Közokirat-hamisítás miatt is vizsgálódnak a BKV-nál

2009.12.08. 11:47

Egy alkalmazott gyanús jelenléti ívei és egyéb iratai miatt is vizsgálódik a rendőrség a BKV-nál - derült ki a fővárosi önkormányzat vizsgálóbizottságának keddi ülésén. A közlekedési cég hétfőn menesztett jogi igazgatóját egyebek mellett vesztegetéssel vádolják, miután tetten érték, hogy tízmillió forintot vett át egy mélygarázsban.

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt is vizsgálja a rendőrség Sz. György, a BKV hétfőn felmentett, vesztegetéssel gyanúsított jogi igazgatójának ténykedését - mondta Tomasitz István, a közlekedési társaság megbízott jogi igazgatója kedden, a fővárosi közgyűlés BKV-t ellenőrző bizottságának ülésén.

A megbízott igazgató szerint a rendőrség a cégnél tartott házkutatás során talált olyan dokumentumokat, amelyek valódiságát megkérdőjelezi. Pontosabban egy munkavállaló, H. Éva jelenléti ívéről és egyéb iratairól van szó. A rendőrség szerint felmerül annak gyanúja, hogy a volt jogi igazgató meghamisította ezeket az iratokat - mondta Tomasitz. György István, a bizottság fideszes elnöke az ülésen felolvasta Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány levelét, amelyben azt írta, hogy a rendőrség a vesztegetésben érintett iratokat lefoglalta. Az ügyben három ügyvédi iroda is érintett - tette hozzá a főkapitány.

Az ülésen elhangzott, hogy a rendőrség kereste a BKV informatikai igazgatóját is, aki nem jelent meg, mert Ausztriában síelt és beteget jelentett. A bizottság tagjainak kérdéseire Székelyné Pásztor Erzsébet, a cég kommunikációs igazgatója azt válaszolta: beszélt az igazgatóval, aki úgy tájékoztatta, hogy valószínűleg a "H1N1-oltástól lett rosszul". A megbízott jogi igazgató szerint a cég megdöbbent az informatikai igazgató viselkedésétől, de munkajogilag semmit sem tudnak tenni.

Az előzetes letartóztatásban lévő Sz. Györgyöt egy óbudai mélygarázsban érték tetten, amint nagyjából 10 millió forint összegű pénzt vett át egy, a közlekedési vállalattal szerződésben álló cég munkatársától. Az igazgató 2008 májusa óta dolgozott a BKV-nál, szerződését határozott ideig, 2012 szeptemberéig kötötték. A volt jogi igazgató szerződését Balogh Zsolt, az akkori általános vezérigazgató-helyettes írta alá (Sz. Györgyről részletesen itt olvashat).

A BKV jogi osztályán hét ügyvéd dolgozik és mintegy 10 ügyvédi irodával állnak állandó kapcsolatban. Az irodákkal kötött szerződéseket Sz. György írta alá. Az irodák közül hatot 2008 óta alkalmaz a BKV - mondta Tomasitz. A bizottság Hock Zoltán MDF-es képviselő kezdeményezésére egyhangúlag megszavazta: vizsgálják ki hat évre visszamenőleg, hogy a fővárosi önkormányzat és cégei milyen szerződéseket kötöttek ügyvédi irodákkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK