Hajnalra helyreállt a vasúti közlekedés

Vágólapra másolva!
Kedd hajnaltól valamennyi belföldi és nemzetközi vonat menetrend szerint közlekedik már - közölte a MÁV. A hétfői tizenegy órás sztrájk után fokozatosan állt helyre a vasúti közlekedés. A sztrájkoló szakszervezet és a vasúttársaság kedd reggel folytatta az egyeztetést, de megint nem született megállapodás.
Vágólapra másolva!

A hétfői sztrájk után kedd hajnalra, üzemkezdésre helyreállt a vonatközlekedés menetrendje Magyarország vasúthálózatán - közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke. Kavalecz szerint vonatkésés, járatkimaradás nincs. "Néhány nemzetközi járatnál esetleg még várható késés kedden, napközben, de már valamennyi járat indul Budapestről, s érkezik Magyarországra" - olvasható a közleményében.

A tizenegy órán tartó sztrájk után hétfőn fokozatosan állították vissza a forgalomba a vonatokat. Elsőként a budapesti elővárosi vonatokat indították el, ezzel párhuzamosan a távolsági IC és gyorsvonatok is visszaálltak eredeti menetrendjükbe, valamint a nemzetközi járatokat is beindították.

Kedden reggel nyolc órától folytatódott az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről illetve a még elégséges szolgáltatásról, de megint nem született megállapodás. Az egyeztetés csütörtökön folytatódik.

A hétfői munkabeszüntetés felfüggesztését követően Gaskó István, a VDSZSZ elnöke kijelentette, hogy a szakszervezet továbbra is kitart a leányvállalatoknál a 10 százalék kihelyezési pótlék mellett, amit akár 3 évre elosztva is elfogadnának. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételéből valamennyi vasutas 250 ezer forintot kapjon.

A MÁV Zrt. is kitart eredeti álláspontja mellett. A vasúttársaság szerint a szakszervezeti követelések irreálisak és nincs rájuk pénzügyi fedezet.