Kemény törvényekkel készül őszre a kormány

Vágólapra másolva!
A tojásdobálás is bűncselekménynek minősülhetne, akár három évet is kaphatna, aki balhét rendez egy bírósági tárgyaláson és pénzbírsággal lehetne sújtani a félelemkeltő egyenruhában parádézó csoportokat. Az igazságügyi tárca a büntető- és szabálysértési törvények módosításával készül az esetleges őszi zavargásokra, és tisztázna egy sor jogi kérdést, amelyek az elmúlt két évben merültek fel.
Vágólapra másolva!

A büntető törvénykönyv (Btk.), a szabálysértési törvény és más jogszabályok módosításával készül a kormány az esetleges őszi tüntetésekre. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által elkésztett csomag az előterjesztő szándéka szerint lehetőséget adna a hatósági fellépésre az olyan esetekben is, amelyek jelenleg nem büntethetők vagy nem egyértelmű a megítélésük a bíróságok gyakorlatában.

Egyértelműsíti például a Btk., hogy a bűncselekménynek minősülő garázdaság esetében mit jelent az "erőszakos magatartás". A direkt erőszak mellett ennek minősülne minden, "más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás", még akkor is, ha az egyébként nem alkalmas sérülés okozására. A módosítás lezárná a vitát például a tojásdobálás megítéléséről: a tojásdobálókat is felelősségre lehetne vonni garázdaságért. Súlyosabb büntetés fenyegetné a garázdákat, ha tettüket nagy nyilvánosság előtt, illetve tömegrendezvényen követik el.

Megváltozna a szabálysértésnek minősülő garázdaság tényállása is. Az is szabálysértést követne el, aki olyan csoportban vesz részt nyilvános rendezvényen, amely megjelenésével - például egyenruhájával, vezényszavak, szimbólumok alkalmazásával - félelmet kelt másokban. Elzárással vagy legfeljebb 150 ezer forintos pénzbírsággal lehetne büntetni ezt a magatartást.

A felhívás is bűn lenne

Az utóbbi hónapokban több politikus vagy pártiroda is kapott fehér port tartalmazó leveleket. Többek közt az ilyen cselekmények ellen lehetne fellépni a közveszéllyel fenyegetés és a zaklatás meghatározásának módosításával. A javaslat szerint az követné el ezeket a bűncselekményeket, aki "mást olyan módon ejt tévedésbe", hogy elhiteti vele, valamilyen katasztrófa fog bekövetkezni, illetve a saját vagy hozzátartozóinak testi épsége van veszélyben.

A javaslat értelmében létrejönne egy új tényállás, a bűncselekmény elkövetésére felhívás is. Ez alapján büntetni lehetne azokat, akik legalább három év börtönnel fenyegetett erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekmények elkövetésére, például rendőrverésre bíztatnak a nyilvánosság előtt. A Btk. ma is előkészületnek tekinti és bünteti egyes bűncselekmények esetében a felhívást, de csak akkor, ha az konkrét és feltételezhető, hogy a címzett valóban el is követi a bűncselekményt. Ezért mentették fel például idén januárban Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend megdöntése előkészületének vádja alól, aki blokádra felszólító írásaiban nem jelölt meg konkrét időpontokat.

Szintén az elmúlt időszak tapasztalatai alapján vezetné be a javaslat a hatóság eljárásának megzavarása tényállását. Ez alapján két évig terjedő szabadságvesztéssel lehetne sújtani azt, aki megzavarja vagy akadályozza a bíróság vagy más hatóság munkáját. Három évig terjedne a büntetés, ha az elkövető sikerrel jár, és lehetetlenné teszi az eljárást, és öt év lehetne a büntetés, ha a csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el.

Októberre hatályos lehet

Az IRM létrehozná a szabálysértést elkövetők országos adatbázisát is, amely alapján már súlyosabban lehetne megítélni a visszaesők tetteit. Jelenleg ugyanis csak a bűncselekmények elkövetőiről van egységes adatbázis, szabálysértések esetében a közlekedési pontrendszer az egyetlen országos nyilvántartás.

Az igazságügyi tárca javaslata jelenleg közigazgatási egyeztetésen van, illetve az ügyészség és a bíróság véleményezi azt. A tervek szerint a törvényjavaslat már az Országgyűlés előtt lesz az első őszi ülésnapon, szeptember 15-én. A parlamenti gyakorlat szerint 4-5 hét kell egy hasonló javaslat elfogadásához, vagyis október közepére már hatályba is léphetnek a módosítások.