Demszky leintette az SZDSZ-esekre mutogató korábbi BKV-s vezetőt

Vágólapra másolva!
Egy árva szó sem igaz Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs igazgatója nyilatkozatából. Regőczi - aki gyanúsított a BKV-ügyben - azt állította, Lendvai egy ismerősét akarta a BKV-nál álláshoz juttatni. Regőczi több MSZP-s politikusról is kényes dolgokat állított, és Demszky Gábor állítólagos nyomásgyakorlásáról is beszélt. A főpolgármester azt mondta, ha sürgősen telefonon akart volna beszélni a BKV-val, a cégvezetőt hívja fel, nem a beosztottját. Az MSZP szerint is hazudott Regőczi.
Vágólapra másolva!

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke korábban egy ismerősének akart állást szerezni a BKV-nál, ennek érdekében nyomást gyakorolt a cég vezetőségére - ezt állította Regőczi Miklós, a BKV korábbi kommunikációs igazgatója a Magyar Nemzetben megjelent interjújában. Lendvai szerint ez nem igaz, nem dolgozik ismerőse a BKV-nál.

Regőczi - aki gyanúsított a BKV-ügyben - azt állította a lapnak, hogy a pártelnök többször felhívta Antal Attilát, a BKV egykori vezérigazgatóját, hogy "valamilyen ismerősét kell elhelyezni". Regőczi szerint az ügy elintézését rá bízta Antal. "Találkoztam a kedvezményezett úrral, de teljesen alkalmatlan volt, nem tudtam felvenni, képtelenség volt. Végül egy külső cég már létező szerződéséhez a cég beleegyezésével hozzácsaptuk a fizetése összegét, és rajtuk keresztül megkapta" - fogalmazott Regőczi, aki szerint havonta 300 ezer forintról volt szó, amelyért az ismerős nem dolgozott meg.

Lendvai Ildikó közleményben reagált Regőczi állításaira, amelyben azt írta, "a velem kapcsolatban megjelentekből egy árva szó sem igaz". Hozzátette, Regőczit egyáltalán nem ismeri, Antal Attilával pedig összesen egyszer találkozott, amikor egy XXII. kerületi képviselővel együtt a 47-es villamos meghosszabbítására kérték. "Legjobb tudomásom szerint egyetlen ismerősöm sem dolgozik a BKV-nál vagy annak társaságainál" - írta Lendvai, aki szerint a Regőczi-interjút megjelentető Magyar Nemzet szerkesztőinek lehetőséget kellett volna adniuk, hogy a megnevezettek "a rágalmazó, negatív kijelentésekkel egy szövegkörnyezetben védjék meg a becsületüket".

Kölcsönkért buszok

Regőczi Lendvain kívül több más országos MSZP-s politikust is említett az interjúban. Lamperth Mónika korábbi szociális miniszter egyik államtitkáráról is beszélt, akinek állítása szerint a feleségét kellett felvenni a BKV-hoz. Rajta kívül Nyakó Istvánt, a párt szóvivőjét nevezte meg, aki szerinte többször kért kölcsön buszokat ifjúsági táboroztatásokhoz, emiatt őt hívták fel. A buszokért szerinte senki nem fizetett.

Nyakó délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, az MSZP a leghatározottabban visszautasítja "a Fidesz és a Magyar Nemzet közös lejárató kampányát", amely "szemenszedett hazugságokra" és csúsztatásokra épül. A szóvivő szerint még nem dőlt el, hogy a megnevezett politikusok jogi úton is elégtételt kérnek-e, de jogászokkal is megvizsgáltatják a szöveget.

A róla szóló állításokat Nyakó "szemét mondatoknak" nevezte, szerinte nem nagy leleplezés, hogy buszokat kértek kölcsön hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásához. Hogy segítsen ebben, "ha kell, akkor ingyenbuszokért is kuncsorog" - jelentette ki. Kérdésre hozzátette, a táboroztatások nem profitorientált módon működnek.

Demszky leintette Regőczit

A Magyar Nemzetben és Népszabadságban megjelent interjúkban az országos politikusokon kívül Regőczi több fővárosi politikusról is beszélt, azt állítva, hogy a BKV már régóta, húsz éve MSZP-SZDSZ kifizetőhelyként működött. (Az interjú részleteiről itt olvashat.)

Azt állította, Demszky Gábor főpolgármester egyszer felhívta őt, hogy közölje, "a Sawyer Miller Group, illetve Bruck Gábor mennyire jók, és hogy szerződést kell kötni velük". "Meg is kötöttük" - tette hozzá. A céggel kötött BKV-s szerződésről korábban a BKV-ügy egy másik gyanúsítottja, Antal Attila is beszélt, ő azt állította, Demszky ajánlotta nekik a céget, mondván, ők majd megoldják a BKV kommunikációs gondjait.

