Jogerősen megnyerték a zalai tűzoltók azt a pert, amelyet túlórájuk kifizetése érdekében indítottak még tavaly. A pénzt tehát ki kell fizetni nekik, de ennek összege miatt a tűzoltók egyenként tovább folytatják perüket.

Az uniós csatlakozás időpontjától kezdődő időszaktól jár fizetés a tűzoltók túlmunkájáért, így döntött jogerősen a Zala Megyei Bíróság csaknem kétszáz zalai tűzoltó perében - közölte Magyar Károly, a bíróság elnöke.

A zalaegerszegi, nagykanizsai és lenti tűzoltók 2007-ben indítottak a munkaügyi bíróságon pert, kérve, hogy 2004. május 1-jétől, vagyis az európai uniós csatlakozás időpontjától a közösségi szabályozásnak megfelelően ismerjék el számukra a heti 40 órát meghaladó, szolgálatban töltött időt túlmunkaként és azt fizessék ki nekik. Három perben, közbenső ítéletekkel már korábban a tűzoltók javára döntött a munkaügyi bíróság.

A munkáltatók, vagyis az alperes önkormányzati tűzoltóságok fellebbezései után a Zala Megyei Bíróság annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéleteket, hogy kimondta: a heti 48 órát meghaladó szolgálat teljesítése számít túlmunkának. Az uniós irányelvek szerint ugyanis hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidő - a túlórát is beleértve - nem haladhatja meg a 48 órát.

Az ítélettel azonban még nem zárult le a zalai ügy, az érintett tűzoltók az őket megillető túlmunkadíj összegének megállapításáért egyenként tovább folytatják perüket.