Sem az MSZP, sem az SZDSZ nem támogatja a Fidesz javaslatát az Országgyűlés feloszlatásáról, így az valószínűleg nem kerül napirendre a csütörtöki rendkívüli ülésen. Az MDF támogatja a javaslat napirendre vételét, de az indítvány várhatóan így is elbukik.

Az MSZP nemmel fog szavazni a Fidesz által kezdeményezett előrehozott választásra és kampányra - olvasható Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közleményében. Szerinte egy újabb ígérgetős választási kampány és az ezzel járó majdnem féléves gazdasági és politikai bizonytalanság tragikus következményekkel járna a magyar gazdaságra, a magyar munkahelyekre és a magyar forintra.

Lendvai szerint az MSZP képviselőcsoportja valódi döntést kíván hozni a parlament feloszlatását kezdeményező fideszes javaslatról, ezért támogatni fogják, hogy a parlament rendes ülésén tűzzék napirendre a javaslatot, tárgyalják meg és szavazzanak róla. Ez utóbbi kijelentés azt is jelenti, hogy a csütörtöki rendkívüli ülésen az MSZP nem kívánja napirendre venni a javaslatot.

Hasonló döntést hozott az SZDSZ parlamenti frakciója is: a szabad demokraták nem támogatják a fideszes indítvány napirendre vételét, és a végszavazáson sem fogják azt megszavazni - közölte szerdán Fodor Gábor pártelnök. Fodor úgy fogalmazott, jelenleg a válságkezelés a legfontosabb, nem pedig a válság elmélyítése, a Fidesz javaslata viszont az utóbbit szolgálná. Fodor keddi közleményében még azt írta: érdemben megfontolják a Fidesz javaslatát.

"A Fidesz nincs is tisztában azzal, hogy a kormány valójában mit akar javasolni (...), meg sem hallgatta a kormány elképzelését, hiszen azt holnap fogjuk megismerni" - fogalmazott szerdán Fodor. Az MTI kérdésére, hogy támogatnák-e az előre hozott választást, amennyiben a javaslatok nem megfelelőek a számukra, Fodor azt mondta: hangot adnak majd a véleményüknek, de egy ilyen voksolás hosszú távú politikai bizonytalanságot jelentene.

Támogatja viszont az indítvány napirendre vételét az MDF - közölte Herényi Károly frakcióvezető a házbizottság rendkívüli ülése után. Arról csak csütörtökön döntenek, hogy megszavazzák-e a javaslat sürgős tárgyalását, vagyis azt, hogy már a rendkívüli ülésen megkezdődjön az általános vita. Herényi szerint az MDF azt várja a Fidesztől, hogy egy ilyen kezdeményezés mellé tegyen le válságkezelő programot.

A Fidesz és a KDNP annak ellenére is kitart az új országgyűlési választások kezdeményezése mellett, hogy az MSZP és az SZDSZ elutasította, hogy a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen napirendre kerüljön az erről szóló javaslat - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. "Minden egyes perc, amit ez a kormány hivatalban tölt, súlyos károkat okoz, és eltékozolt idő" - jelentette ki Répássy.

Tasnádi Péter pécsi polgármester halála miatt jelenleg 384 mandátummal rendelkező képviselő van az Országgyűlésben. Ebből a Fidesz és a KDNP összesen 161 szavazattal bír (a Ferencvárosban győztes Bácskai János még nem tette le az esküt), és támogathatja a sürgős tárgyalást a 10 tagú MDF frakció is. A 171 támogató szavazattal szemben azonban 187 szocialista és 19 SZDSZ-es képviselőáll, így ha ők teljes létszámban jelen vannak, a végeredményt már az öt független képviselő sem befolyásolhatja.