A II. kerület mindet megtesz annak érdekében, hogy ne zárják be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet - jelentette be a kerület fideszes polgármestere. A múlt héten ugyanis a kórházfenntartókból álló tanácskozáson felmerült az intézmény bezárása. Lehetséges, hogy a javaslatot az ágyszámcsökkentések során figyelembe veszi az egészségügyi tárca.

Kedden Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere, hétfőn pedig Nagy Zoltán, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) főigazgatója tiltakozott a Lipótként is emlegetett intézmény tervezett bezárása ellen. A tiltakozás oka, hogy a Közép-Magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (RET) múlt héten megvitatott egy olyan javaslatot is, amely egyáltalán nem osztott volna ágyakat az OPNI-nak. A fővárost is magában foglaló régióban található kórházak fenntartóiból álló RET a múlt pénteki ülésén végül nem hozott semmilyen döntést.

Az Egészségügyi Minisztérium január 8-án tette közzé azokat az ajánlásait, amelyek kórházakra lebontva azt tartalmazzák, hogy az egyes intézmények hány ággyal működhetnek a jövőben. Ebben az OPNI-nak 150 ággyal kevesebbet, 704-et javasolt a miniszter. A döntés azonban nem volt végleges, azokat január 28-ig módosíthatta volna a RET. Ez azonban több régióhoz hasonlóan a közép-magyarországiban sem történt meg. Így az ágyszámok csökkentésről szóló döntés visszakerült ez egészségügyi tárcához.

Az Egészségügyi Minisztériumban az [origo]-nak azt mondták: megvárják, amíg az önkormányzatok véleményzik a RET döntését, a válasz csak ezután érkezik meg a tárcához, a miniszternek innentől kezdve 8 napja van arra, hogy döntést hozzon. Ez legkorábban február végére, március elejére várható. Horváth Ágnes, a tárca államtitkára ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: abban az esetben is változhat a minisztérium eredeti javaslata, ha a RET olvasatlanul küldi vissza a miniszteri koncepciót.

A II. kerületi polgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta: ha az intézményt bezárják, évtizedes, magas színvonalú munka szűnik meg, és kórházi dolgozók maradnak munka nélkül. Hozzátette: a kerület mindent megtesz azért, hogy az ellátás megmaradjon a jelenlegi helyen, és ellenállnak mindenfajta telekspekulációs kísérletnek. A politikus ezzel arra utalt, hogy az OPNI átalakításáról a tárca által kidolgozott és az intézetnek megküldött négy tervezet közül kettő számolt azzal, hogy teljesen kiürülne a Lipót. Ezen variációk szerint az intézet nagy része a MÁV-kórházba települne át.

Az OPNI főigazgatója elmondta: az intézmény vezetése elégedett lenne a miniszter által javasolt 704 ággyal. A professzor hozzátette: az intézmény szétdarabolása, a betegek átirányítása más intézményekbe csökkenteni a kezelések eredményességét. Nagy szerint ez veszélyeztetné az észak-budai neurológiai és stroke-ellátást, továbbá több mint hétszázezer lakos pszichiátriai ellátását. A főigazgató elismerte, hogy a kórházi épület rossz állapotban van, de privát tőkével rendbe lehet hozni, valamint az intézmény vezetésének vannak a jövőre nézve előremutató stratégiái.

[origo]/MTI