Pályázati pénzekből is lecsíp a Pannon Egyetem rektora

Vágólapra másolva!
A Pannon Egyetem rektorának részesedés jár az intézmény pályázatokból, szerződésekből szerzett bevételéből - olvasható a Magyar Nemzet keddi számában. A napilap birtokába került egyetemi szabályzat rendelkezik erről. 
Vágólapra másolva!

A Pannon Egyetem rektoráé lehet a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az intézménnyel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is - írja a keddi Magyar Nemzet az egyetem szervezési és működési szabályzatának mellékletére hivatkozva, amely a birtokába került. A Külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje elnevezésű mellékletet tavaly június 5-én fogadta el az egyetemi szenátus, és tavaly július 1-jén lépett hatályba.

A dokumentum kimondja, hogy a fent említett forrásokból származó bevételből, az alkalmazottak külön díjazására elkülönített keretből tíz százalék közvetlenül Rédey Ákos rektort illeti meg, míg a gazdasági főigazgató, Zsiborácsné Petró Mária is ugyanennyit kap.

A szabályzat a Magyar Nemzet szerint előírja, hogy a befolyt összegből úgynevezett "közvetett költségekre" - intézményüzemeltetési és fenntartási kiadásokra - néhány kivételtől eltekintve a teljes megbízási összeg vagy pályázati pénz 15 százalékát különíti el, de ennek csak a fele rezsi. További tíz százalék felhasználása rektori hatáskörbe kerül - a szabályzatból nem derül ki, hogy ez az összeg pontosan milyen célt szolgál. Az alkalmazottak bérezésére fordítható szintén tíz százalékos keret az, aminek tíz-tíz százalékát a rektort és a gazdasági főigazgató kapja meg.

A napilap szerette volna megkérdezni Rédey Ákost, miért jár neki és a gazdasági főigazgatónak ilyen jutalék. Azonban csak az intézmény kommunikációs vezetőjét tudták elérni, aki közölte: a témában csak a rektor és a főigazgató nyilatkozhat, de Rédey szabadságon van, a főigazgató pedig nem vette fel a megadott telefonszámot.

Korábban először a Blikk, majd több más lap is arról írt, hogy a válság idején az egyetemi és főiskolai rektorok továbbra is milliókat keresnek havonta. Jelenleg az ombudsman és egy bíróság is vizsgálja, nyilvánosságra kell-e hozniuk az állami egyetemek és főiskolák rektorainak havi fizetésüket. Az [origo] megkeresésére egyetlen állami egyetem és főiskola vezetője sem árulta el, mennyit keres. (Erről szóló cikkünket itt olvashatja.)