalékánál.

A 100 százalékos Rózsa Endre mégis védelmébe vette a sokat hiányzó képviselőket, akik szerinte szintén "becsülettel végzik a munkájukat". Az MSZP-s képviselő felháborítónak hogy mostanában egyre jobban terjednek az ezzel ellentétes vélemények, amelyek aláássák a politikusok tekintélyét, és azt hangoztatják, hogy a képviselők nem dolgoznak rendesen.

Hiányozni pedig nem is tudnak akármikor, mivel - mint azt Szili Katalin házelnök az MTI-nek elmondta - a távolmaradást egy 1990 óta bevett szokás alapján igazolni kell a frakcióvezetőnél. Az Országgyűlés elnöke ugyanakkor hozzátette, hogy ez "merő formaság", hiszen a képviselők tevékenysége nagyon széles körű, sokféle indokkal igazolhatják, miért nem voltak ott a szavazáson.