Helyi lakosok szerint cigányokra támadtak Verőcén a Magyar Sziget nevű rendezvényre érkezett kopasz fiatalok. A rendőrségnek ugyan nincs tudomása verekedésről, de megerősítették a rendőri jelenlétet a településen. A rendezvényen több radikális jobboldali szervezet is képviselteti magát, illetve "nemzeti érzelmű" zenekarok lépnek fel.

Bőrfejűek támadtak cigányokra szerdán a Pest megyei Verőcén - közölték az érintettek az MTI-vel szerda este. A Magyar Sziget elnevezésű rendezvényre tartó fiatalok állítólag egy terhes nőt és egy fiatal roma fiút vertek meg. Raffael Gyula, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) Pest megyei elnöke az MTI-nek szerda késő este azt mondta: a településen élő romák tőle kértek segítséget, attól tartva, hogy az atrocitások tovább folytatódhatnak.

Egy helyi lakos, Gáspár István az MTI-nek azt mondta: kedden kopaszra nyírt, fekete nadrágot és pólót, fehér fűzős bakancsot viselő fiatalok szidalmazták lányát és két unokáját a Duna-parton, majd egy hasonló, 8-10 főből álló társaság szerda délután a helyi élelmiszerboltba tartó családtagjaira támadt rá. Az egyik lányát, aki terhes, fellökték, majd a nagyobbik fiát többször megütötték. Az inzultus miatt verekedés tört ki a fiatalok és a helyi cigányok között.

Gáspár szerint a fiatalok "gyűlölöm a cigányokat" és "Fehér Magyarország" feliratú pólókat viseltek, és azzal fenyegették őket, hogy "még ma megölnek a faluban minden cigányt". A férfi azt mondta, értesítették a rendőrséget és a polgármestert. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a településen, a romák által lakott utca mindkét végét lezárták, ott egy-egy járőrautó áll, míg a faluban közel 40 rendőr állomásozik.

Bethlen Farkas polgármester a történtekről az MTI-nek elmondta, hogy egy helybéli lakos kérésére sietett a helyszínre, ahol az út közepén egy mintegy 15 tagú, karókkal felfegyverkezett csoport verekedett nyolc, a szigeti fesztiválra igyekvő fiatallal. Hozzátette: közbelépése eredményeként a szigetlakók elszaladtak, ám egyiküket, aki a földön feküdt, három helybéli csákánynyelekkel tovább ütlegelte. Elmondta, végül sikerült őt is kimenekítenie, majd lecsillapítani a kedélyeket.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a rendőrségnek nincs tudomása bántalmazásról, rendőri intézkedésre ilyen jellegű bejelentés miatt nem került sor. A településen megerősítették a rendőri jelenlétet, és a koncert szervezőivel megállapodtak abban, hogy a rendezvényre látogatók egy másik útvonalon közlekedhessenek. Kovács Viktória azt mondta, erre azért volt szükség, mert "az utcában virrasztást tartanak egy haláleset miatt".

A rendőrség a sajtóban megjelent nyilatkozatokkal kapcsolatban adatgyűjtésbe kezdett. Mint írták, amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket.

A Magyar Sziget fesztivált idén kilencedik alkalommal rendezik meg, a koncertekkel egybekötött előadások a hét elején kezdődtek és jövő hétfőig tartanak. A rendezvényen "nemzeti érzelmű" és hungarista, szkinhed zenekarok is fellépnek, de képviselteti magát a Jobbik és a Magyar Gárda, a Betyársereg, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is. A szervezetek elnökei, köztük Vona Gábor, a Jobbik vezetője is előadást tart az idén májusban, Szegeden kötött nemzeti szövetségről.