Szemérmesen nyúlják a magyar EU-pénzeket

Vágólapra másolva!
Naponta dobnak fel nyerteseket uniós pályázati pénzek állítólagos lenyúlása miatt az e célra indított anti-lop portálon, s van is eredménye a bejelentéseknek. 508,8 millió EU-s támogatásból származó forintot fizettek ki eddig a hatóságok olyan pályázatok kapcsán, ahol most szabálytalanság miatt vizsgálódnak, és eddig 95 milliót sikerült visszaszerezni. Bár a több mint félmilliárd komoly összeg, jóval elmaradunk vele az európai átlagtól.
Vágólapra másolva!

Kétszázhat olyan bejelentés érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által indított anti-lop oldalra, amelyben valaki európai uniós pályázati pénzek gyanús felhasználására hívja fel a hatóságok figyelmét. Az oldalt nemrég indították, naponta újabb és újabb ügyek kerülnek ezúton az illetékesek asztalára. Bár a bejelentések kétharmada komolytalan, a nyomozás, valamint a hatóságok ellenőrzései összességében milliárdos nagyságrendű projekteknél derítettek fényt szabálytalanságokra.

A 2006 negyedik negyedéve és 2007 harmadik negyedéve közötti időszakban 116,6 milliárd forint volt "a szabálytalansággal érintett projektek teljes összege" - közölte az OLAF Koordinációs Iroda az [origo]-val. Ez az a magyar szervezet, amely az Európai Csalásellenes Hivatalnak (OLAF) köteles továbbítani az NFÜ-től kapott adatokat. Az irodavezető Fazekas Anikó alezredes szerint a szabálytalansággal érintett összeg ebből csaknem 2 milliárd forint, amiből eddig 508,8 milliót fizetett ki az NFÜ a pályázóknak.

Fontos - mondta többször Fazekas -, hogy a "szabálytalansággal érintett" megfogalmazás nem feltétlenül jelent szándékosságot, pláne nem bűncselekményt. Ebben a kategóriában egyszerre vannak benne azok a pályázatok is, ahol csupán adminisztrációs hiba történt, és azok, amelyekbe eleve csalási szándékkal fogtak bele.

Szinte minden területen akadnak szabálytalanságok. Az NFÜ szerint a bejelentések egyaránt utalnak közlekedési, környezetvédelmi, városfejlesztési, turisztikai pályázatok "szabálytalan megvalósulására".

"Ahol ennyi pénzről van szó..."

"Az ellenőrzési rendszerek hatékonyan működnek" - állítja Fazekas Anikó, aki szerint "nagyon hamar kibukik" a szabálytalanság. Amennyiben a lehívott összes pénz nagyságához viszonyítjuk az 508,8 milliót, valóban csak töredékről beszélhetünk. Ez a félmilliárd forint ugyanis a 2007-ben kifizetett összeg körülbelül 0,2 százaléka. Ez az arány lényegesen jobb az európai átlagnál. Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv, a kohéziós alap és Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból tavaly 260 milliárdot utaltak ki pályázóknak.

Az OLAF felmérése szerint az EU-ban a pénzek mintegy 1,5 százalékával kapcsolatban merül fel valamilyen szabálytalanság, 1 százalék alatt van a korrupciós vagy más bűncselekmények által érintett pénzek aránya. "Ahol ennyi pénzről van szó, ott a bűnözők is rámozdulnak, ezt egyik ország sem tudta kikerülni" - nyilatkozta erről nemrég a Figyelőnek Bajnai Gordon fejlesztési miniszter.

"Van, hogy későn, a kifizetés után derül fény valamilyen szabálytalanságra. Itt se feltétlenül történt bűncselekmény, ráadásul van mód az utólagos visszavételre" - mondta Fazekas Anikó arról, hogyan fizethettek ki több mint félmilliárdot szabálytalanság gyanújába keveredett pályázatokra.

Csökkent a visszaélések száma

A jelentősebb, tehát 10 ezer euró (nagyjából 2,6 millió forint) feletti átutalásokat megnézve kiderült: az NFÜ 2007 első három negyedévében 46 olyan esetet jelentett az OLAF irodájának, amelyeknél szabálytalanságot vizsgált. Ebből 29-nél szabálytalanságot állapítottak meg, 13-nál nem találtak ilyet, 4-nél még folyamatban van a vizsgálat. Az ügyek egy részében a nyertesek már pályázatuk benyújtása előtt megkezdték a projektet, más részében meg sem valósították azt. Néhány esetben büntetőjogi értelemben vett csalás történt.

Fotó: Hajdú D. András|

Részben uniós pénzből épült a ferihegyi gyaloghíd is

Mindezek ellenére - állítja az OLAF Koordinációs Iroda - a tavalyi évet nézve 2006-hoz képest 46 százalékkal csökkent az új esetek száma. A szabálytalansággal érintett összegek ennél is jelentősebb, 82 százalékos csökkenést mutatnak a statisztikák szerint.

Ócska lámpákat vett a diszkó

Akármennyi is a jogosulatlanul megnyert, felhasznált pénz, azt a hatóságok megpróbálják visszaszerezni, ám nem túl sok eszközük van erre. A pénz átutalása előtt támogatási szerződést kötnek, ami tartalmaz bizonyos biztosítékokat, emellett - mint azt az NFÜ közölte - "a szerződés kapcsán felmerült viták rendezése végett polgári bírósághoz fordulhatunk". Jelenleg egyetlen ilyen eljárás van folyamatban. Nem minden esetben jutnak azonban zsákutcába a szabálytalan pénzek visszaszerzésén dolgozó hatóságok. Az OLAF Koordinációs Iroda szerint eddig már 95 millió forintot "sikeresen visszaszedtek".

Mivel folyamatban lévő vizsgálatokról van szó, a több tucat szabálytalan pénzfelhasználási ügyről sem az OLAF irodája, sem az NFÜ nem árult el konkrétumokat. Mindössze egy esetről lehet bővebben tudni. A kiskunhalasi Disco Magic Kft. ellen inkasszót rendeltek el, s amennyiben ez eredménytelen lesz, az NFÜ perre megy a céggel. A szórakozóhelyet működtető társaság 24,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert két éve új fény- és hangtechnika vásárlására, versenyképessége erősítésére.

A helyszíni ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a cég silányabb minőségű, jóval olcsóbb lámpákat vásárolt, mint amit az elszámolásban feltüntetett, ráadásul "bűncselekményekre utaló jeleket" is találtak az NFÜ emberei, ezért feljelentették a kft.-t a VPOP központi bűnüldözési parancsnokságán. A cégnek a teljes összeget vissza kell fizetnie. Kerestük az ügyvezetőket, de telefonhívásainkra nem válaszoltak.