Demszky szerdán közleményben reagált az állításokra, ebben azt írta, bírósághoz fordul, és valótlannak nevezte Regőczi állításait. Szerinte Regőczivel legfeljebb csak kabinetüléseken vagy hivatalos eseményeken találkozott, kérései vagy kívánságai nem voltak felé. "Ha szükségét látom, hogy sürgős ügyben egy fővárosi társaság vezetőjével telefonon beszéljek, akkor a vezérigazgatót hívom, nem a beosztottját" - tette hozzá.

Demszky szerint nem voltak lobbistái a BKV-nál. "Ahogy volt főnökét, Antal Attilát sem, úgy őt sem kértem, hogy kössenek szerződést a Sawyer Miller Grouppal" - írta. A cégről egyszer - 2008 márciusában - beszélt a BKV több vezetőjének jelenlétében, egy kabinetülésen, akkor azt mondta, elégedett a munkájukkal, de ezt a BKV kommunikációs tevékenységéről már nem tudja elmondani. "Regőczi Miklós a BKV ügyeivel összefüggő nyomozás gyanúsítottja, és mint ilyen, semmilyen igazmondási kötelezettség nem terheli. A védekezés érdekében akár valótlanságot is állíthat. Ez történt most is" - zárta a közleményt Demszky.

A főpolgármester korábban bejelentette, Antal Attila ellen is jogi lépéseket tesz többek között a Sawyer Miller Grouppal kapcsolatos állításai miatt. Bruck Gábor, a cég vezetője is közölte, állításai miatt feljelenti Antalt, mert szerinte azok valótlanok.

Sajtós háborúk

Regőczi az interjúkban arról is beszélt, hogy a két fővárosi vezető, Demszky Gábor és Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettes sajtósaival milyen kapcsolata volt a BKV-nak. Szerinte mindkét oldalról arra próbálták rávenni, hogy minél több rendezvény legyen, ahol Hagyó vagy Demszky szerepelni tud, azonban "Hagyó és Demszky is úgy akart szerepelni, hogy a másik ne legyen ott".

"A sajtósok mindeféle úton-módon megszerezték a másik programját, és arra a napra erőltették a rendezvényeket, amikor a másik nem ért rá" - mondta a Magyar Nemzetnek. Szerinte Hagyó és Demszky sajtósaival minden, eleinte még a kiadandó közleményeket is egyeztetnie kellett. Regőczi szerint az érintett sajtósok Demszky részéről Czuk Dóra és Nyáry Krisztián, Hagyó részéről H. Éva és L. Ottó voltak - utóbbi kettő szintén gyanúsította a BKV-ügyben.

Az [origo] megkereste Czuk Dórát, aki korábban Demszky sajtófőnöke volt. Azt mondta, valóban voltak konfliktusok a két stáb között, ők azonban mindig azt akarták elérni, hogy egységesen jelenjenek meg a vezetők a BKV-val kapcsolatban a médiában. Szerinte ők nem kerülték Hagyó Miklóst, akinek sajtósai azonban programtorlódásra hivatkozva rendszeresen lemondták a közös sajtótájékoztatókat, rendezvényeket. Hozzátette, ők a maguk részéről soha nem igényelték, hogy a BKV egyeztesse velük közleményeit. Nyáry Krisztiánt eddig nem sikerült elérnünk.

Pár milliós szerződések

Dancs Gáborról, a főváros közlekedési tanácsnokáról Regőczi azt állította, Antal Attila panaszkodott neki egyszer, hogy Dancs kért tőle két nyolcmilliós szerződést. Antal azonban Regőczi szerint azt mondta, elfelejtette teljesíteni a kérést, emiatt Dancs ellene fordult a BKV felügyelőbizottságában. Dancs Gábort szerdán többször kerestük, de nem vette fel mobiltelefonját.

Az interjúban szóba került Verebes István, a Nap-kelte korábbi műsorvezetője is. Regőczi azt állította róla, hogy L. Ottó szólt neki, "Verebes István fiának valamilyen készülő filmjét támogassuk egy pár milliós reklámszerződéssel, mert fontos, hogy Verebes jól kérdezzen a Nap-keltében". Verebes az [origo]-nak azt mondta, hamarosan közleményben reagál erre az állításra.

Vége Regőczi házi őrizetének

Regőczit február 3-án vették őrizetbe, 12 céggel kapcsolatban 81 millió forint kárt okozott a BKV-nak a rendőség szerint. A volt kommunikációs vezérigazgató-helyettes előbb házi őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba került. Ezután március 16-án ezt házi őrizetre enyhítették, majd négy nappal később ezt is megszüntették, holott április 16-ig kellett volna házi őrizetben maradnia. Négy nappal az összes kényszerintézkedés megszüntetése után jelent meg a vele készült két interjú a Magyar Nemzetben, illetve a Népszabadságban.

A BKV-ügyről szóló összes cikkünket itt megtalálja.