Békén hagyják a szabálytalanul vért vevő orvost

Vágólapra másolva!
Nem indít eljárást a rendőrség azzal az orvossal szemben, aki szülői engedély nélkül vett vért több diáktól Pécsett. A rendőrök azt mondják, csak akkor nyomozhatnának, ha a szülők feljelentést tennének, ők azonban nem éltek a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

A szabálytalan vérvétel az egészségügyi önrendelkezési jog megsértésének gyanúját vetette fel - magyarázta az MTI-nek Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, hozzátette azonban, hogy ez a cselekmény hivatalból nem üldözendő, és mivel egyetlen szülő sem kérte az eljárást, a rendőrség sem indíthatta el.

Így nem indul eljárás az orvossal szemben, aki a szülők beleegyezése nélkül vett vért több iskolástól még novemberben Pécsett. A vérvétel november 13-án történt a Bánki Donát úti általános iskolában. Az orvos egy, nem az iskolai oktatás keretében zajló tornaedzés előtt, az intézmény igazgatójának tudta és beleegyezése nélkül tíz tanulótól vett mintát.

Három diáknál előzetes szóbeli szülői beleegyezés alapján, hét diáknál azonban e nélkül történt a beavatkozás, amely egy tudományos kutatás részét képezte. Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere ezt követően fordult a rendőrséghez, vizsgálják meg, történt-e bűncselekmény, az iskola vezetése pedig a tisztiorvosi szolgálatot kérte meg a körülmények tisztázására.

Az orvos, Ruzicska Zsolt az eset nyilvánosságra kerülésekor kiadott közleményében az szerepelt, hogy a vérvétel egy tudományos program része volt, amelyben a felesége is dolgozott. Neki próbált segíteni a vérvétellel, ami az orvos szerint professzionális módon, steril eszközökkel történt, és a gyerekek egészsége nem volt veszélyben. "Bizonyíték erre, hogy a saját két lányomtól is vettem le vérmintát" - állt az orvos nyilatkozatában.