Vaklárma volt a jégtáblán szorult emberek híre

Vágólapra másolva!
Hiába keresték mentősök, rendőrök, tűzoltók és egy honvédségi helikopter is azokat az embereket, akik egy bejelentés szerint egy leszakadt jégtáblán ragadtak a Balatonon, Siófok közelében: jégtáblán rekedt embereket vagy beszakadást ötkilométeres körzetben nem találtak. Kiderült, hogy a bejelentést tevő asszonyok csak messziről látták, hogy gyerekek bicikliznek be a jégre.
Vágólapra másolva!

Vaklármának bizonyult az a korábbi hír, hogy tíz ember rekedt egy partról leszakadt és folyamatosan sodródó jégtáblán a Balatonon Siófok térségében pénteken délután - közölte a Somogy megyei katasztrófavédelem. Péntek délután négy óra körül érkezett bejelentés aelőbb a siófoki rendőrkapitánysághoz majd a mentőkhöz, hogy egy leszakadt és folyamatosan sodródó jégtáblán rekedt több ember.

A bejelentés után mentősök, rendőrök és tűzoltók érkeztek a helyszínre, de nsem jégen rekedt embereket, sem beszakadást nem láttak. A keresésbe bekapcsolódott a Magyar Honvédség pápai kutató-mentő helikoptere is, de - mint egy, a helyszínen tartózkodó szakember az [origo]-nak elmondta - ötkilométeres körzetben nem találták nyomát beszakadásnak.

Időközben megtalálták a bejelentést tévő asszonyokat, akik - távolról - három biciklis fiatalt láttak a Balatonon. A tőlük kapott információk alapján három lehetséges helyszínt is megvizsgáltak. Ahová bevezettek biciklinyomok a jégre, onnan ki is vezettek, és egyelőre eltűnt személyekről sincs senkinek tudomása - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

Bár a Balatonon jelenleg nincsenek úszó jégtáblák, a vízirendészet az utóbbi napokban többször is figyelmeztetett arra, hogy a tó jege még nem elég vastag ahhoz, hogy rá lehessen menni. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője pénteken az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy főként a nagyobb települések előtti jégfelületeken - Balatonfüreden, Keszthelyen, Siófokon, Balatonbogláron, Balatonföldváron - tartózkodtak sokan a jégen, amelynek vastagsága nemigen nőtt, továbbra is változó, 6-14 centiméter között mozog, vagyis veszélyes.